Medicamentul Varenicline pentru renunțarea la fumat - Doza de Sănătate
 

Medicamentul Varenicline pentru renunțarea la fumat

Varenicline este un medicament pentru renunțarea la fumat. Este foarte sigur și chiar și pacienții cu boli cronice îl pot folosi.
Medicamentul Varenicline pentru renunțarea la fumat
Franciele Rohor de Souza

Verificat și aprobat de farmacistul Franciele Rohor de Souza.

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

Medicamentul Varenicline este un tratament de primă linie pentru renunțarea la fumat și pentru reducerea dependenței de nicotină. Eficacitatea acestui tip de tratament farmacologic depășește tratamentele anterioare, conform dovezilor științifice.

Acest medicament este prescris pe scară largă de specialiștii în renunțarea la fumat și de alți profesioniști din domeniul sănătății. Acest lucru se datorează faptului că îndeplinește condițiile de bază pentru acest tip de terapie. Un medicament pentru a renunța la fumat trebuie:

Boala fumatului

Această boală are o prevalență ridicată în populația generală, iar ratele sale de morbiditate și mortalitate sunt ridicate. De fapt, este una dintre principalele cauze ale morții care pot fi prevenite în lume. Este, de asemenea, principalul factor de risc asociat cu boli precum cancerul pulmonar și bolile pulmonare inflamatorii cronice.

În plus, fumatul duce la costuri ridicate de îngrijire pe care le poți evita investind într-un tratament pentru renunțarea la fumat. Întotdeauna va fi mai puțin costisitor să investești în prevenire decât în tratamente, odată ce apare o boală majoră.

Medicamentul Varenicline pentru renunțarea la fumat: acțiunea

Laboratoarele au dezvoltat acest medicament dintr-un alcaloid prezent la mai multe specii de plante. Cercetătorii au descoperit aceste soiuri de plante deoarece unele țări din est le folosesc de mult timp.

Varenicline este conceput special pentru renunțarea la fumat, deoarece se leagă selectiv și parțial de receptorii nicotinici din creier. Astfel, ajută la controlul sindromului de sevraj și la controlul dorinței incontrolabile de a fuma prin reducerea simptomelor de anxietate și recompensarea și consolidarea acelor zone vizate de fumat.

Plămâni de fumător
Varenicline a fost creat pentru renunțarea la fumat.

Caracteristicile medicamentului Varenicline

Acest medicament nu diferă semnificativ în ceea ce privește modul în care acționează în corp în funcție de sex, vârstă, rasă și interacțiunea cu alte medicamente. Varenicline este destul de sigur, iar lipsa efectelor secundare facilitează foarte mult utilizarea acestuia.

Companiile farmaceutice îl comercializează sub formă de tablete pentru administrare orală. Corpul îl absoarbe bine și oamenii îl pot lua cu sau fără alimente. Concentrația sa maximă apare la 3 până la 4 ore după administrare. Este eliminat prin urină. Nu există nici o metabolizare – nu există transformări chimice ale structurii sale.

Tratamentul cu Varenicline

Există acest protocol general acceptat:

 • 0,5 mg o dată pe zi în primele trei zile
 • 0,5 mg de două ori pe zi în zilele 4 – 7
 • 1 mg de două ori pe zi din ziua a opta și până la sfârșitul tratamentului

Nu este necesar să oprești fumatul în primele șapte zile de tratament; cu toate acestea, trebuie să faci acest lucru în a opta zi.

Durata acestui tratament este de 12 săptămâni, deși unii oameni se opresc mai devreme din cauza senzației înșelătoare de a fi reușit. Renunțarea înainte de sfârșitul tratamentului de 12 săptămâni poate duce la recidivă. Astfel, persoana în cauză trebuie să reia tratamentul cât mai curând posibil.

Efecte secundare

Cele mai frecvente sunt:

 • Greața
 • Tulburările de somn cu insomnie
 • Durerile de cap

Greața poate fi redusă prin administrarea comprimatelor de Varenicline în timpul meselor. În plus, poți face față insomniei luând a doua doză a zilei mai devreme. Totuși, insomnia poate apărea și din cauza sindromului de sevraj. Oamenii cred adesea că acesta este un efect secundar al medicamentului, dar nu este așa.

Gumă pentru a renunța la tutun
Oamenii pot utiliza Varenicline în combinație cu nicotină sub formă de plasturi sau gumă pentru a îmbunătăți tratamentul.

Avantajele renunțării la fumat

Următoarele sunt doar câteva beneficiile dovedite:

 • Îmbunătățește starea generală de sănătate a fumătorului
 • Pielea își recuperează echilibrul natural și procesul de îmbătrânire se normalizează
 • Îmbunătățește sănătatea bucală și circulația sângelui
 • Mirosul de tutun al hainelor, respirația urât mirositoare și culoarea galbenă a degetelor dispar
 • Respirația este mai bună și ai mai multă rezistență atunci când faci mișcare
 • Scade riscul de cancer și boli cardiovasculare și respiratorii
 • Există o recuperare a simțurilor gustului și mirosului

Persoanele cu BPOC prezintă o îmbunătățire a funcției pulmonare de aproximativ 5% la trei luni după renunțarea la fumat. În plus, riscul de boală cardiacă ischemică scade la jumătate de an după renunțarea la fumat.

Concluzie

Varenicline este o opțiune de primă linie în tratamentul fumatului. Este un medicament eficient, sigur și bine tolerat, nu numai de fumătorii aparent sănătoși, ci și de cei cu diverse boli.

Consultă medicul dacă intenționezi să renunți la fumat. Acesta poate elabora un plan controlat care să te ghideze în decizia ta și care să o facă mai suportabilă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Efectos cardiovasculares de la vareniclina: revisión sistemática y metaanálisis. (2011). Revista Uruguaya de Cardiología.

 • Solano Reina, S., Vaquero Lozano, P., Solano García-Tenorio, R., Márquez Nieto, J. C., de Granda Orive, J. I., & Jiménez Ruiz, C. A. (2012). Eficacia y seguridad de vareniclina en el abandono del tabaquismo. Revista de Patologia Respiratoria. https://doi.org/10.1016/S1576-9895(12)70132-7

 • Sicras Mainar, A., Navarro Artieda, R., Díaz Cerezo, S., Martí Sánchez, B., & Sanz De Burgoa, V. (2011). Tasas de abstinencia de vareniclina frente a bupropión y terapia sustitutiva con nicotina en la cesación del tabaco en atención primaria. Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/j.aprim.2010.09.010


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.