Câtă energie consumă un fier de călcat și cum reducem costurile?
 

Câtă energie consumă un fier de călcat și cum reducem costurile?

Vrei să știi cât de scump este să folosești un fier de călcat? În acest articol, îți vom oferi sfaturi pentru a-l folosi eficient și a economisi energie și bani!
Câtă energie consumă un fier de călcat și cum reducem costurile?

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Îmbrăcămintea a fost întotdeauna un semn de statut ridicat și distincție. În această dinamică, purtarea hainelor fără cute a devenit sinonimă cu eleganța și curățenia. Din acest motiv, este normal ca majoritatea caselor să aibă un fier de călcat. Totuși, câtă energie consumă un fier de călcat și cum reducem costurile?

Se estimează că primele fiare de călcat au apărut în secolul al IV-lea. Acestea profitau de greutate și căldură pentru a netezi textilele.

Cu toate acestea, în 1882, americanul Henry W. Weely a obținut primul brevet pentru un fier de călcat electric. În 1906 au început să fie fabricate primele fiare de călcat comerciale.

Câtă energie consumă un fier de călcat?

Folosirea fierului de călcat a devenit populară și majoritatea caselor au acest aparat. Însă, este unul dintre cei mai mari consumatori de energie!

Între problemele de mediu, prețul serviciilor și nevoia de a economisi, este important să știm câtă energie consumă un fier de călcat și cum să facem acest proces mai sustenabil.

O publicație a Universității Politehnice din Valencia, care a măsurat consumul de energie al diferitelor aparate electrice dintr-o casă, indică faptul că fierul de călcat consumă aproximativ 6,9% din totalul energiei electrice dintr-o casă. Totuși, aceasta depinde de frecvența de utilizare și de ciclu sau program. De exemplu, programele care folosesc abur necesită mai multă putere.

Există diferite tipuri de fiare de călcat. Toate generează vârfuri mari de consum de energie care se reflectă în factură. În medie, consumul unui fier de călcat cu aburi variază între 1500 și 2500 wați. Unul vertical consumă între 1000 și 3000 de wați. Cu cât este mai fierbinte, cu atât este nevoie de mai multă putere.

Puterea fierului de călcat se regăsește pe cutie și, de asemenea, pe eticheta cu informațiile fiecărui dispozitiv. Prin urmare, dacă urmează să cumperi unul nou, compară mai multe modele.

Cămăși curate și călcate
Până la 7% din consumul electric al unei case poate fi atribuit fierului de călcat.

Sfaturi pentru a economisi energie la călcat

Un ghid de la Consiliul Local din Zaragoza privind consumul electric al aparatelor de uz casnic indică faptul că fierul de călcat este un aparat de mare putere. Prin urmare, este convenabil să planifici bine utilizarea pentru a cheltui mai puțini bani.

Calcă cât mai multe articole de îmbrăcăminte

Conectarea și pornirea fierului de călcat de fiecare dată când va fi folosit nu este deloc convenabilă. În acest fel, se va cheltui mai multă energie.

Prin urmare, este o idee bună să stabilești o zi de călcat și să pregătești mai multe articole de îmbrăcăminte simultan. Calcă mai întâi acele haine care necesită mai puțină căldură și termină cu cele care au nevoie de mai multă.

Profită de căldură

După ce ai deconectat fierul de călcat, poți valorifica temperatura pentru articole mici pentru a economisi energie. În plus, este esențial să deconectezi fierul de călcat odată ce nu-l mai utilizezi.

Creează un spațiu bun de călcat

Pare o prostie, însă spațiul de călcat joacă un rol important în ceea ce privește timpul petrecut călcând. Prin urmare, are impact și asupra consumului de energie electrică.

Așadar, dacă ai o zonă bună în acest scop, cu o masă de călcat netedă, vei putea călca hainele mai repede.

Alege bine textilele

Pe lângă consumul de energie, călcatul nu este întotdeauna o sarcină plăcută. Prin urmare, dacă ai puțin timp și vrei să economisești energie electrică, cel mai bine este ca atunci când faci cumpărături să alegi textile care nu se șifonează.

Păstrează și împăturește bine hainele

Hainele trebuie călcate pentru că nu au fost depozitate corect. Prin urmare, este necesar să atârnați și să împăturiți bine hainele, în așa fel încât să nu se formeze cute.

Acest lucru este esențial din momentul în care hainele ies din mașina de spălat. Scutură-le și agață-le cu cârlige, mai ales când vine vorba de pantaloni sau cămăși. În cazul acestora din urmă, este esențial să îndrepți toți nasturii.

De asemenea, poți aplica trucuri care fac ca hainele să-și piardă cutele. De exemplu, atunci când faci un duș fierbinte, poți lăsa cămășile atârnate de un cârlig. În acest fel, aburul din apă le va ajuta să se întindă.

Femeie care știe câtă energie consumă un fier de călcat

Cumpără un fier de călcat de bună calitate

Acum că știi câtă energie consumă un fier de călcat și câteva sfaturi pentru a economisi energie, cu siguranță vei folosi mai eficient acest aparat. Cu toate acestea, trebuie să cumperi un dispozitiv bun.

De fapt, există unele fiare de călcat care sunt certificate pentru un consum redus de energie. Important este să citești despre puterea necesară și să alegi unul care se potrivește nevoilor tale. Cele care economisesc cel mai mult au de obicei etichete eco.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.