Sobele cu flacără albastră: caracteristici și avantaje
 

Sobele cu flacără albastră: caracteristici și avantaje

Sobele cu flacără albastră se aprind și se încălzesc rapid. Sunt economice și pot fi echipate cu butelii. Aflați totul despre sobele cu flacără albastră!
Sobele cu flacără albastră: caracteristici și avantaje

Ultima actualizare: 07 ianuarie, 2023

Când este frig, nimic nu este mai bun decât sobele. Și dacă sobele sunt cu flacără albastră, este și mai bine! Trebuie să avem un sistem de încălzire bun, dar fără ca buzunarul să sufere prea tare. Sobele cu flacără albastră sunt în fruntea listei când vine vorba de raportul calitate-preț. Descoperiți tot ce trebuie să știți despre ele!

Ce sunt sobele cu flacără albastră?

Sobele cu flacără albastră folosesc gaz butan și au un design portabil. Prin urmare, sunt accesibile. Sunt ecologice, fără a compromite eficiența. Acest lucru se datorează flăcării curate, care inhibă emisia de dioxid de carbon. Spre deosebire de alte sisteme, nu eliberează un miros urât atunci când sunt în funcțiune.

Cum funcționează?

Convecția termică este modul în care sobele cu butan sau cu flacără albastră degajă căldură. Camera se încălzește treptat și uniform.

La sobele pe gaz cu convecție, amestecul de gaz și aer curge prin tubul arzătorului către zona de ardere. Aerul care trece prin conductă este sterilizat. Unele tipuri de sobe cu flacără albastră au un sistem de aprindere cu scânteie.

Flacără albastră de sobă pe gaz
Flacăra albastră caracteristică acestui sistem de încălzire se datorează sistemului de aprindere.

Care sunt caracteristicile sobelor cu convecție?

Sobele cu flacără albastră au două sisteme de degajare a căldurii: unul în zona frontală și altul în zona superioară. Astfel, reușesc să încălzească aerul din jur într-un mod uniform. Rezultatul? O temperatură echilibrată în toată camera.

Care este consumul de gaz? Sobele cu flacără albastră consumă în jur de 300 grame de gaz pe oră. Cu toate acestea, poate exista o ușoară diferență între mărci și design.

Care este puterea? Pot ajunge la 4000 de wați, fiind ideale pentru încălzirea a 35 de metri pătrați. Arzătorul cu convecție este fabricat din oțel inoxidabil și nu trebuie înlocuit.

3 avantaje ale sobelor cu flacără albastră

1. Puterea de ardere

Când vorbim de ardere, ne referim la reacția chimică care are loc între oxigen și elementul oxidabil, care în cazul sobelor cu flacără albastră este gazul butan. După această reacție, apare căldura.

Sobele cu flacără albastră au o putere termică mare, de aproximativ 4000 de wați. Sunt perfecte pentru încălzirea unor suprafețe mari, de pana la 40 metri pătrați.

2. Flacăra albastră

Aceste sobe nu degajă gaze toxice sau mirosuri neplăcute. Sunt diferite de alte sobe, precum cele care folosesc combustibil solid.

3. Economie

Unul dintre beneficiile pe care utilizatorii de sobe cu flacără albastră le iubesc cel mai mult este economia. Spre deosebire de sobele electrice, de exemplu, cele cu convecție sunt prietenoase cu factura lunară.

Bancnote de euro
Această metodă de încălzire este economică.

Ultimele recomandări dacă intenționați să cumpărați o sobă cu flacără albastră

Pe lângă avantajele menționate mai sus, alte beneficii ale acestei sobe sunt următoarele:

  • Se încălzește rapid.
  • Are oprire automată și un detector de concentrație a dioxidului de carbon.
  • Există diverse modele.
  • Este ușor de mutat. Unele modele au roți.
  • Profită la maxim de conținutul buteliei datorită faptului că butanul arde la o temperatură mai ridicată.
  • Rezistă mult timp.

Soba cu flacără albastră are multe avantaje, dar trebuie să aveți grijă la anumite aspecte. Când o porniți, asigurați-vă că încăperea este ventilată; dacă este posibil, evitați ușile închise.

Dacă flacăra devine galbenă sau portocalie, înseamnă că soba nu arde corect. O explicație este prezența monoxidului de carbon. Dacă acesta este cazul, trebuie să rezolvați problema prin curățarea dispozitivului sau verificarea arzătorului. Este posibil să fie necesară înlocuirea arzătorului.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Morales, F. J. M. (2017). Instalación y puesta en marcha de aparatos de calefacción y climatización de uso doméstico. IMAI0108. IC Editorial.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.