Tipuri de sisteme de încălzire: avantaje și dezavantaje - Doza de Sănătate
 

Tipuri de sisteme de încălzire: avantaje și dezavantaje

Există multe tipuri de sisteme de încălzire și poate fi dificil să-l alegi pe cel mai potrivit pentru casa ta. Articolul de astăzi este o compilație a avantajelor și dezavantajelor acestor tipuri de mecanisme.
Tipuri de sisteme de încălzire: avantaje și dezavantaje

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Sistemele de încălzire sunt vitale atunci când temperaturile reci ne invadează casele. Există multe modalități de a te încălzi, dar articolul de astăzi îți va explica tot ce trebuie să știi despre numeroasele tipuri de sisteme de încălzire și avantajele și dezavantajele acestora.

Scopul sistemelor de încălzire este de a putea face față frigului. După cum știi, este posibil să crești temperatura în anumite zone închise ale unei clădiri. Există multe tipuri de sisteme de încălzire, de la biomasă și dispozitive electrice și pe gaz, până la energii regenerabile. Descoperă avantajele și dezavantajele fiecăruia!

Tipuri de sisteme de încălzire: avantaje și dezavantaje

Sisteme de încălzire cu gaz

După cum sugerează și numele, acest sistem de încălzire implică utilizarea de gaze naturale sau îmbuteliate pentru a menține ridicată temperatura într-un mediu închis. Este una dintre cele mai utilizate metode. Să aruncăm o privire la avantajele și dezavantajele sale:

  • Pro. Gazul este mai economic decât alte sisteme de încălzire și nu este nevoie să stochezi energie.
  • Contra. Acesta este un sistem conceput să funcționeze în orașe în mod centralizat, așadar este posibil să nu fie disponibil în afara centrelor urbane.
Fată în fața unui convector
Încălzitoarele electrice sunt portabile și poți deplasa sursa de căldură în funcție de necesități.

Sisteme electrice de încălzire

Este posibil să nu ai la dispoziție gaz, dar probabil că poți utiliza o conexiune electrică bună. Acestea sunt dispozitive pe care le poți conecta în majoritatea locurilor și sunt portabile sau centralizate.

  • Pro. Principalul avantaj al acestor sisteme de încălzire este faptul că nu necesită întotdeauna instalare. Mențin aerul curat, deoarece nu degajă fum sau mirosuri neplăcute.
  • Contra. Sunt mai puțin eficiente pentru încălzirea zonelor mari și mai scumpe, deoarece consumă o cantitate mare de energie electrică.

Sisteme de încălzire cu biomasă

Potrivit unui articol publicat de Universitatea Complutense din Madrid, biomasa este deșeul produs de resursele naturale regenerabile. O variantă sunt peleții din lemn: cilindri mici realizați prin comprimarea resturilor de rumeguș și altor lemne. Acest subtip de biomasă se folosește pentru centrale.

  • Pro. Nu poluează mediul și este un sistem sigur și fiabil.
  • Contra. Este nevoie de o gaură în perete orientată spre exteriorul casei, astfel încât fumul să poată ieși. În plus, sistemul trebuie să fie curățat în fiecare săptămână.

Sisteme de încălzire cu energie regenerabilă

Pe lângă încălzirea cu biomasă, există și alte sisteme ecologice pentru încălzirea clădirilor. Sistemele de încălzire cu energii regenerabile obțin energia prin procese care implică utilizarea de materii prime precum apa, vântul, pământul și soarele. Să aruncăm o privire asupra beneficiilor și dezavantajelor acestora:

  • Pro. Tipurile de energie necesare acestui sistem sunt gratuite și nelimitate și nu poluează.
  • Contra. Sursele de energie nu sunt disponibile peste tot. Tipul de energie regenerabilă fezabilă pentru aceste sisteme va depinde de sursa disponibilă în fiecare regiune. Un alt dezavantaj este faptul că unele dintre aceste sisteme sunt intermitente – energia solară. Astfel, este nevoie de un sistem de rezervă pentru a nu rămâne în pană.
Tipuri de sisteme de încălzire pe lemne
Peleții sunt o variantă de biomasă tot mai populară datorită costului redus și performanțelor mai bune de încălzire.

SARA, un sistem de încălzire de înaltă calitate pentru toate bugetele

Trebuie să menționăm și SARA, un sistem de încălzire dezvoltat de oamenii de știință argentinieni, care are o performanță termică dublă și este remarcabil de economic.

Sistemul SARA sau soba socială argentiniană de înaltă performanță (estufa social Argentina de alto rendimiento) presupune construirea unui dispozitiv urmând câteva instrucțiuni de bază. Materialele necesare sunt destul de accesibile: chirpicii, care sunt izolatori și conservă energia termică.

Sobele SARA pot ajunge chiar și în cele mai vulnerabile gospodării. Mecanismul este mult mai sigur decât cel al centralelor convenționale pe gaz. Este o opțiune de luat în considerare atunci când te gândești la un sistem de încălzire pentru casă.

Sperăm că ți-a plăcut acest articol.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Universidad Complutense de Madrid. Cuadernos Económicos de ICE. Cerdá, Emilio. Energía obtenida a partir de biomasa. España 2012.
  • Consejo Nacional de Investigaciones Científicas y Técnicas (CONICET). CENPAT-CONICET. Cannizzaro, Alejandro. Calefacción accesible y de primer nivel. Argentina 2015.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.