Opțiuni de tratament pentru hipotermie - Doza de Sănătate
 

Opțiuni de tratament pentru hipotermie

Hipotermia este o problemă care pune viața pacientului în pericol. Este esențial ca temperatura corporală a acestuia să fie readusă la normal cât mai curând posibil.
Opțiuni de tratament pentru hipotermie

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Un pacient este considerat a fi hipotermic atunci când temperatura sa corporală a scăzut semnificativ. Această problemă necesită îngrijire medicală imediată. În articolul de azi, îți prezentăm principalele strategii de tratament pentru hipotermie.

Ce este hipotermia?

Bărbat copleșit de ninsoare

Hipotermia presupune temperaturi corporale exagerat de scăzute. În general, pacientul va primi acest diagnostic dacă temperatura sa corporală este sub 35 °C (95 °F).

Diverși factori pot cauza hipotermie. Corpul uman are o serie de mecanisme care îl protejează împotriva frigului. Când temperatura ambientală scade, aceste mecanisme sunt puse în mișcare, producând căldură pentru a stabiliza temperatura corporală.

Însă atunci când condițiile extreme persistă, corpul nu va putea recupera căldura pierdută. La temperaturi de sub 35 °C (95 °F), sistemele corpului încep să nu mai funcționeze corect. Abilitatea organismului de a produce căldură nu poate compensa pierderile. Drept consecință, organele vitale și vasele de sânge încep să se deterioreze.

Netratate corespunzător, complicațiile hipotermiei pot duce la deces.

Tipuri de hipotermie

În funcție de gravitatea problemei, există trei tipuri de hipotermie. Simptomele acestei probleme apar treptat și se intensifică în timp. Reține următoarea clasificare:

  • Hipotermia ușoară: Temperatura corporală scade la 33-35 °C (91,4-95 °F). Cele mai frecvente simptome sunt frisoanele, tremurul, confuzia, dezorientarea și dificultatea de a efectua mișcări. Se poate schimba tonul pielii, iar acest organ va fi rece la atingere.
  • Hipotermia moderată: Temperatura corporală scade la 30-33 °C (86-91,4 °F). Pacientul începe să își piardă cunoștința și abilitatea de a vorbi normal, comunicând prin mormăit. Pot surveni stări de somnolență intensă și pierderea energiei.
  • Hipotermia severă: Temperatura scade sub 30 °C (86 F). Pacientul își pierde cunoștința, iar ritmul său cardiac și cel al respirației scad. Totodată, tensiunea arterială va coborî sub limitele recomandate.

Măsuri de prim ajutor pentru pacienții hipotermici

Femeie cu frisoane bând o băutură caldă
Îmbrăcămintea călduroasă și băuturile calde te pot ajuta să tratezi hipotermia ușoară.

Nu uita, primul ajutor reprezintă o serie de sfaturi simple care pot fi puse în aplicare în situații de urgență. Indiferent de problemă, poți reduce daunele în timp ce aștepți să primești asistență medicală.

În caz de hipotermie, sună imediat la 112 și monitorizează starea pacientului. Verifică-i pulsul și ritmul respirator și, dacă este nevoie, aplică resuscitarea cardio-pulmonară.

Apoi, mută pacientul într-un loc adăpostit cu o temperatură ambientală mai ridicată. Este indicat să schimbi hainele ude cu unele uscate și să învelești pacientul cu pături pentru a-l încălzi.

Dacă nu reușești să găsești niciun adăpost, pacientul va avea nevoie de căldură pentru ca hainele sale să se usuce și temperatura sa corporală să crească. Pe cât posibil, aplică comprese calde sau încălzește pacientul cu propriul tău corp. Însă nu este recomandat să aplici căldură în mod direct, deoarece riscul de complicații grave va crește.

Pacienții care nu și-au pierdut cunoștința pot fi stimulați cu băuturi sau alimente calde. Se recomandă administrarea de băuturi alcoolice pentru a liniști pacientul.

Ce tipuri de tratament pentru hipotermie avem la dispoziție?

De îndată ce echipa medicală a sosit, specialiștii vor pune în aplicare cel mai bun tratament pentru hipotermie, care să stabilizeze pacientul.

Dacă este vorba de hipotermie ușoară, se va apela la încălzire pasivă. Această tehnică presupune administrarea de lichide calde și acoperirea cu pături pentru a recupera căldura pierdută.

Însă, așa cum am menționat anterior, cazurile mai grave pot fi însoțite de pierderea cunoștinței sau agitație. În asemenea situații, medicii vor încerca aplicarea altor metode, cum ar fi:

  • Administrarea intravenoasă de lichide (de obicei ser fiziologic).
  • Folosirea oxigenoterapiei pentru a încălzi căile respiratorii ale pacientului.
  • Aplicarea unor cantități variate de ser fiziologic în anumite regiuni ale corpului. Soluția este injectată, în mod obișnuit, printr-un cateter în pleură sau cavitatea peritoneală.
  • În cazurile foarte grave, se va folosi un aparat de hemodializă. Acest aparat extrage sânge de la pacient, îl încălzește și apoi îl reintroduce în corp.

Indiferent de circumstanțe, hipotermia trebuie tratată imediat cu tehnici adecvate de către o echipă medicală bine instruită. Creșterea temperaturii corporale doar cu haine și băuturi calde este recomandată numai în cazurile ușoare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.