Administrarea medicamentelor pe cale nazală - Doza de Sănătate
 

Administrarea medicamentelor pe cale nazală

Calea nazală constituie o alternativă bună de administrare a medicamentelor în cazul persoanelor care întâmpină dificultăți la înghițire.
Administrarea medicamentelor pe cale nazală

Ultima actualizare: 10 mai, 2020

Administrarea medicamentelor pe cale nazală este o tehnică des folosită și simplă. Aceasta oferă numeroase avantaje față de alte căi de administrare a tratamentelor.

Inhalând medicamentele, organismul le poate absorbi mai eficient. Acestea trec prin mucoasa nazală și ajung direct în plămâni, ceea ce reduce numărul reacțiilor adverse. Astfel, se pot folosi doze mai mici deoarece nu este irosită aproape nicio parte a acestora.

Datorită beneficiilor menționate, medicii au început să recomande administrarea pe cale nazală a multor medicamente. Citește în continuare pentru a afla tot ce trebuie să știi despre acest subiect!

Administrarea medicamentelor pe cale nazală, o alternativă excelentă

Desen ilustrând mucoasa nazală inflamată
Calea nazală reprezintă o alternativă excelentă de administrare a medicamentelor la pacienții care întâmpină dificultăți la înghițire.

Mucoasa nazală prezintă o multitudine de vase mici de sânge. Dacă un medicament este administrat sub formă de picături nazale, acesta va avea o acțiune locală. Însă, pentru a acționa asupra căilor respiratorii în ansamblu, medicii recomandă spray-urile cu microparticule.

Din păcate, nu toți pacienții pot lua medicamente pe cale orală. În această categorie intră persoanele vârstnice cu probleme la înghițire sau bebelușii care se pot îneca ușor.

Dacă pacientul nu poate respira corect (de pildă, suferă de insuficiență respiratorie sau este un copil ai cărui plămâni nu s-au dezvoltat complet), se poate folosi un nebulizator cu mască. Astfel, medicamentele pot fi inhalate într-un mod pasiv, adică fără efort din partea pacientului.

Ce tipuri de medicamente pot fi administrate pe cale nazală?

Există diverse categorii de medicamente pe care medicii le administrează pe cale nazală. Mai jos îți vom spune care sunt, precum și ce boli pot fi tratate cu acestea:

  • Steroizii: Este vorba de steroizii intranazali. Aceștia reprezintă tratamentul principal împotriva rinitei alergice și rinosinuzitei alergice. Steroizii sunt foarte eficienți, inclusiv în situațiile în care afecțiunea a devenit cronică.
  • Antihistaminicele: Blochează eliberarea histaminei, o substanță care joacă un rol cheie în dezvoltarea alergiilor. În general, antihistaminicele se găsesc sub formă de spray-uri care se pulverizează pe mucoasa nazală. Medicii le folosesc pentru a trata rinita alergică. Deoarece histamina este un vasodilatator, antihistaminicele sunt utile și în tratarea altor tipuri de rinită. Pentru cele mai bune rezultate posibile, acestea pot fi combinate cu steroizi intranazali.
  • Alfa-blocantele: Sunt cele mai celebre decongestionante nazale.

Cum se administrează medicamentele pe cale nazală?

Bărbat cu nasul înfundat

Procedura este foarte simplă și nu necesită pregătire în prealabil. Pacientul trebuie să stea jos, într-o poziție care favorizează hiperextensia gâtului înapoi. Nu există alte recomandări speciale.

  • Mai întâi, pacientul trebuie să practice o igienă nazală corectă. Această măsură împiedică pătrunderea microorganismelor în partea interioară a mucoasei nazale.
  • Apoi, fiola trebuie introdusă în nas. Ai grijă să nu atingi pereții nării cu aceasta. Poziționeaz-o către centrul nării, astfel încât să nu irosești nicio picătură de medicament.
  • Următorul pas constă în a elibera medicamentul în timp ce pacientul respiră pe gură. Astfel, se va evita strănutul și medicamentul va ajunge acolo unde trebuie. Dacă pacientul nu respiră corect pe gură atunci când are gâtul extins, există riscul ca lichidul să pătrundă în laringe.
  • Nu în ultimul rând, pacientul trebuie să mențină poziția menționată pentru câteva minute. Acest pas promovează absorbția medicamentului.

În cazul în care tușești după ce ai aplicat un spray nazal, nu-ți face griji. Această reacție este normală, mai ales în primele câteva minute după administrare.

Dacă tusea persistă sau se agravează și survin și alte simptome respiratorii, cum ar fi dificultățile de respirație (dispneea), cauza ar putea fi o reacție alergică. În această situație, consultă un medic cât mai curând posibil.

Ia în considerare efectuarea unui test alergologic înainte de a lua orice medicament. În general, tusea după administrare este o reacție cauzată de hipersensibilitate la substanțele din medicament.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.