Care sunt utilizările serului fiziologic? - Doza de Sănătate
 

Care sunt utilizările serului fiziologic?

Serul fiziologic este o substanță simplă, dar foarte eficientă. Acesta are numeroase utilizări și, în caz de deshidratare, poate salva viața pacientului. În articolul de azi, îți prezentăm tot ceea ce trebuie să știi despre acest subiect.
Care sunt utilizările serului fiziologic?

Ultima actualizare: 04 mai, 2020

Multe persoane cunosc serul fiziologic sub denumirea de „soluție salină”. Acest lichid constă într-o combinație simplă și poate fi preparat acasă. Deși anumiți specialiști l-au tratat cu scepticism în trecut, utilizările serului fiziologic în domeniul medical sunt numeroase.

Serul fiziologic este alcătuit din apă și sare. În acest lucru constă simplitatea sa, drept pentru care oricine îl poate prepara. Această soluție are o concentrație de 0,9%, la fel ca sângele uman. Datoriă concentrațiilor identice, serul fiziologic reprezintă un preparat izotonic. Cu alte cuvinte, sângele nu este mai concentrat decât acesta și invers. Așadar, serul fiziologic poate fi introdus în corpul uman fără niciun risc.

Serul fiziologic a fost inventat în 1896 de către Hartog Jacob Hamburger, un om de știință olandez care l-a folosit în cercetările sale despre hemoliză. Inventatorul acestei substanțe nu a intenționat să o utilizeze în scop medicinal. În cele din urmă însă, serul fiziologic a dobândit mai multe utilizări.

Utilizările serului fiziologic

Serul fiziologic poate fi utilizat în diverse moduri. Îl putem aplica atât extern, cât și intern (prin injectare în sistemul circulator). Iată principalele aplicații ale acestuia:

  • Spălarea ochilor și a lentilelor de contact: Specialiștii sugerează ca lichidul să fie steril înainte de a fi aplicat pe ochi sau pe lentilele de contact, pentru a preveni infecțiile bacteriene. De obicei, serul fiziologic pentru ochi este disponibil în sticle mici în farmacii.
  • Curățarea rănilor: Serul fiziologic reprezintă una dintre cele mai bune soluții pentru curățarea rănilor. Datorită agenților antiseptici din componența sa, acesta previne infecțiile.
  • Desfundarea nasului: Soluția salină este utilă împotriva mucusului în exces care poate înfunda nasul. În acest scop, o poți aplica cu seringi sau aparate pentru inhalații. Serul fiziologic amplifică efectul forței gravitaționale asupra secrețiilor nazale. Medicii prescriu acest produs pacienților cu rinită sau congestie nazală cauzată de alergii. Pe lângă faptul că stimulează eliminarea secrețiilor, serul fiziologic este util și împotriva alergenilor. Nu în ultimul rând, acesta poate fi inclus în antisepsia necesară după o intervenție chirurgicală la nivelul nasului.
  • Hidratarea organismului: Când organismul uman este deshidratat sau hipotensiv din cauza pierderii de lichide, serul fiziologic poate compensa ceea ce s-a pierdut. În asemenea cazuri, soluția salină se administrează intravenos într-un ritm rapid. Acest tratament este util în caz de gastroenterită, hemoragii profunde și arsuri extinse.
  • Nebulizare: Soluția este turnată într-un nebulizator pentru a crea aburi care vor pătrunde în căile respiratorii. Nebulizarea este utilă pentru pacienții care suferă de gripă, sinuzită și bronșită.
Copil beneficiind de utilizările serului fiziologic

Forme de prezentare

Soluția salină este disponibilă sub diverse forme:

  • Fiole: Sunt mici și, cât timp rămân sigilate, sterile. Fiolele de ser fiziologic pot fi transportate oriunde, dar își pierd sterilitatea dacă sunt deschise. Din cauza mărimii mici, nu pot fi utilizate, în general, decât o singură dată.
  • Picături: Se folosesc ca picături și pentru nebulizare.
  • Spray-uri: Sunt utile pentru decongestionarea nazală. Poți cumpără spray-uri cu ser fiziologic din farmacii. Asemenea fiolelor, pot fi transportate oriunde.
  • Sticle: Sunt mai mari și pot fi folosite în scopri care necesită un volum mai mare de lichid (de pildă, pentru spălarea rănilor sau a arsurilor).
  • Perfuzii intravenoase: Au mai multe mărimi și sunt folosite în spitale. Recipientul este atașat unui tub la capătul căruia se află un ac, pe care cadrul medical în introduce în vena pacientului. Perfuziile cu ser fiziologic susțin hidratarea și facilitează administrarea medicamentelor.
Sticle cu ser fiziologic
Serul fiziologic este disponibil sub mai multe forme. Ca să alegi varianta potrivită, ia în considerare scopul în care vrei să-l folosești.

Cum să prepari ser fiziologic acasă

Așa cum am menționat anterior, poți să prepari această soluție salină la tine acasă. Următoarea rețetă este utilă dacă vrei să tratezi o problemă minoră, cum ar fi curățarea unei cicatrici deja dezinfectate. Reține însă că serul fiziologic preparat astfel nu va fi steril.

Pur și simplu combină o linguriță de sare de bucătărie cu 250 ml de apă. Dacă ai nevoie de mai multă soluție, respectă aceste proporții. Apoi, poți depozita serul într-un borcan curat. Valabilitatea acestuia este de 48 de ore, după care trebuie să-l arunci.

Păstrează soluția la temperatura camerei sau depoziteaz-o în frigider. Specialiștii nu au putut determina dacă aceste metode prelungesc viața serului. Totodată, reține că sintagma „temperatura camerei” este relevantă doar în zonele temperate, nu și în cele tropicale sau în perioada de caniculă.

Acum că ai descoperit care sunt utilizările incredibile ale serului fiziologic, nu ezita să-l folosești ori de câte ori ai nevoie. Această soluție simplă și versatilă poate salva vieți în cazuri extreme.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Silva, L. Dopico, and F. Oliveira Tinoco. “Recomendaciones para el empleo de solución salina 0, 9% en catéteres venosos periféricos.” Enfermería Global 6.2 (2007).
  • Trujillo-Zea, Jorge Alejandro, Natalia Aristizábal-Henao, and Nelson Fonseca-Ruiz. “Lactato de Ringer versus solución salina normal para trasplante renal. Revisión sistemática y metaanálisis.” Revista Colombiana de Anestesiología 43.3 (2015): 194-203.
  • Rojas, César A. “La solución salina fisiológica y su alta concentración de cloruro.” Ciencia e Investigación 22.1 (2019): 27-30.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.