Cum afectează coronavirusul creierul? - Doza de Sănătate
 

Cum afectează coronavirusul creierul?

Noile descoperiri sugerează faptul că noua tulpină de coronavirus este capabilă să afecteze și alte organe, în afară de plămâni. Unii neurologi au explicat cum afectează aceasta creierul. Îți vom explica tot ce trebuie să știi în acest articol.
Cum afectează coronavirusul creierul?

Ultima actualizare: 22 mai, 2020

Cum afectează coronavirusul creierul? În prezent, cunoașterea acestei informații este o preocupare majoră pentru medici și oamenii de știință. Există deja dovezi care indică afectarea rinichilor și a inimii. Se presupune faptul că noua tulpină de coronavirus provoacă o boală multisistemică.

Aceasta este o diferență majoră în comparație cu alte patologii virale, cum ar fi gripa. Gripa provoacă doar simptome respiratorii și, cel mult, febră.

Cercetările efectuate asupra coronavirusului indică faptul că receptorii ACE2 sunt porțile de intrare ale acestuia în diverse celule din organism. Receptorii ACE2, așa cum vom explica în acest articol, sunt prezenți în multe locuri din corpul uman. Așadar, COVID-19 afectează creierul, profitând de disponibilitatea acestei proteine.

Este important să subliniem faptul că simptomele normale, bine-cunoscute, rămân aceleași: febră, tuse, oboseală și tulburări respiratorii. Cu toate acestea, tot mai multe persoane prezintă simptome secundare, care pot ajuta la detectarea timpurie a infecției. În alte articole, am discutat deja despre problemele vizuale și pierderea mirosului. În plus, trebuie să discutăm și despre noile cercetări cu privire la factorii neurologici.

Cum afectează coronavirusul creierul?

Coronavirusurile au o formă exterioară de coroană, de aici provenind denumirea lor. Această coroană este compusă din țepi ce înglobează proteinele de care virusul are nevoie pentru a pătrunde în celulele umane. Receptorul uman este proteina ACE2.

Receptorii există în corpul uman pentru a interacționa într-un sistem numit renin-angiotensină (RAS). Acest sistem de hormoni și substanțe active este implicat activ în reglarea tensiunii arteriale. Prin urmare, acesta implică chiar și rinichii.

COVID-19 afectează creierul, deoarece avem receptori ACE2 în anumiți neuroni. Deși nu există o confirmare certă a neurotropismului sau a afinității SARS-CoV-2 față de neuroni, există câteva suspiciuni bine întemeiate.

Relevanța receptorului ACE2 este esențială pentru înțelegerea mortalității provocate de coronavirus. Mai multe studii au arătat faptul că persoanele cu tulburări hipertensive reprezintă un grup cu o incidență ridicată a mortalității, iar acest lucru s-ar putea explica prin influențarea sistemului renin-angiotensină.

Cercetător care studiază cum afectează coronavirusul creierul
Coronavirusul ar putea intra în creier prin receptorul ACE2 al neuronilor.

Simptome care arată cum afectează coronavirusul creierul

Lipsa mirosului a fost unul dintre primele simptome ale coronavirusului. Aceasta a fost evidențiată de asociațiile medicale din întreaga lume și este atribuită tropismului neurologic al SARS-CoV-2. Lipsa mirosului poartă numele de anosmia, iar neurologii consideră că acest lucru se întâmplă din cauza problemelor ce apar la nivelul neuronilor din sistemul olfactiv.

Au fost descrise, de asemenea, cazuri de persoane infectate cu coronavirusuri care au avut miozită (inflamație musculară), sindromul Guillain-Barré și meningită. Toate acestea pot fi corelate și cu sistemul nervos central și periferic.

Un risc important al efectelor coronavirusului asupra creierului este legat de vascularizarea acestuia. În plus față de posibilul tropism al SARS-CoV-2 la nivel neuronal, straturile interioare ale arterelor cerebrale pot suferi, de asemenea, daune structurale. Această deteriorare endotelială microscopică este cunoscută ca microangiopatie. În cel mai rău caz, ea poate duce la hemoragie intracerebrală și accident vascular cerebral.

2 moduri în care coronavirusul afectează creierul

Femeie care știe cum afectează coronavirusul creierul
Coronavirusul este o boală sistemică ce poate afecta, pe lângă plămâni, multe alte organe.

Există două căi prin care virusul COVID-19 afectează creierul. Una dintre aceste căi este directă și se bazează pe ipoteza tropismului neuronal al virusului. Cealaltă cale este indirectă și este provocată de cedarea mai multor organe atunci când pacientul intră în șoc sever în unitățile de terapie intensivă.

Traseul direct nu a fost dovedit în totalitate, așa cum am menționat mai sus. SARS-CoV-2 ar putea intra în neuroni prin intermediul receptorului ACE2 în același mod în care intră în plămâni și rinichi.

În schimb, calea indirectă depinde de evoluția infecției cu coronavirus în interiorul organismului. În primul rând, apar probleme respiratorii, apoi pneumonia, cedarea mai multor organe, scăderea fluxului de sânge către creier și, prin urmare, moartea neuronilor care nu primesc suficient oxigen.

Influența coronavirusului asupra creierului

Știm acum că virusul COVID-19 afectează creierul în mod direct sau indirect. În continuare, cercetările științifice vor continua să furnizeze informații și să ofere medicinei noi aspecte ale acestei pandemii.

Aceste cunoștințe sunt vitale pentru cadrele medicale din unitățile de terapie intensivă, care își pot adapta tratamentele pe baza noilor studii. Astfel de informații valoroase îmbunătățesc șansele de supraviețuire a pacientului, oferind speranță în mijlocul incertitudinii provocate de focarul global de coronavirus.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Hoffmann, Markus, et al. “The novel coronavirus 2019 (2019-nCoV) uses the SARS-coronavirus receptor ACE2 and the cellular protease TMPRSS2 for entry into target cells.” BioRxiv (2020).
  • Bonow, Robert O., et al. “Association of coronavirus disease 2019 (covid-19) with myocardial injury and mortality.” JAMA cardiology (2020).
  • Sedaghat, Zahra, and Narges Karimi. “Guillain Barre syndrome associated with COVID-19 infection: a case report.” Journal of Clinical Neuroscience (2020).
  • Castellón, Roberto León, Juan Enrique Bender del Busto, and Luis C. Velázquez Pérez. “Afectación del sistema nervioso por la COVID-19.” Anales de la Academia de Ciencias de Cuba 10.2 (2020).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.