8 boli care provoacă senzația de frig - Doza de Sănătate
 

8 boli care provoacă senzația de frig

Există persoane cărora le este frig continuu. Mâinile, picioarele sau întreg corpul lor sunt reci în mod constant, indiferent de anotimp sau de vremea de afară.
8 boli care provoacă senzația de frig

Ultima actualizare: 30 mai, 2019

Senzația de frig poate fi semnul unor afecțiuni și consecința mai multor factori, precum o alimentație necorespunzătoare sau un stil de viață sedentar. În cele ce urmează, îți vom dezvălui 8 boli care provoacă senzația de frig, precum și factorii care pot influența temperatura corpului.

În general, dacă nu suporți frigul, acest lucru poate indica o problemă a metabolismului. De asemenea, senzația continuă de frig poate fi cauzată de un procent scăzut de grăsime corporală, care influențează temperatura corpului.

Senzația de frig poate fi atribuită și contractării unei infecții precum răceala sau pneumonia, infecții care cauzează dereglarea temperaturii corpului. Totodată, în cazul infecțiilor, senzația de frig dispare odată cu tratarea cauzei.

Transpirațiile reci cauzate de scăderea tensiunii și senzația de frig în părțile izolate ale corpului pot fi neplăcute și incomode. Descoperă în cele ce urmează câteva cauze, factori și boli care provoacă senzația de frig.

Posibilele cauze ale apariției senzației de frig

  • Foamea
  • Anorexia
  • Oboseala
  • Infecțiile
  • Menopauza
    • În cazul femeilor, cantitatea de estrogen are un impact important asupra temperaturii corpului, mai ales după intrarea la menopauză sau în caz de sarcină.
  • Procentul scăzut de grăsime corporală
  • Problemele cu circulația sângelui

8 boli care provoacă senzația de frig

1. Anemia

Anemia evidențiată prin analize de sânge

Anemia este boală care se caracterizează prin scăderea hemoglobinei din sânge. Aceasta este o proteină care servește la transportarea oxigenului în sânge. Lipsa de globule roșii (numite și eritrocite) duce la anemie care, la rândul ei, produce o senzație de frig, oboseală, paloare, palpitații neregulate și dificultăți de respirație la efectuarea exercițiilor fizice. Anemia este, așadar, una dintre cele mai severe boli care provoacă senzația de frig.

2. Deficitul de fier

Atunci când o persoană suferă de deficit de fier, este predispusă la apariția frisoanelor și a transpirațiilor reci. Fierul este un mineral care îndeplinește un rol important în transportul de oxigen către celulele sanguine. Acesta este un proces care are un rol semnificativ în reglarea temperaturii întregului corp.

Persoanelor care au o senzație permanentă de frig li se recomandă efectuarea unor analize de sânge pentru a verifica dacă senzația apare din cauza deficitului de fier.

3. Problemele de circulație

Boli care provoacă senzația de frig legate de circulație

Unii dintre noi, cu toate că avem o temperatură corporală normală, putem avea o senzație de frig numai în anumite zone, mai ales la extremități. Nu contează anotimpul, poate fi vară sau iarnă, îți vei simți mâinile sau picioarele reci. Extremitățile pot căpăta uneori o nuanță de albastru și pot amorți. Aceasta poate indica o problemă de circulație a sângelui.

4. Sindromul Raynaud

Sindromul Raynaud este o afecțiune a circulației sanguine care poate cauza o senzație permanentă de frig la nivel de mâini și picioare. Acest sindrom este, de fapt, una dintre cele mai grave boli care provoacă senzația de frig și care afectează numai unele zone ale corpului.

Frigul poate apărea în mod sporadic sau din cauza expunerii la acesta, iar simptomele se pot manifesta timp de câteva minute sau ore. Când persoana în cauză are un episod de frisoane, i se va recomanda mișcarea și masarea zonelor afectate pentru a stimula circulația și pentru a genera căldură.

Pacienții care au sindromul Raynaud vor avea pielea albă la extremități din cauza lipsei sângelui. Pe lângă senzația de frig, zona afectată poate amorți sau poate deveni sensibilă.

5. Probleme ale tiroidei

Hipotiroidismul se află în categoria de boli care provoacă senzația de frig

Senzația de frig și oboseala, uscăciunea pielii, rărirea și fragilitatea părului, precum și creșterea în greutate pot fi simptome ale hipotiroidismului. Acest hormon are rolul de a regla temperatura corpului. Din acest motiv, hipotiroidismul se află pe lista de boli care provoacă senzația de frig. Persoanele care suferă de afecțiuni ale tiroidei au, de obicei, o temperatură scăzută a corpului. De asemenea, acestea devin mai sensibile la temperaturi scăzute.

De asemenea, tiroida reglează metabolismul și reacțiile corpului. Metabolismul încetinește în caz că glanda tiroidă nu produce hormonii tiroidieni în mod eficient.

6. Afecțiuni ale vaselor de sânge

Atunci când fluxul sanguin care se îndreaptă spre mâini și picioare este împiedicat, aceasta duce la o senzație de frig. Piedica poate fi legată de o afecțiune a vaselor de sânge, precum problemele de coagulare sau arterioscleroza. Din cauza acestor afecțiuni, pielea mâinilor sau a picioarelor devine albă sau albastră și pot apărea furnicături în zona afectată.

7. Diabet

Boli care provoacă senzația de frig precum diabetul

Diabetul este una dintre cele mai grave boli care provoacă senzația de frig. Diabetul are ca simptom durerea de rinichi, cunoscută și sub denumirea de nefropatie diabetică, iar cel mai comun simptom al acesteia este chiar senzația de frig. De asemenea, diabetul provoacă dificultăți de respirație, inflamații ale picioarelor, mâinilor, feței, precum și greață și vărsături.

8. Anorexia

Unul dintre simptomele principale ale anorexiei este senzația de frig. Aceasta este legată de procentul scăzut de grăsime corporală, dar și de oricare alt element cu un impact negativ asupra organismului.

Alimentația și greutatea corporală influențează în mod semnificativ sensibilitatea la căldură și frig. În acest sens, o alimentație nesănătoasă și săracă în substanțe nutritive duce la apariția frisoanelor, oboselii și senzației de frig.

Organismul va funcționa în mod optim numai dacă temperatura corpului este de aproximativ 37° C.

Alți factori care provoacă senzația de frig

1. Consumul de alcool

Pahare cu alcool

Mulți dintre noi presupun că temperatura corpului crește după consumul de alcool, indiferent de cantitate. Însă alcoolul nu încălzește corpul deloc. Din contră, alcoolul transportă căldura la suprafața corpului, adică transferă căldura interioară înspre exterior. Când venele se contractă, dispare senzația de căldură și astfel, persoana respectivă va începe să tremure de frig.

2. Oboseala

Atunci când organismul începe să obosească (fie din cauza lipsei de somn, fie din cauza unei oboseli cronice), acesta va funcționa încet și în mod inadecvat. Organismul produce mai puțină energie și reduce astfel temperatura corpului.

3. Diete prea stricte

O dietă strictă poate duce la boli care provoacă senzația de frig

Persoanele care țin diete prea stricte nu își vor putea asigura aportul necesar de calorii care pot asigura termogeneza (adică funcția de producere a căldurii) eficientă. Aportul de calorii în cantitățile recomandate va produce căldură și, astfel, va sprijini buna funcționare a organismului. Corpul nu are capacitatea de a-și menține singur temperatura. Din acest motiv, este necesar să consumi calorii pentru a-ți asigura termogeneza.

4. Procent scăzut de grăsime corporală

Persoanele care au un procent scăzut de grăsime corporală vor simți frigul mai repede și mai frecvent decât alții, deoarece nu au suficiente lipide în organism care să le asigure un strat protector pentru corp.

5. Deficitul de vitamina B12

Deficitul de vitamina B12 poate duce la boli care provoacă senzația de frig

Organismul are nevoie de vitamina B12 pentru a produce globulele roșii, celulele care transportă oxigenul necesar organismului. Deficitul de vitamina B12 poate cauza o senzație de frig, care poate deveni cronică. Acest deficit poate fi rezultatul unei alimentații sărace în această substanță, dar și al unei malabsorbții intestinale.

6. Câteva medicamente care cauzează hipotermie

Oamenii nu acordă atenție faptului că unele medicament pot provoca diferite reacții adverse severe, de exemplu, incontinență urinară, hipotermie sau chiar agravarea hipotermiei. Acestea pot fi, de exemplu, neurolepticele, barbituricele (sedative), vasodilatatoarele, câteva medicamente antihipertensive, antiepileptice etc. Pentru a evita reacțiile adverse neplăcute, este important să citești mereu prospectul medicamentelor sau să întrebi un medic.

Recomandări pentru ameliorarea senzației de frig

  • exerciții fizice.
  • Hidratează-te.
  • Evită consumul de alcool și fumatul.
  • Menține o alimentație echilibrată.
    • Mănâncă supă de pui sau de legume.
    • Consumă mai multă ceapă, usturoi și ghimbir.
    • Consumă fructe uscate bogate în acizi grași precum omega 3.

Dacă senzația de frig este rezultatul unor temperaturi scăzute, urmează acești pași simpli: poartă haine mai groase sau poartă mai multe straturi de îmbrăcăminte și consumă alimente și băuturi calde. În schimb, dacă nu este vorba despre o temperatură scăzută, este posibil să ai niște boli care provoacă senzația de frig. Este important să găsești cauza și tratamentul adecvat al acestui simptom neplăcut, deoarece problemele de sănătate cauzatoare vor necesita îngrijire medicală.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.