Ce este aerotermia, cum funcționează și care sunt avantajele sale
 

Ce este aerotermia, cum funcționează și care sunt avantajele sale

Aeroterma este un sistem nou de încălzire și răcire care utilizează aerul ambiental ca sursă principală de energie. Descoperiți toate avantajele și dezavantajele sale!
Ce este aerotermia, cum funcționează și care sunt avantajele sale

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Există o alternativă mai ecologică la sistemele comune de încălzire și răcire a camerelor. Aerotermia este o tehnologie ce permite pompelor de căldură să valorifice energia aerului pentru funcționare. Sistemul face posibilă obținerea căldurii din aerul ambiant, chiar și la temperaturi scăzute.

Este o tehnologie care este ușor de instalat și simplu de utilizat, printre alte avantaje. Datorită eficienței energetice, este utilizată în structuri mari, precum aeroporturi sau spitale. Totuși, tot mai multe locuințe o folosesc pentru încălzire prin pardoseală și apă caldă menajeră.

Ce este aerotermia?

Aerotermia este o tehnologie ce folosește energia aerului pentru încălzire și răcire. Se bazează pe utilizarea pompelor de căldură, responsabile cu extragerea energiei din aerul exterior pentru a încălzi un mediu.

Pentru a răci un spațiu, circuitul este activat în sens invers. În acest fel, energia aerotermală profită de energia găsită în aer în scopul climatizării.

Unde este folosită?

Utilizarea aerului ca sursă de energie este o tehnologie cu caracteristici ecologice comparativ cu alte sisteme de încălzire. Cu toate acestea, investiția inițială este mai mare. Acest mecanism este folosit de multă vreme pentru circuitele de aer condiționat instalate în clădirile mari. În general, se instalează încălzire în pardoseală.

De exemplu, în aeroporturi, birouri sau spitale, este ceva obișnuit. Datorită eficienței sale energetice, este din ce în ce mai solicitată și în clădirile rezidențiale. Datorită pompelor de căldură care funcționează cu energie aerotermală, se obține răcire, încălzire și apă caldă menajeră.

Femeie în aeroport
Datorită dimensiunii colosale a aeroporturilor, energia aerotermală este o alternativă de încălzire.

Operarea aerotermală

Funcționarea este simplă. Din două unități care alcătuiesc pompele de căldură, una externă și alta internă, se generează un circuit care extrage căldură din aerul exterior. Unitatea responsabilă de această etapă este evaporatorul. Apoi, se injectează acea căldură în mediu printr-o unitate numită condensator.

Baza operațiunii aerotermale se găsește în circuitul frigorific, care unește unitățile interne și externe. Prin acest circuit, fluidul intern își schimbă temperatura și starea. După 4 faze, gazul rece este expulzat în exterior.

Un dispozitiv cheie pentru această transformare este compresorul. Acesta folosește energie electrică pentru a crește temperatura în faza inițială.

Același sistem aerotermic permite generarea de aer rece. Pentru aceasta, inversează circuitul de răcire, eliminând aerul cald și injectând temperatură scăzută.

Tipuri de pompe de căldură

Exista diferite tipuri de pompe de căldură, printre care se numără și cele care folosesc energie aerotermală. Acestea sunt împărțite în funcție de mediul extern și intern cu care are loc schimbul de căldură:

  • Pompa aer-aer: preia căldura din aerul exterior și o transfera direct în interior. Tehnologia este folosită de sistemele split ale aparatelor de aer condiționat.
  • Pompa aer-apă: în acest caz, căldura este extrasă din aer și injectată într-un circuit cu apă ce alimentează tavane sau podele radiante, calorifere sau radiatoare cu ventilator.
  • Pompa apă-aer: spre deosebire de cazul precedent, căldura este extrasă din apa din sol sau râuri și apoi transferată în interior.
  • Pompa apă-apă: căldura este extrasă din apă, ca în cazul precedent, dar apoi este transferata într-un alt circuit cu apă.

Avantajele aerotermiei

Ca orice sistem de încălzire sau răcire, energia aerotermală are avantajele și dezavantajele ei. Cu toate acestea, există multe motive pentru a apela la această nouă tehnologie ecologică.

Siguranță și curățenie

Mulți oameni aleg tehnologia aerotermală datorită instalării simple. Nu necesită un coș de fum. Nu implică ardere. Curățarea nu este necesară și nici nu se generează murdărie sau reziduuri. Lipsa combustibilului contribuie la siguranța locuinței.

Utilizarea energiei aerotermale

Unul dintre principalele avantaje ale acestei tehnologii este faptul că reduce consumul de energie, deoarece majoritatea resurselor sunt extrase din aerul exterior. Cu toate acestea, un sfert din circuit folosește energie electrică, care este mai scumpă decât gazul.

Disponibilitate

Alte sisteme de încălzire și răcire folosesc adesea sisteme de energie combinată, adică gaz, electricitate sau motorină.

Aceasta situație poate genera neplăceri, în funcție de spațiul geografic. Pompele aerotermale se bazează doar pe o sursă electrică.

Ușurință de utilizare

Aerotermia funcționează pe baza unui generator comun pentru încălzire, pentru răcire și pentru apă caldă menajeră. Este un avantaj în utilizarea spațiului. Întreținerea este mai ușoară.

Protecția mediului înconjurător

În ceea ce privește mediul, tehnologia aerotermală are avantajul de a nu produce emisii directe de dioxid de carbon. În orice caz, produce poluare atunci când se utilizează energia electrică.

Cu toate acestea, emisiile sunt mult mai mici în comparație cu alte sisteme de încălzire sau răcire. În plus, energia electrică poate fi regenerabilă.

Ce este aerotermia

Dezavantajele aerotermiei

În ciuda faptului că este o tehnologie nouă cu multe avantaje ecologice, trebuie luate în considerare și unele dezavantaje.

Investiții mai mari

Principalul dezavantaj al acestui sistem de aer condiționat este faptul că necesită o investiție inițială mult mai mare decât alte tehnologii. Cu toate acestea, este posibilă recuperarea banilor datorită consumului mai mic de energie al dispozitivului.

Spațiul geografic

Prin utilizarea energiei aerului ca sursă principală, condițiile climatice externe influențează direct funcționarea. Aceasta înseamnă că, cu cât temperatura exterioară este mai mică, cu atât sistemul aerotermal va fi mai puțin eficient.

Nu este recomandat pentru zonele geografice cu temperaturi sub 0 grade Celsius.

Spațiul exterior

Pompa de căldură aerotermală necesită un spațiu exterior pentru a plasa una dintre unitățile principale. Această situație presupune un impact vizual mai mare decât cel al unui aparat de aer condiționat.

Evaluați toate aspectele înainte de a alege aerotermia

Tehnologia aerotermală este foarte recomandată pentru momentul construcției sau recondiționării unei locuințe. Instalarea ușoară și completarea cu alte sisteme de aer condiționat o fac adaptabilă la diferite condiții. În plus, unitatea internă produce zgomot foarte scăzut, deci este mai confortabilă.

Cu toate acestea, este important să luați în considerare mai multe aspecte. De exemplu, investiția inițială și condițiile geografice ale locului în care doriți să instalați tehnologia. Dincolo de a fi recomandată, fiecare situație particulară trebuie evaluată atent.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gentile, Alberto G. et al. “La Aerotermia Como Alternativa Para El Control de Triatoma Infestans (Hemiptera, Reduviidae) Resistentes a Deltametrina.” Cadernos de Saúde Pública 20.4 (2004): 1014–1019. Disponible en: https://doi.org/10.1590/s0102-311×2004000400016
  • Carbonell-Morales, Tania , Gorozabel-Chata, Francis-B. ,  Actualidad y perspectivas de una bomba de calor de expansión directa con energía solar. Ingeniería Mecánica [Internet]. 2016;19(1):49-58. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=225144432006
  • Solano, Juan Carlos, and Lorenzo Olivieri. “Climatización Eficiente Mediante Bombas de Calor y Tecnología Solar Fotovoltaica: Análisis de Viabilidad En Edificios Comerciales En España.” XIII Congreso Ibero Americano de Climatización y Refrigeración (CIAR 2015) April (2015): 1–13. Disponible en: http://oa.upm.es/43687/
  • Dos Reis Parise, José A., Cruz Fonticiella, Oscar M.,  Estudio estructural en instalaciones de bomba de calor. Ingeniería Energética [Internet]. 2013;XXXIV(2):119-128. Recuperado de: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=329127757004

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.