9 recomandări pentru a elimina mirosul urât din mașina de spălat
 

9 recomandări pentru a elimina mirosul urât din mașina de spălat

Dacă doriți sa eliminați mirosul neplăcut pe care îl degajă mașina de spălat, nu uitați să curățați garnitura, filtrul și chiar conductele.
9 recomandări pentru a elimina mirosul urât din mașina de spălat

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Și mașina de spălat trebuie spălată! Atunci când spală rufe, detergentul și apa curăță mașina de spălat? Nu. Pentru a elimina mirosul urât din mașina de spălat, sunt necesari anumiți pași specifici.

Este foarte important să păstrați mașina de spălat curată și parfumată, dar majoritatea oamenilor nu acordă prea multă atenție acestui aspect.

Atenţie! Iată principalele cauze pentru care mașina de spălat miroase urât

Hainele trebuie să aibă un miros plăcut și chiar reconfortant. Există însă anumite obiceiuri care, deși par obișnuite, provoacă mirosul urât în mașina de spălat și duc chiar la deteriorarea hainelor:

 • După fiecare spălare, închideți mașina de spălat. Este o greșeală foarte frecventă, dar cu puțină atenție o puteți evita. S-a dovedit că acest obicei limitează circulația aerului.
 • Spălați mereu cu apă rece. Setarea mașinii de spălat la 40 de grade Celsius va face ca bacteriile dezvoltate în ea să moară.
 • Nu curățați garnitura mașinii de spălat. Este o greșeală, deoarece garnitura este unul dintre locurile preferate ale murdăriei.
 • Exagerați cu cantitatea de detergent, înălbitor și balsam de rufe. În mod ironic, cantitățile mari de detergent pot păta hainele. Dacă există resturi pe țesătură, acestea pot provoca alergii.
 • Lăsați cuva udă. Perioadele lungi în care această zonă a mașinii de spălat rămâne umedă permit dezvoltarea germenilor.
 • Umpleți mașina de spălat la maxim. Dacă obișnuiți să umpleți mașina de spălat la limita maximă pentru a minimiza costurile, gândiți-vă de două ori înainte. Încărcați cuva la trei sferturi din capacitatea sa.

Modalități de a elimina mirosul neplăcut din mașina de spălat

Sunt șanse mari ca reziduurile de detergent și murdăria să se acumuleze în interiorul mașinii de spălat. Iată pașii pe care trebuie să-i urmați pentru a curăța mașina de spălat și a îndepărta mirosurile neplăcute!

Balsam pentru a elimina mirosul urât din mașina de spălat
Cantitatea de produse chimice pe care le folosim la spălare influențează apariția mirosului.

1. Încărcare frontală sau verticală?

Deși mașinile de spălat cu încărcare frontală sunt mai eficiente în multe privințe, acestea sunt mai susceptibile la absorbția mirosurilor atunci nu sunt curățate în mod adecvat. Mașinile de spălat cu încărcare frontală trebuie umplute până la jumătate, astfel încât să poată stoarce rufele.

Dacă folosiți detergent obișnuit în acest tip de mașină de spălat, riscați ca murdăria și spuma să se acumuleze. Dacă puneți la socoteală și temperatura ridicată și umezeala, apare locul ideal pentru dezvoltarea mucegaiului. Mașinile cu încărcare frontală au nevoie de o curățare mai detaliată.

2. De ce aveți nevoie pentru a curăța și îndepărta mirosul urât din mașina de spălat rufe?

Lista ingredientelor și instrumentelor utile este următoarea:

 • Oțet alb
 • Înălbitor
 • Bicarbonat de sodiu
 • Detergent lichid
 • Apă fierbinte
 • Mănuși de cauciuc
 • Lavete de curățare
 • Periuță de dinți

3. Începeți prin a curăța dozatoarele

Scoateți toate dozatoarele și înmuiați-le într-o găleată plină cu apă, cu oțet alb și aproximativ 4 linguri de bicarbonat. În acest fel, murdăria va fi îndepărtată. Canelurile se curăță ușor cu ajutorul unei periuțe de dinți. Clătiți cu apă de la robinet și uscați cu o cârpă curată.

4. Curățați cuva mașinii de spălat cu oțet alb

Cunoscut pentru puterea sa antibacteriană, oțetul este un produs eficient ca agent de curățare. Are un preț scăzut și elimină mirosurile neplăcute din tamburul mașinii.

O ceașcă plină de oțet alb este suficientă. Turnați-l în dozatorul de detergent și apoi selectați ciclul normal de spălare; folosiți apă caldă.

Există și mașini de spălat inteligente care au nevoie de o încărcătură de rufe pentru a fi operaționale. În acest caz, puteți pune niște cârpe vechi. Credeți că tamburul nu a fost complet curățat? Repetați procesul, dar înlocuiți oțetul alb cu o cană de înălbitor. La final, lăsați mașina de spălat deschisă.

5. Știți să curățați garniturile?

Garniturile sunt terenuri de reproducere pentru microbi și mucegai. Recomandarea este să curățați garniturile cel puțin o dată pe lună.

 1. Opriți mașina de spălat și deschideți ușa.
 2. Trageți garnitura, dar nu până la capăt.
 3. Faceți o combinație de înălbitor și detergent.
 4. Înmuiați o cârpă și frecați cauciucul până când murdăria este îndepărtată.
 5. Dacă garnitura este foarte deteriorată, este indicat să o umeziți cu soluția preparată și să o lăsați să stea aproximativ 5 minute.
 6. Frecați-o cu periuța de dinți până când resturile dispar și terminați prin ștergerea cu o cârpă umedă.
 7. Apoi, îndepărtați excesul de amestec cu apă călduță.
 8. Uscați garnitura. Dacă credeți că este necesar, folosiți mănuși de cauciuc pentru a evita lezarea mâinilor.
 9. Asigurați-vă că totul se potrivește perfect când puneți garnitura la loc.

6. Nu uitați să curățați filtrul

Filtrul este plin de scame, reziduuri de săpun, înălbitor și balsam de rufe. Amestecul de oțet și bicarbonat de sodiu îl va curăța. Rețineți că aceste deșeuri se solidifică în timp și pot înfunda canalul de scurgere al mașinii de spălat.

 1. Mașina de spălat nu trebuie să conțină apă.
 2. Opriți-o și scoateți-o din priză.
 3. Slăbiți sistemul de filtrare cu mare atenție. Dacă nu știți cum să o faceți, verificați manualul producătorului.
 4. Scoateți filtrul și aruncați toate resturile depuse în el.
 5. Frecați suprafața cu un șervețel sau o periuță de dinți umezită cu amestecul de oțet și bicarbonat de sodiu.
 6. Clătiți cu apă de la robinet și uscați sistemul.
 7. Nu uitați să curățați zona filtrului din interiorul mașinii.
 8. Când este curat, puneți filtrul la loc.

7. Folosiți spălarea la temperatură înaltă

Unii producători recomandă folosirea mașinii de spălat fără haine, la aproximativ 90 de grade Celsius. Această temperatură ar trebui să elimine atât germenii, cât și mirosurile neplăcute.

 1. Turnați oțet sau înălbitor în compartimentul pentru detergent.
 2. Porniți mașina la un program scurt.
 3. Apoi, uscați interiorul mașinii de spălat și lăsați ușa deschisă pentru ca aerul să circule.

8. Verificați conductele și scurgerea

Ați aplicat pașii de mai sus, dar mirosul urât din mașina de spălat persistă? Nu vă faceți griji. Verificați mai întâi conductele și luați în considerare curățarea lor. De acolo poate veni mirosul urât. Utilizați un produs special pentru a desfunda scurgerea și pentru a îndepărta blocajele. Urmați instrucțiunile producătorului.

9. Contează și exteriorul

O cârpă cu apă și oțet este suficientă pentru exteriorul mașinii de spălat. Încercați să faceți acest lucru de fiecare dată când utilizați mașina. Acest lucru previne acoperirea suprafeței cu praf.

Dacă mașina de spălat are încărcare în partea de sus, acordați atenție capacului.

Mirosul urât din mașina de spălat
Curățarea mașinii trebuie să fie frecventă pentru a evita acumularea de resturi care sunt greu de îndepărtat ulterior.

Sfaturi preventive pentru a menține mașina de spălat curată

Este mai ușor decât credeți să luați câteva măsuri pentru a preveni mirosul urât din mașina de spălat:

 • Curățați mașina de spălat cel puțin o dată pe lună, urmând recomandările de mai sus.
 • Mai mult nu înseamnă mai bine. Nu umpleți mașina de spălat.
 • Când terminați de utilizat aparatul, ștergeți-l cu o cârpă curată. Dacă este posibil, folosiți și câteva picături de ulei esențial.
 • Lăsați ușa mașinii de spălat deschisă cel puțin 3 ore după terminarea spălări.
 • Folosiți săculețe pentru articolele mici.
 • De îndată ce programul se termină, scoateți hainele.
 • Plecați într-o excursie? Opriți apa și deconectați echipamentul.
 • Dacă finanțele vă permit, optați pentru un detergent concentrat.

Câștigați lupta împotriva mirosului urât din mașina de spălat

Folosirea constantă a mașinii de spălat o face să miroasă urât în timp. În fiecare lună, trebuie curățată temeinic pentru ca hainele să nu miroasă urât.

Aveți grijă la produsele de curățare pe care le folosiți pentru a îndepărta mirosurile neplăcute. Amintiți-vă că puteți deteriora vopseaua din mașina de spălat. Citiți etichetele produselor folosite!


Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.