Ceaiul verde: beneficiile consumului zilnic

· 16 decembrie 2016
Ceaiul verde este foarte benefic pentru organism, atât timp când nu îl consumi în exces. Doza maximă recomandată este de două căni pe zi. 

Ceaiul verde este o băutură naturală care face parte din medicina tradițională chinezească de sute de ani.

De-a lungul secolelor, acesta a devenit din ce în ce mai popular pe tot teritoriul Asiei. În prezent, se cultivă în multe zone din întreaga lume.

Spre deosebire de alte tipuri de ceai, ceaiul verde nu este supus unui proces de fermentare și își păstrează întregul conținut de antioxidanți și polifenoli. 

Aceste substanțe sunt cele care îi oferă proprietăți benefice pentru sănătate. Acest ceai ajută la menținerea unei greutăți normale și chiar la prevenirea cancerului.

Există multe motive pentru care este indicat să consumăm zilnic ceai verde în cantități moderate. În articol de azi, îți prezentăm beneficiile incredibile ale acestei băuturi, precum și contraindicațiile sale.

Ceaiul verde te ajută să slăbești

Ceaiul verde te ajută să slăbești

Având un conținut ridicat de polifenoli, ceaiul verde accelerează metabolismul și stimulează pierderea în greutate.

Aceste substanțe antioxidante măresc cantitatea de energie consumată și ajută la prevenirea transformării caloriilor în grăsime. 

Previne diabetul

Antioxidanții din ceaiul verde contribuie la reglarea glicemiei și ajută la prevenirea diabetului de tip 1 și 2. 

Consumul acestei băuturi înainte de masă previne creșterea glicemiei și depozitarea zaharurilor  în corp sub formă de grăsime.

Protejează sănătatea cardiovasculară

Ceaiul verde protejează sănătatea inimii

Un pahar mic de ceai verde pe zi poate preveni diverse afecțiunile cardiovasculare, cum ar fi colesterolul mărit și bolile circulatorii.

Antioxidanții împiedică formarea cheagurilor, curăță arterele și previn excesul de lipide din sânge.

Specialiștii susțin că substanțele active din ceaiul verde scad riscul de infarct miocardic, atac cerebral și tromboză. 

Previne problemele cu vederea

Pe lângă polifenoli, ceaiul verde conține substanțe cum ar fi vitaminele C și E, luteină și zeaxantină, care sunt absorbite în diverse țesuturi oculare. Printre aceste țesuturi se numără și retina, care este protejată în așa măsură încât prin consumul acestui ceai poți preveni apariția glaucomului și a altor boli care afectează văzul.

Aceste substanțe, alături de antioxidanți, ajută la diminuarea stresului oxidativ, care este principala cauză a problemelor de vedere.

Tratează negii

Consumul zilnic de ceai verde împiedică răspândirea virusului Papiloma uman (HPV) care duce la apariția negilor. Epigallocatechin gallate (EGCG), unul dintre principalii componenți ai ceaiului verde, stopează ciclul celular care permite răspândirea virusului. 

Previne maladiile Alzheimer și Parkinson

Ceaiul verde previne bolile Alzheimer și Parkinson

Datorită abilității sale de a lupta împotriva radicalilor liberi, această băutură naturală ajută la prevenirea deteriorării creierului și a dezvoltării unor maladii precum Alzheimer și Parkinson. 

Antioxidanții creează o barieră protectoare împotriva efectelor negative ale degenerării celulelor și stimulează activitatea neuronală.

Previne pietrele la rinichi

O cantitate mică de ceai verde pe zi poate contribui la prevenirea calcifierii renale (pietrele la rinichi). 

Extractul de ceai verde reduce producția și mărimea sedimentelor de oxalat de calciu. Acestea se depun în rinichi și duc la formarea pietrelor.

Previne cariile

Ceaiul verde previne cariile

Catehinele, un tip de antioxidant chimic prezent în ceaiul verde, distrug virusurile și bacteriile care provoacă infecții în gât, carii și alte afecțiuni bucale.

Când nu este indicat să bei ceai verde

Este important de știut că în anumite cazuri nu este recomandat să bei ceai verde.

Nu este indicat să depășești două căni pe zi, deoarece excesul poate cauza efecte secundare, printre care:

  • Dureri de cap
  • Nervozitate
  • Diaree
  • Probleme cu somnul
  • Irascibilitate
  • Ritm cardiac accelerat
  • Amețeală

În plus, nu trebuie să bei ceai verde dacă iei medicamente sau consumi băuturi alcoolice. Această contraindicație apare ca urmare a conținutului său de cofeină care, în combinație cu alte substanțe, poate provoca reacții nedorite.

Ceaiul verde nu este recomandat femeilor însărcinate sau celor care alăptează, întrucât poate cauza efecte adverse bebelușului.

Persoanele cu hipertensiune arterială, anemie și probleme digestive trebuie să evite, la rândul lor, consumul de ceai verde sau să bea doar cantități mici sub supraveghere medicală.

Numai consumul responsabil de ceai verde este benefic pentru organism. Din dorința de a slăbi cât mai repede, mulți fac greșeala de a bea acest lichid în exces, periclitându-și astfel sănătatea.

Ai grijă să nu depășești doza zilnică recomandată, de două căni, pentru a descoperi și a te bucura de toate beneficiile oferite de ceaiul verde.