8 infuzii care scad colesterolul

· 5 aprilie 2016
Pe lângă faptul că ajută la tratarea problemelor hepatice, păpădia scade și colesterolul. Pentru efecte optime, poți să o combini și cu alte plante.

Colesterolul mărit este foarte dăunător pentru organism. Acumularea acestuia este cauzată de consumul zilnic de grăsimi și poate provoca probleme grave de sănătate, inclusiv un atac cardiac.

În următorul articol îți arătăm care sunt cele mai bune infuzii pentru scăderea colesterolului. Profită de aceste remedii naturale pentru a-ți curăța arterele.

Ce este colesterolul?

Acest cuvânt este extrem de utilizat în zilele noastre, fiind, alături de stres, în topul celor mai frecvente afecțiuni ale secolului 21.

Colesterolul este un tip de grăsime prezent în țesuturi și în plasma sanguină, dar care se găsește în concentrații mai mari în anumite organe din corp:

  • Ficat
  • Pancreas
  • Creier
  • Măduva spinării

La un nivel normal, colesterolul este un lucru natural și chiar benefic pentru organism, deoarece el intră în compoziția membranei elastice ce reglează intrarea și ieșirea substanțelor din interiorul celulelor.

Problema apare atunci când concentrația de colesterol este prea ridicată. Acesta este momentul în care colesterolul devine un pericol pentru sănătate. Colesterolul mărit are multe consecințe negative, cea mai gravă fiind faptul că acesta se lipește de pereții arterelor și îngreunează circulația sângelui.

Astfel poate provoca, de exemplu, insuficiență cardiacă. Este bine de știut faptul că riscurile cresc odată cu vârsta și că nivelul ridicat de colesterol nu este însoțit de alte simptome (colesterolul mărit poate fi detectat numai printr-o analiză completă a sângelui).

Infuzii care scad nivelul de colesterol

Plantele au multe proprietăți benefice, printre care și reducerea sau reglarea nivelului de grăsime din artere. Dacă ai aflat că ai colesterolul mărit, nu ezita să încerci următoarele ceaiuri și infuzii.

Meiul canarilor

Meiul canarilor este un remediu puternic ce combate colesterolul rău, obezitatea și celulita. Pentru a te bucura de proprietățile sale benefice, prepară și bea un ceai din această plantă.

Ingrediente

  • 1 lingură de semințe de meiul canarilor
  • 1 cană de apă

Instrucțiuni

  • Fierbe ambele ingrediente timp de 10 minute. Îndulcește amestecul după gust și bea-l fără să-l strecori.
  • Îți recomandăm să bei o cană de ceai pe zi, pe stomacul gol sau înainte de culcare.

Busuioc

Busuiocul reduce colesterolul

Această plantă aromată este adăugată în multe preparate și este excelentă pentru reducerea nivelului de trigliceride. Prepară o infuzie de busuioc pentru a te bucura de gustul delicios, aroma deosebită și proprietățile sale minunate.

Ingrediente

  • 1 lingură de frunze proaspete de busuioc (sau 1/2 lingură de frunze uscate)
  • 1 cană de apă
  • Zeama unei jumătăți de lămâie

Instrucțiuni

  • Fierbe apa și busuiocul timp de 10 minute.
  • Ia amestecul de pe foc și lasă-l să să răcească timp de 15 minute.
  • Adaugă zeama de lămâie și bea infuzia pe stomacul gol.
  • După ce bei acest ceai, așteaptă 15 minute înainte să mănânci.

Ceai verde, roșu și alb

Aceste trei tipuri de ceai oferă numeroase beneficii pentru sănătate, dar, mai presus de toate, te ajută să slăbești și reduc colesterolul. Pentru prepararea ceaiului poți folosi frunze uscate sau pliculețe.

Este indicat să bei 2-3 căni de ceai pe zi. Ceaiul verde este cel mai puternic, deoarece reîntinerește celulele.

Amaranth

Această cereală de origine americană a fost folosită de popoarele indigene timp de mii de ani, având numeroase proprietăți benefice. Nu este numai un excelent remediu natural, ci și un ingredient de bază în numeroase rețete.

Ingrediente

  • 1 mână de frunze fragede de amaranth
  • 1 cană de apă

Instrucțiuni

  • Fierbe apa și amaranthul timp de 5 minute.
  • Ia vasul de pe foc, acoperă-l și lasă amestecul să stea încă 5 minute.
  • Strecoară și bea ceaiul după micul dejun. Procedează la fel și după masa de prânz.

Păpădie

Păpădia scade colesterolul

Pe lângă faptul că reduce nivelul de colesterol, păpădia ajută și la tratarea a numeroase afecțiuni hepatice, reglând funcțiile acestui organ.

Ingrediente

  • 1 mână de păpădie
  • 1 cană de apă

Instrucțiuni

Fierbe apa împreună cu planta, apoi lasă ceaiul să se răcească, strecoară-l, îndulcește-l și savurează-l.

Schinduf

Acest remediu natural originar din Grecia reduce nivelul de trigliceride din sânge.

Pentru a-i îmbunătăți puterile vindecătoare, poți să combini schinduful cu o altă plantă numită gugul (se găsește în magazinele naturiste). Bea acest ceai de 2-3 ori pe zi.

Ingrediente

  • 1 lingură de schinduf
  • 1 lingură de gugul
  • 1 cană de apă

Instrucțiuni

  • Prepară o infuzie obișnuită. Nu uita să o strecori înainte de a o bea.
  • Îndulcește ceaiul cu puțină miere.

Tamarin

Acest arbore tropical african (Sudan) a fost adus pe meleagurile Americii Latine de către conchistadorii spanioli (devenind foarte popular în Mexic și Costa Rica). Acesta produce fructe delicioase pentru prepararea unor sucuri gustoase și benefice și este un remediu imediat pentru colesterolul mărit.

Ingrediente

  • 1 fruct de tamarin
  • 1 cană de apă
  • Câteva picături de zeamă de lămâie

Instrucțiuni

  • Curăță fructul de tamarin și taie-l în patru bucăți.
  • Fierbe-l timp de 15 minute.
  • Adaugă zeama de lămâie și bea amestecul, inclusiv fructul.
  • Este recomandat să consumi ceaiul pe stomacul gol sau înainte de culcare.

Usturoi

Usturoiul reduce colesterolul

Nu există niciun remediu natural mai complex și mai eficient decât usturoiul. Acesta curăță organismul (inclusiv arterele), îl revigorează și scade colesterolul.

Dacă îl combini cu ceai verde, vei reuși să echilibrezi nivelul de grăsimi din sânge în doar câteva săptămâni.

Ingrediente

  • 2 căței de usturoi
  • 1 pliculeț de ceai verde
  • Zeama unei jumătăți de lămâie
  • 1 cană de apă fiartă

Instrucțiuni

  • Zdrobește usturoiul crud și pune-l în apă împreună cu pliculețul de ceai.
  • Lasă amestecul să stea timp de 5 minute, strecoară-l, iar la sfârșit adaugă zeama de lămâie.
  • Bea o cană înainte de micul dejun, pe stomacul gol și una seara, înainte de culcare.