Cojile de banane: utilizări și beneficii
În acest articol îți arătăm cum poți folosi cojile de banane și care sunt cele mai importante beneficii ale acestora.
Dacă am cunoaște toate proprietățile cojilor de fructe și legume, nu le-am mai arunca niciodată.
Valoarea nutrițională a cojilor de banane
Bananele sunt printre cele mai populare fructe din întreaga lume. Acestea pot fi preparate în mii de feluri, iar copiii sunt înnebuniți după ele.
Dar ceea ce nu știi este că și coaja este la fel de hrănitoare ca miezul, fiind bogată în fier, potasiu, complexul de vitamine B și vitaminele C și K. În plus, ea conține magneziu, fier, antioxidanți și cupru.
Alege numai fructe organice, pentru a nu expune organismul la substanțe dăunătoare, cum ar fi pesticidele sau îngrășămintele folosite la cultivare.
Cojile de banane: proprietăți și întrebuințări
Poate că ai ratat șansa de a profita de unele beneficii ale cojilor de banane până acum. Însă după ce vei afla care sunt proprietățile lor, nu le vei mai arunca niciodată la gunoi.
Îmbunătățesc sănătatea intestinelor
Dacă suferi de constipație sau ai probleme intestinale, cojile de banane îți oferă toate fibrele de care ai nevoie. Da, te bucuri de acest beneficiu dacă le mănânci. Nu sunt otrăvitoare și nu te îmbolnăvesc.
Începe cu o cantitate mică. Cojile de banane îți vor îmbunătăți digestia și tranzitul intestinal.
Tratează durerile de cap
Pune coaja cu partea din interior direct pe frunte sau pe tâmple. Las-o să acționeze timp de câteva minute. Folosește un bandaj sau leucoplast pentru a o fixa. Stai liniștit/ă și las-o să-și facă treaba.
Citește și
Protejează vederea
Și în acest caz este necesar să mănânci cojile. Conținutul ridicat de betacaroten (care le dă culoarea caracteristică) îmbunătățește vederea. Vitamina A este foarte utilă pentru protejarea retinei.
Reduc colesterolul
Dacă ultimele analize ale sângelui au dezvăluit că ai un nivel ridicat de colesterol, începe să mănânci banane – inclusiv cojile!
Cojile de banane elimină grăsimea din artere. Acestea sunt recomandate celor care suferă de hipertensiune arterială, datorită conținutului lor ridicat de potasiu.
Tratează problemele pielii
Cojile de banane au beneficii uimitoare ce ajută la tratarea vânătăilor. Pune coaja cu partea din interior pe zona învinețită și înfășoar-o cu un bandaj. Las-o să acționeze toată ziua.
Dacă suferi de psoriazis, îți recomandăm să folosești o coajă de banană pentru a ameliora uscăciunea și mâncărimile asociate acestei afecțiuni. Freacă interiorul cojii pe zona afectată de două ori pe zi.
Cojile de banane sunt utile și pentru acnee. Dacă pielea ta este iritată și inflamată din cauza acneei, freacă o coajă de banană pe zona afectată în fiecare seară înainte de culcare și clătește-te cu apă caldă.
Îți recomandăm și
Elimină ridurile fine și negii
Cojile de banane au beneficii uimitoare pentru riduri. Consecvența este însă elementul cheie.
În fiecare seară, înainte de culcare, freacă zonele afectate cu partea interioară a unei coji de banană și lasă locul să se usuce fără să clătești. Pielea ta va rămâne moale și catifelată.
Dacă ai un neg pe care vrei să-l îndepărtezi, ai nevoie de coaja unei banane verzi sau galben deschis. Enzimele sale vor distruge inestetica protuberanță fără să te afecteze în niciun fel.
Nu trebuie decât să masezi ușor zona afectată cu partea din interior a cojii. Repetă de câte ori este necesar.
Îți îmbunătățesc dispoziția
Cojile de banane conțin cantități mari de triptofan. Acest aminoacid stimulează producția de serotonină, cunoscută și sub numele de hormonul fericirii. Aceasta ajută la reglarea dispoziției, iar dacă nivelul său scade prea mult, pot apărea simptome precum irascibilitatea sau depresia.
Dacă mănânci două coji de banană pe zi timp de trei zile consecutive, poți crește nivelul de serotonină din corp cu 16%.
Alte aplicări și utilizări
Pe lângă seria de beneficii deja menționate, cojile de banane ajută și la:
- Ameliorarea disconfortului cauzat de înțepăturile de insecte (cum ar fi țânțarii sau furnicile).
- Albirea dinților.
- Reducerea cicatricilor.
- Îndepărtarea petelor închise de pe piele.
- Întărirea oaselor.
- Absorbția calciului în organism.
- Lustruirea pantofilor.
- Lustruirea argintăriei.
- Prepararea unui îngrășământ mai bun.
- Fertilizarea plantelor.
- Alungarea insectelor, cum ar fi afidele.
- Ameliorarea erupțiilor de pe piele.
- Atragerea fluturilor.
- Scoaterea așchiilor din piele.
- Lustruirea frunzelor plantelor din ghivece.
- Prinderea moliilor.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Zhang, P., Whistler, R. L., BeMiller, J. N. and Hamaker, B. R. 2005. Banana starch:
production, physicochemical properties, and digestibility – a review. Carbohydrate
Polymers. 59: 443–458. - Sulaiman, S., Yusoff, N., Eldeen, I., Seow, E., Sajak, A., Supriatno, and Ooi, K. 2011.
Correlation between total phenolic and mineral contents with antioxidant activity of eight
Malaysian bananas (Musa sp.). Journal of Food Composition and Analysis. 24(1): 1-10. - González, R., Lobo, M., and González, M.2010. Antioxidant activity in banana peel
extracts: Testing extraction conditions and related bioactive compounds. Food
Chemistry. 119(3): 1030-1039.