8 remedii naturale care te ajută să scapi de constipație - Doza de Sănătate
 

8 remedii naturale care te ajută să scapi de constipație

Bananele sunt foarte bune pentru digestie, deoarece conținutul bogat de fibre stimulează peristaltismul, aceste fructe fiind un puternic laxativ natural. 
8 remedii naturale care te ajută să scapi de constipație
Mario Benedetti Arzuza

Verificat și aprobat de medicul Mario Benedetti Arzuza.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

În articolul de astăzi îți vom prezenta câteva remedii naturale pentru constipație, cu efecte laxative ușoare, și care îmbunătățesc digestia. Constipația reprezintă o perioadă mai mare de 72 de ore în care o persoană nu a eliminat materiile fecale sau prezența unor scaune foarte puține sau foarte tari.

Deși obiceiurile fiecărui individ diferă atunci când vine vorba de eliminarea deșeurilor din organism, în funcție de vârsta, greutatea și alimentația acestuia, poți spune să suferi de constipație atunci când te confrunți cu anumite schimbări drastice manifestate pe o perioadă de cel puțin trei zile.

Deși majoritatea oamenilor o consideră o problemă minoră, constipația trebuie tratată la timp, pentru a nu deveni cronică, dar și pentru a descoperi ce afecțiune stă la baza ei.

În cele mai multe cazuri, constipația este cauzată de deshidratare, o alimentație necorespunzătoare sau un stil de viață sedentar. Dar poate fi și simptomul unei boli mai grave ce necesită un tratament specializat.

Când suferă de constipație, majoritatea oamenilor nu apelează la remedii naturale, ci la produsele laxative din comerț. Această măsură nu este însă recomandată, deoarece organismul poate deveni dependent de ele sau pot avea anumite efecte secundare.

Din fericire, există câteva remedii naturale pentru constipație cu efecte laxative ușoare care îmbunătățesc digestia.

8 remedii naturale pentru constipație

1. Suc de aloe vera

Sucul de aloe combate constipația

Aloe este o plantă cu numeroase beneficii pentru sănătate, având utilizări atât interne, cât și externe. Consumul zilnic de aloe vera ajută la curățarea colonului și facilitează eliminarea deșeurilor.

Potrivit organizației de cercetare National Standard, un component al plantei de aloe vera numit aloină, contribuie la prevenirea și combaterea constipației.

2. Mere

Unul dintre cele mai bune remedii naturale pentru constipație este mărul. Acesta conține pectină, o substanță care stimulează peristaltismul.

Conform unui studiu efectuat în cadrul Facultății de Medicină de la Universitatea de Stat din Ohio, merele oferă și o cantitate considerabilă de fibre, acestea fiind esențiale pentru a înmuia scaunul și pentru a stimula eliminarea deșeurilor.

3. Banane

Banana este un fruct delicios care îmbunătățește digestia și stimulează peristaltismul. Conținutul bogat de fibre funcționează ca un laxativ natural care ajută la eliminarea materiilor fecale.

O banană poate oferi până la 12% din doza zilnică de fibre recomandată și conține și fructo-oligozaharide care, atunci când ajung în intestinul gros, ajută la îmbunătățirea generală a digestiei.

4. Ceaiul verde tratează constipația

Ceaiul verde tratează constipația

Ceaiul verde a devenit foarte popular în ultimii ani, fiind o băutură bogată în antioxidanți care oferă multe beneficii pentru sănătate. Printre acestea se numără abilitatea sa de a îmbunătăți digestia și de a stimula eliminarea deșeurilor acumulate în colon.

Ceaiul verde are și un ușor efect laxativ care combate constipația.

5. Ovăz

Persoanele care suferă des de constipație ar trebui să includă ovăzul în alimentație.

Ovăzul conține carbohidrați, vitamine, minerale și fibre care îmbunătățesc digestia și previn constipația. Este recomandat să consumi fulgi de ovăz la micul dejun, dar poți să-i adaugi și în smoothie-uri, supe și chiar salate.

6. Semințe de in

Semințele de in au numeroase beneficii medicinale, în special datorită conținutului ridicat de fibre și acizi grași omega 3. Semințele de in au proprietăți laxative ușoare care îmbunătățesc funcționarea intestinelor și curăță colonul, prin eliminarea deșeurilor.

Adaugă o lingură de semințe de in într-o cană cu apă, lasă amestecul să stea peste noapte și bea-l dimineața pe stomacul gol.

7. Ulei de măsline cu lămâie

Amestecul de ulei de măsline și lămâie combate constipația

Prin îmbinarea proprietăților medicinale ale uleiului de măsline și ale lămâii, obținem un remediu natural care stimulează peristaltismul și te ajută la constipație.

Diluează zeama unei lămâi într-un pahar cu apă fierbinte, apoi adaugă o lingură de ulei de măsline. Bea amestecul în fiecare dimineață pe stomacul gol.

Îți recomandăm să citești:

6 motive pentru a bea apă caldă dimineața

8. Oțet de mere cu miere de albine

Un alt tratament ce funcționează ca un laxativ natural foarte eficient se prepară prin diluarea unei lingurițe de oțet de mere și miere de albine într-o cană cu apă. Bea acest amestec de trei ori pe zi.

S-ar putea să te intereseze...
4 exerciții împotriva gazelor intestinale
Doza de Sănătate
Citește pe Doza de Sănătate
4 exerciții împotriva gazelor intestinale

Dacă flatulența reprezintă o problemă frecventă pentru tine, află că ai la dispoziție numeroase exerciții împotriva gazelor intestinale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Conținutul acestei publicații are scop pur informativ. În niciun moment nu ar trebui să faciliteze sau să înlocuiască diagnosticele, tratamentele sau recomandările oferite de către un specialist. Consultă un specialist de încredere dacă ai îndoieli și cere acordul acestuia înainte de a începe orice procedură.