Consumul de alcool în sarcină poate schimba forma creierului bebelușilor
 

Consumul de alcool în sarcină poate schimba forma creierului bebelușilor

Creierul fetușilor se modifică în zone foarte importante pentru dezvoltare atunci când mama consumă alcool în timpul sarcinii, după cum arată noile studii.
Consumul de alcool în sarcină poate schimba forma creierului bebelușilor
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 13 ianuarie, 2023

Consumul de alcool în sarcină este interzis. Un nou studiu explică efectul pe care băuturile alcoolice îl au asupra fătului. Nepublicat încă, dar prezentat la reuniunea anuală a Societății Nord-Americane de Radiologie, studiul condus de Gregor Kasprian a arătat faptul că creierul fetal este modificat de cantități mici de alcool. Acest efect este evident încă de la mijlocul gestației și are consecințe pe termen lung.

Potrivit omului de știință, trebuie să luăm măsuri adecvate. Consumul de alcool în timpul sarcinii nu este ceva izolat. Până la 10% din mame consumă alcool în sarcină.

Noul studiu despre consumul de alcool în sarcină

Dr. Kasprian a dat detalii despre procedura folosită în timpul studiului. Specialiștii au folosit imagistica prin rezonanță magnetică, deoarece această metodă nu implică radiații dăunătoare. Au analizat 24 de fetuși între 22 și 36 de săptămâni de gestație. Mamele lor au consumat alcool în timpul sarcinii.

Au fost analizați și 52 de fetuși ale căror mame nu au fost expuse la alcool. În cazul mamelor care au băut alcool, consumul mediu a fost mai mic de un pahar pe săptămână. După efectuarea RMN-urilor, cele mai importante rezultate au fost următoarele:

  • Fetușii expuși la alcool au avut un scor de maturizare mai scăzut, comparativ cu celălalt grup. Dezvoltarea creierului lor în interiorul uterului a fost mai lentă.
  • Fetușii expuși la alcool au prezentat modificări în structura creierului.

Ce modificări ale creierului prezintă fetușii expuși la alcool?

Potrivit raportului dr. Kasprian, RMN-urile au arătat modificări importante în șanțul temporal drept al creierului și în alte părți ale zonei temporale. Această regiune este cea asociată cu comportamentul social, integrarea audiovizuală și dezvoltarea limbajului.

Din diverse investigații anterioare, știm că lobul temporal joacă un rol important în procesarea informațiilor vizuale și auditive. Acest lucru ne permite să ne bucurăm de muzică, să dialogăm cu ceilalți și chiar să ne reglăm emoțiile.

Deși este dificil de stabilit care este amploarea acestor modificări ale creierului fetal, influența poate fi extinsă. Unele studii au raportat deja o asociere între mamele consumatoare de alcool și copiii care prezintă probleme de comportament în adolescență și la maturitate.

Medic care vorbește despre consumul de alcool în sarcină
Nu toate imaginile fetale sunt utile pentru obținerea datelor despre creier. Ecografia obișnuită nu este la fel de utilă ca RMN-ul.

Alte constatări ale studiului

RMN-urile au constatat, de asemenea, o creștere a dimensiunii corpului calos al creierului și o reducere a zonei periventriculare. Corpul calos este o structură care leagă emisferele cerebrale, în timp ce zona periventriculară este regiunea din jurul ventriculilor (spații cu lichid cefalorahidian).

Implicarea corpului calos produce simptome diverse. Întrucât este zona de conexiune dintre emisfere, problemele se manifestă în zone precum prelucrarea datelor numerice și personalitatea.

Zona periventriculară este locul nașterii neuronilor. Experții cred că micșorarea sa înseamnă o producție mai mică de neuroni. Acest lucru ar explica de ce fetușii mamelor alcoolice se dezvoltă mai lent.

Se pare că expunerea la alcool în timpul sarcinii plasează creierul fetal pe o cale alterată de dezvoltare, care diferă de calea normală.

~ Dr. Kasprian ~

Care este cantitatea de alcool care produce probleme în sarcină?

Recomandarea este de a nu consuma alcool în timpul sarcinii. Mulți medici susțin că nu există o doză sigură pentru femeile însărcinate.

Cu toate acestea, unele cercetări par să contrazică acest lucru. Aceste afirmații, deși sunt validate de cercetări și publicații științifice, nu sunt lipsite de controverse. Potrivit Elizabeth Armstrong, nu există dovezi concludente care să arate că aportul ocazional ar duce la sindromul alcoolic fetal. Medicul susține că recomandările stricte nu generează decât frică și anxietate, fără a avea un efect benefic.

Un studiu științific din 2012 arată și el același lucru. Potrivit autorilor, copiii mamelor care consumă cantități foarte mici de alcool nu au deficiențe cognitive, cel puțin până la vârsta de 5 ani.

În ciuda acestui fapt, Centers for Disease Control and Prevention (CDC) din SUA are o părere radicală. Nu există o cantitate minimă sigură. Instituția guvernamentală subliniază faptul că mamele nu trebuie să consume alcool în timpul sarcinii.

Nici Serviciul Național de Sănătate din Regatul Unit (NHS) nu recomandă consumul de alcool în timpul sarcinii. Nu există o doză sigură stabilită și cea mai eficientă abordare este abstinența.

Consumul de alcool în sarcină
Instituțiile oficiale interzic consumul de alcool în timpul sarcinii.

Ce ar trebui să faceți?

Dacă intenționați să consumați alcool în sarcină, consultați medicul. Acesta este sfatul experților, în ciuda divergențelor ce apar din cauza studiilor izolate. Posibilitatea de a deteriora creierul fetal ar trebui să fie un avertisment. Dacă nu există o doză sigură clar stabilită, eliminați substanța din dietă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Armstrong EM. Making Sense of Advice About Drinking During Pregnancy: Does Evidence Even Matter? J Perinat Educ. 2017;26(2):65-69. doi: 10.1891/1058-1243.26.2.65. PMID: 30723369; PMCID: PMC6353268.
  • Restrepo, Francisco Javier Lopera. “Funciones ejecutivas: aspectos clínicos.” Revista Neuropsicología, Neuropsiquiatría y Neurociencias 8.1 (2008): 59-76.
  • Schoeps, Anja, et al. “Prenatal alcohol consumption and infant and child behavior: Evidence from the Growing Up in New Zealand Cohort.” Early human development 123 (2018): 22-29.
  • Skogerbø, Å., et al. “The effects of low to moderate alcohol consumption and binge drinking in early pregnancy on executive function in 5‐year‐old children.” BJOG: An International Journal of Obstetrics & Gynaecology 119.10 (2012): 1201-1210.
  • NHS. Drinking alcohol while pregnant. 2020. Disponible en: https://www.nhs.uk/pregnancy/keeping-well/drinking-alcohol-while-pregnant/
  • Kasprian, Gregor. Stuempflen, Marlene. (2021). MRI Reveals Altered Brain Structure in Fetuses Exposed to Alcohol. Disponible en: https://press.rsna.org/timssnet/media/pressreleases/14_pr_target.cfm?id=2308

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.