XBB.1.5 sau kraken: cea mai contagioasă variantă de COVID-19
 

XBB.1.5 sau kraken: cea mai contagioasă variantă de COVID-19

Datele par să indice că, în scurt timp, varianta kraken va fi cea mai răspândită în lume. Ce știm despre ea și ce simptome provoacă această tulpină de COVID-19?
XBB.1.5 sau kraken: cea mai contagioasă variantă de COVID-19
Leonardo Biolatto

Scris și verificat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 12 ianuarie, 2023

Apariția unei noi variante de COVID-19, numită kraken, îngrijorează medicii. Numele său oficial este XBB.1.5. Denumirea kraken a fost aleasă de Ryan Gregory. Acest biolog din Canada explică noțiuni științifice pe rețelele de socializare, folosind alegorii și expresii cunoscute.

Din nefericire, kraken poate stârni frică excesivă. Kraken este un monstru marin din mitologia nordică; forma sa este de caracatiță gigantică. Deși Organizația Mondială a Sănătății (OMS) spune că este cea mai contagioasă variantă a COVID-19 de până acum, nu același lucru este valabil și în cazul letalității. Cu alte cuvinte, avem de-a face cu o formă mai transmisibilă a virusului, dar mai puțin agresivă.

Este cea mai transmisibilă variantă detectată până acum. Creșterea numărului de infectări cu XBB.1.5 a fost bruscă.

~ Maria Van Kerkhove, epidemiolog OMS ~

De ce kraken este o variantă a COVID-19?

Virușii, atunci când se transmit între gazde, suferă modificări. Cu alte cuvinte, prin replicarea și înmulțirea pentru a supraviețui și a trece de la o persoană la alta, SARS-CoV-2 (virusul COVID-19) se schimbă. Prin mutație, noile copii virale pot fi diferite de cele care le-au dat naștere. Deci, științific spunem că există o nouă variantă.

Nu este un virus complet diferit de cel precedent, dar nici nu este același.

Variantele de COVID-19 explică o mare parte a comportamentului bolii. Unele mutații au fost mai contagioase, altele au provocat simptome deosebite. Au existat și variante care au generat reinfectări.

Medic care face un vaccin
Vaccinarea determină, parțial, mutații virale. De asemenea, este posibil ca unele variante să fie mai mult sau mai puțin sensibile la vaccinurile disponibile.

Kraken este la fel cu omicron?

În termeni stricți, XBB.1.5 este variantă de omicron. După apariția omicronului, au exista mai multe mutații. Fuziunea a două dintre aceste mutații a dat naștere liniei XBB. După alte două mutații, am ajuns la XBB.1.5 care, conform proiecțiilor, va predomina în lume pe termen scurt.

Merită să clarificăm faptul că testul PCR efectuat pentru a diagnostica infecția cu COVID-19 nu face distincție între subvariante și liniile omicron.

Ce caracteristici are kraken?

Kraken este ultima variantă cunoscută a COVID-19. În termeni statistici, are următoarele caracteristici:

 • Este cea mai contagioasă variantă, deoarece are o afinitate mai mare pentru anumiți receptori din celulele umane.
 • Nu este răspândit în multe țări, deși a fost identificat în Statele Unite. În Europa, cazurile sunt încă izolate.
 • Nu este cea mai agresivă tulpină. Această variantă nu a provocat multe decese sau internări la ATI:

Simptomele noii variante de COVID-19: kraken

Nu pare să existe o diferență notabilă în ceea ce privește simptomele subvariantelor omicron. Majoritatea celor infectați, dar vaccinați, prezinte un tablou clinic asemănător unei răceli.

Varianta omicron a COVID-19 a fost întotdeauna caracterizată de trei simptome predominante:

 • Secreții nazale sau scurgere de lichid limpede din nas
 • Dureri de cap
 • Oboseală
Strănutul recurent și durerea în gât au fost celelalte semne frecvente raportate de pacienți.

Febra, tusea și pierderea gustului au apărut mai rar în cazul variantei omicron. În orice caz, continuă să fie semne cărora trebuie să le acordăm atenție. În Europa, 89% dintre pacienții infectați cu o linie a variantei omicron au prezentat simptome de intensitate moderată sau ușoară în 2021 și 2022.

Bărbat care își suflă nasul
Rinoreea este cel mai frecvent simptom în infecția cu omicron.

Ce ar trebui să facem în fața celei mai contagioase variante de COVID-19?

Diferiți oameni de știință au anunțat că vor apărea mai multe variante de COVID-19. De ce? Din cauza inechității în vaccinarea populațiilor lumii. Potrivit raportului întocmit de autorii declarației în cauză, lipsa uniformității în distribuția dozelor accelerează mutația genetică a virusului. Persoanele cu scheme incomplete pot favoriza mutațiile SARS-CoV-2, facilitând răspândirea tulpinilor. De aceea se pune accent pe vaccinare:

Nu se știe dacă vaccinurile funcționează pentru kraken, așa că este mai bine să facem a patra doză de vaccin.

Noile variante par mai puțin agresive. Cu toate acestea, contagiozitatea ridicată crește riscurile persoanelor vulnerabile: adulții în vârstă, pacienții cu boli cronice sau persoanele imunodeprimate. Este mai bine să fim precauți.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


 • Callaway, E. (2023). Coronavirus variant XBB. 1.5 rises in the United States-is it a global threat?. Nature613(7943), 222-223.
 • Davis-Gardner, M. E., Lai, L., Wali, B., Samaha, H., Solis, D., Lee, M., … & Suthar, M. S. (2022). Neutralization against BA. 2.75. 2, BQ. 1.1, and XBB from mRNA Bivalent Booster. New England Journal of Medicine.
 • Iacobucci, G. (2021). Covid-19: Runny nose, headache, and fatigue are commonest symptoms of omicron, early data show.
 • Maisa, A., Spaccaferri, G., Fournier, L., Schaeffer, J., Deniau, J., Rolland, P., … & Yazdanpanah, Y. (2022). First cases of Omicron in France are exhibiting mild symptoms, November 2021–January 2022. Infectious Diseases Now.
 • Oehler, R. L., & Vega, V. R. (2022). Worldwide vaccine inequality threatens to unleash the next COVID-19 variant. International Journal of Infectious Diseases123, 133-135.
 • Tallei, T. E., Alhumaid, S., AlMusa, Z., Kusumawaty, D., Alynbiawi, A., Alshukairi, A. N., & Rabaan, A. A. (2022). Update on the omicron sub‐variants BA. 4 and BA. 5. Reviews in Medical Virology, e2391.
 • Yue, C., Song, W., Wang, L., Jian, F., Chen, X., Gao, F., … & Cao, Y. R. (2023). Enhanced transmissibility of XBB. 1.5 is contributed by both strong ACE2 binding and antibody evasion. bioRxiv.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.