Mituri asociate cu consumul de vin roșu
 

Mituri asociate cu consumul de vin roșu

În ciuda afirmațiilor populare, niciun medic nu recomandă consumul zilnic de vin roșu. Multe dintre aceste afirmații sunt făcute la întâmplare și mediatizate fără fundament.
Mituri asociate cu consumul de vin roșu
Maricela Jiménez López

Scris și verificat de medicul Maricela Jiménez López.

Ultima actualizare: 04 ianuarie, 2023

De ani de zile, se spune că consumul de vin roșu – mai exact, un pahar pe zi – ar putea oferi beneficii pentru sănătate. Din acest motiv, cercetătorii au fost inevitabil curioși și au decis, în mai multe rânduri, să studieze mai în detaliu această băutură. Studiile efectuate asupra compoziției vinului și efectelor sale asupra sănătății au relevat că acesta nu este o băutură atât de sănătoasă.

Ca și în cazul altor băuturi alcoolice, aportul de vin are efecte dăunătoare asupra sănătății, mai ales atunci când este consumat regulat și în cantități mari. Aceasta include celebrul pahar de vin pe zi.

Consumul de vin roșu și sănătatea

Oamenii au ajuns să creadă că vinul ar putea fi o băutură benefică pentru sănătate, deoarece este făcut din rodul viței de vie, strugurii. Dacă vine de la ceva „natural”, ar putea fi bun, nu?

Deși provine dintr-un element natural, precum fructul viței de vie, vinul nu este o băutură „sănătoasă”. Procesul de obținere a acestuia este mai complex decât credem și nu este lipsit de aditivi artificiali, după cum au explicat mai mulți experți.

Contrar afirmațiilor populare, consumul unui pahar de vin roșu pe zi nu oferă niciun beneficiu pentru sănătate și nu este recomandat de medici. Dimpotrivă.

Să vedem care sunt presupusele beneficii care sunt atribuite consumului de vin roșu în mod regulat.

1. (Nu) te ajută să slăbești

Potrivit credințelor populare, vinul roșu ar avea o proprietate cu totul specială: ar activa o genă care ar împiedica formarea de noi adipocite. În plus, ne-ar permite să le stimulăm pe cele existente, să „purificăm” grăsimile și să le eliminăm încetul cu încetul.

Cu toate acestea, nu există dovezi că această băutură ajută la pierderea în greutate, nici măcar la pacienții care au câteva kilograme în plus. Pe de altă parte, există dovezi ce arată că aportul acestuia poate fi foarte riscant în caz de obezitate și boli coronariene.

Persoană urcată pe cântar

 

2. (Nu) „alimentează” creierul

Se presupune că, având în vedere conținutul său de flavonoide, vinul ar putea „îmbunătăți” procesele cognitive și, în același timp, ar putea preveni demența și bolile degenerative ale creierului. Chiar ar putea reduce mortalitatea. Cu toate acestea, afirmațiile s-au dovedit a fi neadevărate.

Pe de altă parte, este dovedit că un consum moderat de alcool poate provoca leziuni ireparabile ale creierului.

3. (Nu) tratează infecțiile gingivale

Mulți susțin că un pahar de vin pe zi ar putea ajuta la tratarea sensibilității gingiilor și infecțiilor. Toate acestea pentru că strugurii au compuși care, la fermentare, împiedică apariția streptococilor și bacteriilor legate de carii, gingivite și chiar dureri de gât. Din păcate, acest lucru nu este adevărat.

4. (Nu) crește endorfinele

Se spune că, atunci când bem vin , eliberăm endorfine, relaxându-ne și bucurându-ne mai mult de moment. Aceasta s-a dovedit a fi o generalizare a ceea ce se spune în articolul publicat în revista Investigation and Science.

5. (Nu) combate colesterolul

Datorită conținutului său de polifenoli, unul dintre aceștia fiind resveratrolul, s-a considerat că vinul roșu este capabil să ofere antioxidanți pentru a avea grijă de sănătatea vaselor de sânge, ceea ce se presupune că ar contribui la prevenirea formării cheagurilor și la reducerea așa-numitului „colesterolul rău”.

6. (Nu) este un aliat pentru sănătatea inimii

Pe lângă polifenolii deja menționați, în sfera populară vinul roșu este o băutură recomandată deoarece conține vitamina E, care ar ajuta la „curățarea” sângelui, la prevenirea cheagurilor și la protejarea sănătății țesuturilor. Totuși, aceasta nu este altceva decât o credință populară.

Nici măcar o băutură pe zi?

Aitor Sánchez, nutriționist și autor al cărții My Limp Diet and Other Works, răspunde într-un interviu la întrebarea dacă este indicat să bei un pahar de vin roșu pe zi:

  • Vinul și berea nu au niciun beneficiu în dietă, chiar dacă acest lucru a fost repetat până la nebunie.”
  • Pe de altă parte, există o multitudine de dovezi științifice ce arată că consumul zilnic de vin roșu și alte băuturi alcoolice – oricare ar fi ele – este dăunător sănătății.
  • Ideal este să avem o alimentație sănătoasă și să bem sporadic un pahar de vin sau bere. Moderația în consumul de alcool va oferi beneficii pentru sănătate.

Prin urmare, „un pahar” de vin roșu pe zi nu ne ajută cu nimic. Dimpotrivă, crește riscul de a dezvolta dependență, precum și de a suferi leziuni hepatice și cerebrale.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Dussaillant, C., Echeverría, G., Urquiaga, I., Velasco, N., & Rigotti, A. (2016). Evidencia actual sobre los beneficios de la dieta mediterránea en salud. Revista médica de Chile, 144(8), 1044-1052.
  • Leighton, F. E. D. E. R. I. C. O., & Urquiaga, I. (1999). Los componentes del vino y sus efectos beneficiosos para la salud humana. In VII Congreso Latinoamericano de Viticultura y Enología. Mendoza, Argentina (pp. 244-265).
  • Ortuño Pacheco, G. (2009). Salud y consumo moderado de vino. Enfermería Global, (15), 0-0.
  • Sancho, M., & Mach, N. (2015). Efecto de los polifenoles del vino sobre la prevención del cáncer. Nutrición Hospitalaria, 31(2), 535-551.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.