Copiii și băuturile energizante: au voie să le consume?
 

Copiii și băuturile energizante: au voie să le consume?

Băuturile energizante epuizează copiii, nu îi hidratează corespunzător și le afectează sistemul nervos și cardiovascular. Oferă doar stimulare temporară.
Copiii și băuturile energizante: au voie să le consume?

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Copiii și băuturile energizante sunt o combinație permisă? Consumul de băuturi energizante a crescut exponențial în ultimii ani în rândul copiilor. Aceste produse nu sunt sănătoase pentru nimeni, dar la minori au consecințe și mai grave. Din păcate, se estimează că aproximativ jumătate dintre utilizatorii obișnuiți au sub 18 ani.

Băuturile energizante conțin stimulente. Acestea includ cantități uriașe de zahăr, cofeină și taurină, care este un amplificator al cofeinei. Substanțele care sunt prezente în băuturile energizante pot dăuna sănătății copiilor și adolescenților. Prin urmare, din punct de vedere medical, minorii nu ar trebui să consume niciodată aceste tipuri de produse. Vom explica de ce mai târziu.

Ce sunt băuturile energizante?

Băuturile energizante nu sunt la fel ca băuturile izotonice. Acestea din urma sunt folosite de sportivi pentru a se rehidrata după ce au efectuat o activitate fizică solicitantă. Băuturile energizante sunt bogate în substanțe stimulante, mai ales cofeină. Fiecare doză are între 27 și 164 miligrame de cofeină.

Aceste băuturi conțin și compuși precum taurina și guarana, care sporesc efectele cofeinei. Li se atribuie capacitatea de a crește funcția cognitivă sau performanța sportivă. Cu toate acestea, nu există dovezi științifice solide care să susțină acest lucru.

Băuturile energizante conțin niveluri nesigure de cofeină și extracte din plante care pot avea efecte stimulatoare.

Efecte asupra sănătății

Băuturile energizante au efecte negative asupra sistemului nervos și sistemului cardiovascular. În termeni generali, consecințele imediate sunt alterarea tiparelor de somn și, paradoxal, creșterea senzației de oboseală.

Taurina a fost asociată cu creșterea ritmului cardiac și agitație. De asemenea, dacă există anxietate sau tulburare maniacală anterioară, simptomele sunt exacerbate. Pe de altă parte, nivelurile ridicate de zahăr din băuturile energizante cresc rezistența la insulină.

Băutură energizantă

Copiii și băuturile energizante: de ce nu au voie să le consume?

Copiii și adolescenții sunt oameni în proces de dezvoltare. Efectele băuturilor energizante pot fi mai severe. În general, acest segment de vârstă prezintă un risc mai mare de a experimenta efecte adverse după consumul acestor produse.

Efecte adverse imediate

La copii și adolescenți, efectele adverse sunt mai frecvente în urma consumului de băuturi energizante. Acestea includ dureri de cap, palpitații, greață, vărsături, diaree, probleme de somn și convulsii.

Într-un studiu realizat în Australia de Telethon Kids Institute, s-a stabilit că 55,4% dintre minorii care erau consumatori de băuturi energizante au avut evenimente adverse care au necesitat asistență medicală.

Probleme de comportament

Un alt studiu publicat în Neuroscience Biobehavior a raportat probleme de comportament la copiii și adolescenții care consumă băuturi energizante în mod regulat. În general, copiii tind să fie hiperactivi și să adopte comportamente riscante. Au mai multe probleme cu reglarea comportamentului și dezvoltă obiceiuri autodistructive. Este mai probabil să consume alcool și substanțe psihoactive.

Sunt înclinați să mănânce mai puțin hrănitor și au mai multe tulburări de dispoziție. Prezintă performanțe școlare mai scăzute și abilități sociale mai slabe.

Sănătatea cardiovasculară

Cercetările publicate de Asociația Americană a Inimii (AHA) indică faptul că aportul frecvent de băuturi energizante modifică activitatea electrică a inimii. Acest lucru crește șansa de a dezvolta o anomalie numită tahicardie ventriculară.

Efectele zahărului

Aceste tipuri de băuturi conțin un nivel ridicat de zahăr. Acest lucru facilitează dezvoltarea cariilor dentare.

Zaharurile adăugate îi fac pe copii mai predispuși la diabet și obezitate. Se estimează că există aproximativ 158 de milioane de copii și adolescenți obezi în lume.

Intoxicație

Consumul mare de băuturi energizante la copii duce la intoxicație. Consecințele pot fi foarte grave: pierderea cunoștinței, halucinații, convulsii, accidente vasculare cerebrale și chiar moarte subită.

În multe cazuri, abandonarea acestor băuturi determină sindromul de sevraj.

Copil speriat într-un colț al camerei

Băuturi alternative

Mulți copii și adolescenți, precum și un număr mare de părinți, confundă băuturile energizante cu cele izotonice. Trebuie să înțelegeți diferențele și să fiți conștienți de faptul că băuturile pentru sportivi trebuie folosite numai după o activitate fizică intensă.

Dacă cel mic dorește să bea ceva diferit de apă, acestea pot fi alternative bune:

  • Băuturi izotonice sau sportive: Sunt băuturi care conțin carbohidrați și electroliți, dar și o cantitate semnificativă de calorii.
  • Ape vitaminizate: Aceste băuturi conțin adesea calorii suplimentare, cofeină, îndulcitori artificiali și chiar ierburi. Nu sunt recomandate des.

Sucurile naturale sunt o opțiune bună, atât timp cât au un conținut scăzut de zahăr. De asemenea, fructele proaspete ajută la menținerea echilibrului intern. Cu toate acestea, apa este cea mai sănătoasă alternativă.

Copiii și reclamele la băuturile energizante

Este important să consultați medicul pediatru dacă copiii și adolescenții din familie consumă băuturi energizante. Informarea este cel mai bun suport pentru a lua decizii adecvate în acest sens.

Producătorii de băuturi energizante folosesc adesea reclame foarte persuasive adresate minorilor. Dacă legislația nu controlează acest lucru, discutați cu cei mici, astfel încât să fie bine informați și să nu se lase manipulați de aceste mesaje înșelătoare.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Trapp Et. Al., G. (2018, 5 octubre). Call for a ban on the sale of energy drinks to children (<18 years of age) due to the significant negative impact these drinks have on children’s health. Telethon Kids Institute. https://www.nslhd.health.nsw.gov.au/HealthPromotion/Documents/cs.ccs.074.181005.sub.Telethon+Kids+Institute.pdf.
  • Temple J. L. (2009). Caffeine use in children: what we know, what we have left to learn, and why we should worry. Neuroscience and biobehavioral reviews, 33(6), 793–806. https://doi.org/10.1016/j.neubiorev.2009.01.001.
  • Shah Et. Al., S. (2019, 29 mayo). Impact of High Volume Energy Drink Consumption on Electrocardiographic and Blood Pressure Parameters: A Randomized Trial. JAHA. https://www.ahajournals.org/doi/full/10.1161/JAHA.118.011318.
  • Contreras, K., & Villada, W. (2017). Efectos médicos del consumo de bebidas energéticas. Revisión de la literatura. Int. J. Med, 4(2), 1167-1173.
  • Manrique, Clara Inés, Claudia Lucía Arroyave-Hoyos, and David Galvis-Pareja. “Bebidas cafeínadas energizantes: efectos neurológicos y cardiovasculares.” Iatreia 31.1 (2018): 65-75.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.