Diabetul de tip 1 la copii: sfaturi pentru îngrijire - Doza de Sănătate
 

Diabetul de tip 1 la copii: sfaturi pentru îngrijire

Diabetul de tip 1, care apare cel mai frecvent în rândul copiilor și al adolescenților, este prezent la aproximativ 1,25 milioane de americani. Află câteva sfaturi utile pentru creșterea corectă a unui copil care are diabet de tip 1!
Diabetul de tip 1 la copii: sfaturi pentru îngrijire
Sergio Alonso Castrillejo

Scris și verificat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 14 mai, 2020

Diabetul de tip 1 este o boală cronică. Cu toate acestea, atunci când este controlat în mod corespunzător, acesta nu diminuează calitatea vieții pacienților. Copiii cu diabet necesită îngrijiri specifice, dar pot duce o viață normală. În cele ce urmează, vom discuta despre ce presupune diabetul de tip 1 la copii.

Diabetul de tip 1

Diabetul de tip 1 este o boală autoimună care se dezvoltă în copilărie. Acesta afectează celulele care produc insulină. În general, diabetul de tip 1 reprezintă 10% dintre cazurile de diabet și are o incidență ridicată între vârsta de 10 și 15 ani.

În cazul pacienților cu diabet de tip 1, pancreasul își pierde capacitatea de a produce insulină, deoarece sistemul imunitar atacă și distruge celulele beta care sintetizează și secretă insulina.

Insulina, un hormon peptidic, reglează metabolismul carbohidraților, al grăsimilor și al proteinelor prin susținerea absorbției glucidelor. Prin urmare, compensarea deficitului de insulină este esențială pentru funcționarea organismului.

Zahărul provoacă diabet
În prezent, nu există niciun tratament pentru diabetul de tip 1. Cu toate acestea, el poate fi tratat ținând sub control nivelul glicemiei. Acest lucru poate fi obținut prin administrarea regulată de insulină și adoptarea unui stil de viață sănătos.

Cauza de bază a diabetului de tip 1 este incertă. Cu toate acestea, unii cercetători consideră că anumiți factori, precum genetica și anumite tipuri de virusuri, contribuie la apariția simptomelor sale. Chiar dacă debutul diabetului de tip 1 are loc, de obicei, în copilărie sau preadolescență, acesta poate apărea și la vârsta adultă.

Diabetul de tip 1 la copii: sfaturi pentru îngrijirea unui copil bolnav

Diabetul de tip 1 la copii
Un stil de viață sănătos este esențial în controlul diabetului de tip 1.

În continuare, îți vom prezenta o serie de recomandări, astfel încât familia ta și copilul afectat să poată face față diabetului de tip 1, iar boala să nu afecteze calitatea vieții nimănui.

1. Află cât mai multe detalii despre diabetul de tip 1 la copii

Dacă cel mic este diagnosticat cu diabet de tip 1, este foarte important ca acesta să cunoască aspectele de bază ale bolii. De asemenea, este important să îl ajuți să se adapteze treptat noilor schimbări, explicându-i pas cu pas ce urmează să se întâmple și tot ce trebuie să facă.

Membrii familiei și profesorii trebuie să cunoască mecanismele de acțiune în caz de nevoie și să participe la îngrijirea farmacologică și emoțională a copilului.

2. Respectă indicațiile în ceea ce privește dieta

Glucometru așezat lângă fructe
Un copil cu diabet trebuie să controleze alimentele pe care le consumă de-a lungul întregii sale vieți.

Alimentația este esențială în tratamentul copiilor cu diabet de tip 1. Prin urmare, este foarte important ca atât acasă, cât și la școală, copilul să-și controleze dieta și să urmeze un regim specific.

Principalele lucruri de care trebuie să ții cont sunt:

  • O dietă echilibrată: Copilul ar trebui să știe să controleze cantitatea de grăsime pe care o consumă, deoarece aceasta scade efectele insulinei și duce la instalarea obezității. Fructele și legumele proaspete, precum și proteinele de înaltă calitate și carbohidrații complecși trebuie să fie prezente zilnic în meniurile sale.
  • Limitarea consumului de carbohidrați simpli. Este esențial să restricționezi aportul de carbohidrați simpli al copilului pentru a evita creșterea bruscă a glicemiei. Alimentele care trebuie evitate din cauza conținutului ridicat de zahăr includ produse de patiserie, sucuri, siropuri, fursecuri și toate formele de mâncare preambalată.
  • Verificarea meniurilor săptămânale de la cantina școlii. În plus, dacă copilul este foarte mic, educatorii trebuie să știe că acesta trebuie să servească încă o masă între micul dejun și prânz, astfel încât nivelul glicemiei sale să rămână stabil.

3. Respectă tratamentul medicamentos

Copiii cu diabet zaharat tip 1 trebuie să-și injecteze insulină de mai multe ori pe zi: insulină cu acțiune rapidă înainte de fiecare masă și insulină cu acțiune lentă o dată sau de două ori pe zi.

Încearcă să administrezi medicamentul într-un mediu confortabil și de preferință acasă. Profesorii trebuie să cunoască procedura în cazul în care copilul este prea mic și are nevoie de ajutor pentru administrarea injecțiilor.

4. Testează nivelul de zahăr în sânge

Pacient care își testează nivelul glicemiei
Copilul își poate măsura cu ușurință nivel de zahăr în sânge cu ajutorul unui glucometru portabil.

Copiii cu diabet trebuie să fie verificați periodic printr-o înțepătură ușoară în degetul arătător, pentru a determina nivelul glicemiei acestora. La școală, este necesar ca cel mic să poată face un test de glicemie în clasă sau în orice alt loc în care se simt confortabil.

5. Îndeamnă copilul cu diabet de tip 1 să facă sport

Copiii cu diabet de tip 1 pot efectua aceleași activități fizice ca și alți copii de vârsta lor, atât timp cât sunt respectate câteva reguli simple:

  • Copiii trebuie să își măsoare glicemia înainte și după exercițiile fizice pentru a-și adapta meniul dacă este necesar.
  • Părinții sau profesorii prezenți în timpul sesiunilor de exerciții fizice trebuie să aibă acces rapid la alimente bogate în carbohidrați în caz de scădere bruscă a glicemiei (hipoglicemie).

Diabetul de tip 1 la copii: concluzie

Instrumentele utilizate în prezent în controlul diabetului de tip 1 la copii asigură o calitate ridicată a vieții. Adulții din jurul copilului cu diabet de tip 1 trebuie să cunoască toate caracteristicile bolii pentru a fi capabili să-l ajute în controlul corect al glicemiei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.