Vă lipsește energia? Vă arătam cel mai bun mod de a o recupera
 

Vă lipsește energia? Vă arătam cel mai bun mod de a o recupera

Exercițiile fizice regulate sunt esențiale pentru combaterea oboselii. Ne ajută să producem endorfine și să ne simțim mai bine. În plus, sunt ideale pentru combaterea oboselii mintale.
Vă lipsește energia? Vă arătam cel mai bun mod de a o recupera
Elisa Morales Lupayante

Scris și verificat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 29 decembrie, 2022

Simțiți că nu mai aveți putere și, prin urmare, sunteți dezamăgiți. Nu este rău să cereți ajutor din când în când. Totuși, de ce vă lipsește energia?

De ce vă lipsește energia?

Fată căreia îi lipsește energia

 

Lipsa de energie din cauza factorilor externi poate afecta în mod egal bărbații și femeile. Cu toate acestea, femeile vor suferi cel mai mult din cauza lipsei de fier ca urmare a menstruației, sarcinii, alăptării, etc. Toate aceste circumstanțe pot duce la oboseală, iritabilitate și, în general, la o senzație de epuizare care ne împiedică să oferim tot ce este mai bun din noi înșine. Pot exista și alte cauze, cum ar fi o noapte de odihnă proastă.

În plus față de ajutorul pe care îl putem primi de la familie și prieteni și față de voință, există modalități de a obține acea cantitate de energie care uneori ne lipsește și care ne poate oferi puterea ce, pe măsură ce săptămâna progresează, pare să se risipească.

Remedii naturale utile atunci când vă lipsește energia

Există multe remedii naturale benefice pentru organism.

Există vitamine naturale fabricate din extracte de plante și sucuri de fructe care servesc la recuperarea acelei energii pe care ritmul nostru a epuizat-o.

  • Maca sau Lepidium meyenii: rădăcina sa este o sursă nutrițională completă. Conține aminoacizi, vitamine, calciu și magneziu, printre alte minerale. În plus, are proprietăți revigorante, adică ajută la reducerea stărilor de oboseală și descurajare.
  • Ginseng sau Panax gingeng: este unul dintre cei mai eficienți adaptogeni pentru ameliorarea tulburărilor cauzate de modificările sezoniere care apar odată cu oboseala, apatia și descurajarea. Are efecte stimulente asupra sistemului nervos și hormonal.
  • Rhodiola sau Rhodiola rosea: este considerată o plantă adpatogenă utilă pentru lipsa de energie, lipsa motivației și descurajare. Crește nivelul neurotransmițătorilor legați de bunăstare, precum serotonina și dopamina.
  • Melatonina: este o substanță produsă de organism în mod natural. Este responsabilă de reglarea ceasului biologic. Permite adaptarea la schimbările sezoniere mai ales la începutul toamnei sau al primăverii, cum ar fi lipsa de energie și problemele de somn.

4 sfaturi pentru a evita lipsa de energie

Pe lângă remediile și suplimentele menționate, există și alte recomandări. Acestea constau în îmbunătățirea stilului de viață și în adoptarea unor obiceiuri care promovează bunăstarea.

Este important să aplicați aceste sfaturi constant, deoarece garantează nu numai performanțe fizice și mintale optime, ci și o stare bună  de sănătate.

1. Dietă echilibrată

Salată care te ajută dacă îți lipsește energia

 

Una dintre principalele cauze ale oboselii este alimentația nesănătoasă. Graba ne face să uităm de importanța unei alimentații sănătoase și echilibrate.

Adoptarea unei diete sănătoase, variate și echilibrate va ajuta organismul să fie plin de energie.

2. Activitate fizică regulată

Mișcarea regulată este esențial pentru combaterea oboselii. Ne ajută să producem endorfine și să ne simțim mai bine. În plus, este ideală pentru combaterea oboselii mintale.

3. Somn suficient

Odată cu vârsta, uităm cât de important este să ne odihnim bine.

Somnul suficient este esențial pentru a începe ziua cu suficientă energie. În plus, un pui de somn de 30 de minute poate fi una dintre cele mai bune modalități de a evita senzația de lipsă de energie.

4. Organizare și relaxare

Sportivă căreia nu-i lipsește energia

 

În ciuda tuturor responsabilităților pe care le avem zilnic, trebuie să învățăm să ne organizăm, astfel încât situația să nu ne depășească și să ne prăbușim. Trebuie să învățăm să delegăm anumite sarcini altora și să ne relaxăm atunci când avem în sfârșit timp liber.

Concluzie

Adoptați sfaturile care vi se potrivesc cel mai bine și includeți-le în rutina zilnică. Învățați să vă relaxați și să scăpați de stres, iar sentimentul că vă lipsește energia va dispărea treptat.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.