Bananele plantain verzi – 7 beneficii pentru sănătate - Doza de Sănătate
 

Bananele plantain verzi – 7 beneficii pentru sănătate

Datorită conținutului mare de potasiu, bananele plantain verzi sunt foarte benefice pentru sănătatea organismului uman. În articolul de azi îți prezentăm tot ceea ce trebuie să știi despre acest fruct!
Bananele plantain verzi – 7 beneficii pentru sănătate
Elisa Morales Lupayante

Verificat și aprobat de pedagogul în educație fizică și nutriționistul Elisa Morales Lupayante.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Bananele plantain verzi sunt populare în toată America Latină și pot fi gătite în mai multe moduri. Le poți fierbe, coace sau prăji și le poți include în numeroase preparate.

Pe plan nutrițional, bananele plantain verzi reprezintă o sursă excelentă de fibre, potasiu, vitamina C, B6 și beta-caroten, precum și de minerale ca fierul. Acest fruct aprovizionează organismul cu multă energie și oferă numeroase beneficii pentru sănătate, pe care le vom discuta în cele ce urmează.

7 beneficii pentru sănătate oferite de bananele plantain verzi

1. Îmbunătățesc și reglează ritmul cardiac

Printre altele, bananele plantain verzi sunt benefice pentru inima ta

Datorită conținutului ridicat de potasiu, consumul de banane plantain verzi reglează ritmul cardiac. Potasiul prezintă abilitatea de a regla tensiunea arterială, protejând inima împotriva daunelor care pot surveni din cauza unui ritm cardiac neregulat.

O banană plantain verde de mărime medie conține aproximativ 400 mg de potasiu, o doză relativ ridicată dacă luăm în considerare faptul că un adult are nevoie de 4700 mg de potasiu pe zi (în cazul copiilor, această valoare variază între 3800 mg și 4500 mg).

2. Combat gastrita și alte probleme gastrice

Bananele plantain verzi alungă problemele de stomac

Bananele plantain verzi sunt foarte bogate în amidon. Din acest motiv, ele sunt aliate de nădejde ale mucoasei gastrice. Este indicat să consumi acest fruct dacă suferi de:

Dacă suferi de oricare dintre bolile tocmai enumerate, gătește bananele plantain verzi în mod corespunzător și evită să le prăjești. Uleiurile pe care le utilizăm atunci când prăjim alimente anulează toate beneficiile acestora.

Cea mai bună variantă este să servești bananele plantain verzi fierte și asezonate cu puțină sare și ulei de măsline.

3. Combat bolile intestinale

Amidonul din componența bananelor plantain verzi este un tip de fibră fermentată. Acesta susține bacteriile benefice care asigură funcționarea corectă a colonului, producând un efect prebiotic de reglare.

Consumul de banane plantain verzi ajută la regenerarea florei intestinale. Este indicat să incluzi acest aliment în dieta ta zilnică după ce închei un tratament cu antibiotice, aceste medicamente putând distruge bacteriile din intestine.

În plus, bananele plantain verzi te ajută să previi bolile intestinale, cum ar fi boala Crohn sau colita.

4. Stimulează sistemul imunitar

Asemenea usturoiului, bananele plantain verzi sunt o sursă excelentă de vitamina B6. Această vitamină asigură funcționarea corectă a sistemului imunitar, în special în cazul persoanelor vârstnice.

Multe boli care se pot declanșa odată cu înaintarea în vârstă cauzează inflamații ce afectează nivelul de triptofan. Din acest motiv, organismul uman are nevoie de vitamina B6 pentru a se menține sănătos.

Deoarece vitamina B6 este solubilă în apă, este o idee bună să gătești bananele plantain verzi la aburi, astfel încât să le conservi nutrienții.

Bananele plantain verzi îți și îmbunătățesc imunitatea

5. Reglează tensiunea arterială

Potasiul este esențial pentru sănătatea întregului organism, nu doar datorită faptului că protejează arterele. Acest nutrient facilitează contracțiile musculare, un beneficiu important când vine vorba de inimă.

Dacă suferi de hipertensiune arterială, este important să îți crești aportul de potasiu, magneziu și calciu. Bananele plantain verzi au un conținut ridicat de potasiu și magneziu, drept pentru care este indicat să le includem în dieta noastră zilnică.

Ai însă grijă dacă urmezi un tratament împotriva hipertensiunii arteriale, acest fruct crescând și nivelul de potasiu din sânge.

6. Reduc nivelul de colesterol

O banană plantain verde de 200 g conține aproximativ 5 g de proteine, fiind un aliment ideal pentru a reduce nivelul de colesterol. Acest beneficiu este esențial dacă vrei să eviți probleme ca obezitatea, bolile asociate cu diabetul de tip 2 și anumite tipuri de cancer.

7. Previn obezitatea

Bananele plantain verzi stimulează pierderea în greutate

Un alt beneficiu interesant al amidonului din componența bananelor plantain verzi este reprezentat de senzația de sațietate de durată pe care o oferă. De asemenea, acest fruct este sărac în grăsimi.

Dacă vrei să pierzi în greutate, poți include banane plantain verzi în mesele tale în cantități moderate (nu uita că acest fruct este bogat în carbohidrați). Servește-le fierte, piure sau, dacă vrei, gătite la aburi.

Câteva precauții înainte de a consuma banane plantain verzi

Deși consumul de banane plantain verzi poate fi foarte benefic pentru sănătate, evită acest fruct dacă suferi de probleme hepatice sau insuficiență renală.

Dacă rinichii sunt afectați, aceștia sunt incapabili să elimine plusul de potasiu în timp util. Drept consecință, nivelul acestui nutrient va crește în exces, mărindu-ți riscul de a suferi de hiperkaliemie, care poate cauza:

  • Hiperventilație
  • Greață
  • Un puls slab
  • Daune grave la nivelul inimii

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Chandler, S. (1995). The nutritional value of bananas. In Bananas and Plantains. World Crop Series. https://doi.org/10.1007/s10298-008-0296-0
  • Crepaldi, G & Allegri, G & De Antoni, A & Costa, Carlo & Muggeo, Michele. (1975). Relationship between tryptophan metabolism and vitamin B6 and nicotinamide in aged subjects. Acta vitaminologica et enzymologica. 29. 140-4.
  • D’Elia, L., Barba, G., Cappuccio, F. P., & Strazzullo, P. (2011). Potassium intake, stroke, and cardiovascular disease: A meta-analysis of prospective studies. Journal of the American College of Cardiology. https://doi.org/10.1016/j.jacc.2010.09.070
  • Granado Cassettari, V. M., Machado, N. C., Lourenção, P. L., Carvalho, M. D., & Ortolan, E. P. (2015). Mo1187 Green Banana Biomass Supplement Produces Healthy Bowel Performance and Reduces Laxative Requirement in Children With Chronic Constipation: An Interventional Study. Gastroenterology. https://doi.org/10.1016/S0016-5085(15)32132-6
  • Qian, B., Shen, S., Zhang, J., & Jing, P. (2017). Effects of Vitamin B6 Deficiency on the Composition and Functional Potential of T Cell Populations. Journal of immunology research2017, 2197975.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.