Suplimentele nutritive în sarcină și alăptare
 

Suplimentele nutritive în sarcină și alăptare

Toate etapele sarcinii -preconcepție, gestație și alăptare- au cerințe nutriționale specifice. Suplimentele nutritive pentru sarcină vin să acopere aceste nevoi.
Suplimentele nutritive în sarcină și alăptare
Mariel Mendoza

Verificat și aprobat de medicul Mariel Mendoza.

Ultima actualizare: 17 noiembrie, 2022

Suplimentele nutritive în sarcină și alăptare contribuie la menținerea unei stări de sănătate optime atât la mamă, cât și la copil. S -a demonstrat că dieta mamei este decisivă pentru dezvoltarea optimă a fătului.

Cu o nutriție adecvată, multe probleme pot fi prevenite în timpul perioadelor de preconcepție, sarcină și alăptare. Prin urmare, specialiștii recomandă adesea suplimentele nutritive în sarcină. Aceste suplimente sunt specifice pentru fiecare dintre perioadele menționate anterior.

Alimentația în preconcepție

Alimentația mamei în perioada de preconcepție este un factor determinant pentru un proces de dezvoltare sănătos. Alimentația influențează semnificativ atât fertilitatea, cât și faza inițială a sarcinii. În plus, creșterea fătului este strâns legată de nutriția mamei.

Dacă te gândești să rămâi însărcinată, mergi la medic pentru a-ți evalua starea de sănătate și pentru a-ți recomanda suplimentul corespunzător. În acest fel, poți lua măsurile necesare pentru a duce un stil de viață sănătos.

Consumul de acizi grași omega-3 cu lanț lung, în principal acid eicosapentaenoic (EPA) și acid docosahexaenoic (DHA), contribuie la menținerea sănătății. Acești acizi promovează buna funcționare a inimii, a plămânilor, a sistemului imunitar și a sistemului endocrin, așa cum precizează Anual Review of Food Science and Technology.

Test de sarcină pozitiv
Chiar înainte de a avea un test de sarcină pozitiv, starea nutrițională a mamei intervine deja în proces.

Suplimentele nutritive în sarcină

Există studii care dezvăluie cât de utile sunt suplimentele nutritive în dieta gravidelor. Aceste suplimente includ substanțe precum acidul folic, vitamina B12, fierul, iodul și alți micronutrienți, cum ar fi vitaminele și mineralele.

Acid folic (vitamina B9) și vitamina B12

Aceste vitamine sunt esențiale pentru dezvoltarea corectă a celulelor. Acidul folic începe să acționeze imediat, deci trebuie să-l iei când te hotărăști să ai un copil. S-a demonstrat că aportul acestui micronutrient reduce riscul apariției problemelor în dezvoltarea sistemului cognitiv al bebelușului, precum defectele tubului neural.

Iod

Cerințele pentru acest element chimic cresc pe parcursul celor nouă luni de sarcină. Iodul este legat de creșterea și dezvoltarea intelectuală corespunzătoare a fătului. Gravidele trebuie să aibă un nivel adecvat de iod, deoarece deficitul poate putea duce la hipotiroidism congenital.

Fier

Nevoia de fier crește semnificativ în timpul sarcinii, așa că suplimentele trebuie luate în mod regulat. Acestea vor acoperi atât nevoile mamei, cât și ale copilului. Fierul este un mineral important deoarece intervine în transportul oxigenului către celule.

Acizi grași omega-3

Sunt substanțe nutritive esențiale pentru organism. DHA contribuie la dezvoltarea creierului, a vederii și ochilor bebelușului. Există dovezi ce arată că acest tip de lipide îmbunătățește sănătatea cardiovasculară a mamei și a copilului.

Vitamina D

Această vitamină este esențială deoarece contribuie la creșterea corectă a oaselor și la dezvoltarea copiilor. Femeile trebuie să aibă un nivel adecvat de vitamina D în timpul sarcinii pentru a putea absorbi calciul ce contribuie la dezvoltarea corectă a oaselor.

Suplimentele nutritive în alăptare

În timpul alăptării, nevoile nutriționale sunt diferite și chiar mai mari decât în timpul sarcinii. Bebelușul este hrănit cu nutrienții din lapte. Din acest motiv, mama trebuie să consume suplimente adecvate.

Acid folic (vitamina B9)

În timpul alăptării, nivelul de vitamina B9 al mamei poate scădea, deoarece o parte din substanță trece în laptele matern. Acidul folic ajută la reducerea oboselii.

Vitaminele A și D

Laptele matern este cea mai bună sursă de vitamina A și vitamina D. Vitamina D contribuie la absorbția și utilizarea calciului. Conținutul de vitamina D al laptelui matern va depinde de nivelul de vitamina D al mamei.

Mamă și copil alăptat

 

Iod

Femeile care alăptează au nevoie de aproape dublul cantității de iod pentru a asigura aprovizionarea bebelușului cu această substanță vitală.

Calciu și fier

Necesarul de calciu și fier al mamei în timpul alăptării crește considerabil. Fierul este crucial în formarea eritrocitelor și a hemoglobinei.

Acizi grași omega-3

Sunt nutrienți necesari organismului. DHA contribuie la dezvoltarea normală a creierului și a ochilor sugarului. În plus, acest nutrient previne stările inflamatorii.

Suplimentele nutritive pot fi un aliat important

Suplimentele pentru sarcină și alăptare sunt formulate special pentru a satisface nevoile fiecărei etape. Pregătirea pentru sarcină începe în avans, încă din faza de preconcepție. Fiecare situație este diferită. Evaluează situația împreună cu un specialist pentru a acționa corect.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Shahidi F., Ambigaipalan P., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and their health benefits. Annu Rev Food Sci Technol, 2018. 9: 345-381.ç
  • Valentin M., Mazeau PC., Zerah M., Ceccaldi PF., et al., Acid folic and pregnancy: a mandatory supplementaion. Ann Endocrinol, 2018. 79 (2): 91-94.
  • Back M., Hansson GK., Omega 3 fatty acids, cardiovascular risk and the resolution of intlammation. FASEB J, 2019. 33 (2): 1536-1539.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.