Prima vizită la ginecolog în sarcină: ce ar trebui să știi?
 

Prima vizită la ginecolog în sarcină: ce ar trebui să știi?

Prima vizită la medicul ginecolog în sarcină este un eveniment destul de important, mai ales pentru mămicile care urmează să nască pentru prima dată. Cel mai bun sfat este să vă pregătiți bine pentru această întâlnire.
Prima vizită la ginecolog în sarcină: ce ar trebui să știi?
Leonardo Biolatto

Verificat și aprobat de medicul Leonardo Biolatto.

Ultima actualizare: 09 octombrie, 2022

Prima vizită la medicul ginecolog în sarcină este un moment foarte important, nu numai grație semnificației sale în termeni emoționali, ci și pentru că este momentul potrivit pentru a rezolva îndoielile și a oferi medicului informații relevante.

Chiar dacă femeia are deja copii, poate avea nevoie de îndrumarea medicului cu privire la probleme specifice. De aici și importanța consultului medical periodic. Cel mai bine este să aveți totul stabilit înainte de întâlnirea cu medicul. Ce ar trebui să luați în considerare?

Când are loc prima vizită la ginecolog în sarcină?

Prima vizită la medicul ginecolog în timpul sarcinii se face între săptămânile șase și nouă, numărând de la ultima menstruație. În cadrul acestei întâlniri, va avea loc un interviu clinic pentru a afla datele de sănătate ale mamei.

Medicul ginecolog va face un control general. Acesta vă va măsura tensiunea arterială, înălțimea și greutatea. Aceste date vor fi punctul de plecare pentru viitoarele vizite. De asemenea, medicul poate face teste pentru a confirma sarcina.

De obicei, în timpul primei vizite la medicul ginecolog în sarcină, se solicită o ecografie pentru a stabili vitalitatea embrionului și a confirma starea sacului amniotic. Acest test arată dacă există o sarcină multiplă sau o sarcină ectopică.

Ce să întrebați?

Prima vizită la medicul ginecolog în sarcină este momentul ideal pentru a rezolva îndoielile. Cel mai indicat este să vă notați toate întrebările, astfel încât niciuna să nu fie trecută cu vederea.

Suplimentele alimentare

Mamele însărcinate trebuie să ia suplimente de acid folic. De aceea, este important să întrebați medicul care este doza potrivită și pentru cât timp trebuie luată.

Această substanță este esențială pentru a preveni probleme la făt, cum ar fi spina bifida și buza despicată. De asemenea, întrebați dacă este bine să luați și alte suplimente.

Gravidă care ia pastile
Administrarea suplimentelor este indicată în timpul sarcinii. Mai exact, gravidele trebuie să ia acid folic.

Exercițiile fizice

Prima vizită servește și pentru a învăța tot ce ține de exercițiile pe care le poate face mama, în special, tipul și intensitatea. Întrebați despre exercițiile indicate pentru întărirea podelei pelvine, deoarece sunt de mare ajutor în momentul nașterii.

Medicamentele

Este o idee bună să întrebați medicul ginecolog despre medicamentele fără prescripție medicală care trebuie evitate. Acestea includ medicamente alternative și remedii naturale. În unele cazuri, acestea pot fi contraindicate.

Greutatea

Este bine ca mama să înțeleagă intervalele adecvate pentru creșterea în greutate. Este evident că organismul se va schimba și că va crește în volum, dar există limite sănătoase în acest sens.

Dieta

Există alimente recomandate în timpul sarcinii și altele care ar trebui evitate. Alcoolul, băuturile cu cofeină, carnea insuficient gătită și ficatul sunt interzise. Medicul poate sugera principalele componente ale dietei materne și poate indica pericolele consumului de anumite alimente sau substanțe.

Semnele de avertizare

Este foarte important ca la prima vizită la medicul ginecolog în sarcină să se discute despre semnele de avertizare. Acestea au de-a face cu riscul de avort și simptomele unor boli precum diabetul, toxoplasmoza, problemele cu rinichii și preeclampsia.

Îngrijirea specială

La prima vizita la medicul ginecolog se va stabili dacă sarcina prezintă vreun risc. Dacă da, este important ca medicul să clarifice regulile care trebuie respectate pentru a evita orice complicație.

Data nașterii

Medicul va calcula data posibilă a nașterii. În condiții normale, gestația durează 40 de săptămâni, socotite din prima zi a ultimei menstruații. Pe baza acestor date, se efectuează calculul. Aceste date sunt foarte relevante, deoarece permit monitorizarea evoluției.

Femeie care folosește un calendar
Deși putem calcula data nașterii acasă, este bine să avem confirmarea medicului.

Ce informații trebuie să furnizați ca pacient?

Așa cum prima vizită la ginecolog în timpul sarcinii servește la lămurirea multor îndoieli și la obținerea de date valoroase, ea trebuie folosită și pentru a oferi informații. Mama trebuie să informeze medicul dacă are o boală cronică. Vorbiți și despre istoricul de sănătate. Acesta include istoricul de alergii, boli cu transmitere sexuală, intervenții chirurgicale și orice alte informații relevante.

De asemenea, sunt de interes informațiile despre avorturile anterioare și istoricul familial al mamei sau al tatălui. Medicul va solicita analize de sânge și urină pentru a vă verifica starea de sănătate.

Prima vizită la medicul ginecolog în sarcină este specială

Acest prim consult înseamnă foarte mult. Dacă mama este atentă, va obține multe informații importante.

Pe lângă toate recomandările deja menționate, întrebați despre sursele de încredere pentru a obține mai multe informații. De asemenea, discutați despre modificările psihologice care pot apărea în timpul gestației.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Sanz, J. R., & Alonso, E. M. (2020). entrevista clínica. FMC-Formación Médica Continuada en Atención Primaria, 27(5), 230-233.
  • De León, J. A., & Santolaya, J. (2003). El saco vitelino y su contribución al desarrollo del saco amniótico antes de las 6 semanas de gestación: a propósito de un caso de aborto retenido. Progresos de Obstetricia y Ginecología, 46(12), 568-570.
  • De Salud, C. (2005). Embarazo, parto y puerperio: proceso asistencial integrado.
  • Correa, L. M. M. (2020). La espina bífida y el ácido fólico. Revista Experimenta, (9), 40-45.
  • De Jesús-García, A., Jimenez-Baez, M. V., González-Ortiz, D. G., De la Cruz-Toledo, P., Sandoval-Jurado, L., & Kuc-Peña, L. M. (2019). Características clínicas, epidemiológicas y riesgo obstétrico de pacientes con preeclampsia-eclampsia. Revista de Enfermería del Instituto Mexicano del Seguro Social26(4), 256-262.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.