Postul în timpul sarcinii: riscuri și recomandări
 

Postul în timpul sarcinii: riscuri și recomandări

Postul în timpul sarcinii este o posibilitate pe care unele mame o iau în considerare fie din cauza credințelor religioase, fie pentru că o consideră sănătoasă.
Postul în timpul sarcinii: riscuri și recomandări

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Postul în timpul sarcinii este o practică ce prezintă riscuri. În această etapă, o alimentație adecvată este esențială pentru menținerea sănătății mamei și bebelușului. Prin urmare, a te priva de mâncare este mai mult decât discutabil.

În ciuda acestui fapt, unele femei aleg să postească în această etapă, fie din motive religioase, fie din cauza convingerilor despre stilul de viață pe care ar trebui să-l adopte. Astăzi, știința a găsit dovezi care arată că acest lucru nu este sănătos ci, dimpotrivă, duce la complicații.

Postul în timpul sarcinii

Postul este la modă în lume, deoarece practicarea lui a fost legată de beneficii pentru sănătate. Postul intermitent a devenit o tendință datorită efectelor sale asupra pierderii în greutate și simptomelor sindromului metabolic.

În orice caz, este o strategie care ar trebui aplicată de profesioniștii în sănătate și nutriție, deoarece nu este potrivită pentru toată lumea. În cazul sarcinii, nu există suficiente dovezi cu privire la efectele sale. Cu toate acestea, unele studii asociază practicarea postului cu un risc crescut de diabet gestațional și inducerea travaliului.

Femeie care a început postul în timpul sarcinii

Efecte posibile ale postului în timpul sarcinii

În urmă cu câțiva ani, pe un grup de șobolani a fost efectuat un studiu privind efectele postului în timpul sarcinii. S-a constatat că animalele care nu au consumat alimente mai mult de 12 ore au avut un risc crescut de naștere prematură. Privarea de alimente crește nivelul de hormon de eliberare a corticotropinei, care poate stimula travaliul, chiar dacă este prematur.

Lipsesc studii similare la oameni, dar descoperirile îi determină pe oamenii de știință să ia în considerare trei posibile efecte ale postului în timpul sarcinii:

  • Greutate mică la naștere. Postul cauzează malnutriție temporară care poate avea efecte permanente asupra fătului. Nu este vorba doar de greutatea mică la naștere, ci și de un risc crescut ca bebelușul să dezvolte diabet de tip 2 sau probleme cu rinichii.
  • Deficiență cognitivă. Restricțiile nutriționale pot crește nivelul de cortizol, hormonul stresului. Acest lucru poate provoca tulburări cognitive la copil.
  • Altele. Uneori, abținerea de la mâncare duce la producerea de corpi cetonici, molecule care apar în ficat și care ar putea avea efecte negative asupra fătului.

Post intermitent

Una dintre practicile la modă este postul intermitent, căruia i se atribuie multe beneficii. Acesta constă în a te priva de mâncare pentru o perioadă limitată de timp în fiecare zi, în zile alternative sau o dată pe săptămână.

După cum am menționat deja, este o strategie care nu este potrivită pentru toți oamenii; printre aceștia, femeile însărcinate. Deși este adevărat că practicarea sa contribuie la pierderea în greutate, în etapa de gestație prezintă mai multe riscuri decât beneficii.

Postul prelungit

O investigație efectuată la ovine a constatat că, după câteva ore de post, mișcările respiratorii fetale au fost reduse. Când oile au mâncat din nou, valorile s-au normalizat.

Un studiu realizat pe femeile care postesc în timpul sarcinii, pentru Ramadan, nu a constatat că această practică ar fi cauzat probleme serioase fătului. Cu toate acestea, un alt studiu recent a ajuns la concluzii diferite.

În acest din urmă caz, au fost studiați 41.000 de copii ai mamelor musulmane care ținuseră post în timpul sarcinii pentru Ramadan. S-a constatat o creștere a mortalității infantile cu 33% în primele săptămâni de sarcină, 29% în primul trimestru și 22% în al treilea trimestru.

Alimentația de bază în timpul sarcinii

O femeie însărcinată nu ar trebui să mănânce pentru doi, dar ar trebui să consume nutrienții necesari pentru creșterea și dezvoltarea acelei noi vieți. Ideal este să aibă cinci mese zilnice, însoțite de un consum optim de apă. Nutrienții care ar trebui prioritizați sunt următorii:

  • Acid folic
  • Fier
  • Calciu
  • Piridoxină
  • Proteine
  • Zinc
Gravidă care ia în considerare postul în timpul sarcinii

Recomandări finale

Postul în timpul sarcinii nu este o opțiune de luat în considerare. Nici scurt, nici lung, nici de orice fel. După cum am văzut, deși nu există studii concludente în acest sens, posibilele efecte negative sunt un motiv suficient pentru a nu vă asuma riscul.

Este normal să vă urmăriți greutatea, dar această metodă nu este cea mai bună opțiune în acest stadiu. Este necesar să respectați recomandările medicului, care includ o alimentație sănătoasă, practicarea activității fizice și ținerea sub control a emoțiilor.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Vasim I, Majeed CN, DeBoer MD. Intermittent Fasting and Metabolic Health. Nutrients. 2022 Jan 31;14(3):631. doi: 10.3390/nu14030631. PMID: 35276989; PMCID: PMC8839325.
  • Sally Ann Lederman, Pedro Rosso, Effects of Fasting During Pregnancy on Maternal and Fetal Weight and Body Composition in Well-Nourished and Undernourished Rats, The Journal of Nutrition, Volume 111, Issue 10, October 1981, Pages 1823–1832, https://doi.org/10.1093/jn/111.10.1823.
  • Alkhalefah A, Dunn WB, Allwood JW, Parry KL, Houghton FD, Ashton N, Glazier JD. Maternal intermittent fasting during pregnancy induces fetal growth restriction and down-regulated placental system A amino acid transport in the rat. Clin Sci (Lond). 2021 Jun 11;135(11):1445-1466. doi: 10.1042/CS20210137. PMID: 34008846.
  • McCrabb GJ , Hosking BJ Egan AR (1992) Changes in the maternal body and feto-placental growth following various lengths of feed restriction during mid-pregnancy in sheep. Australian Journal of Agricultural Research 43, 1429-1440. https://doi.org/10.1071/AR9921429.
  • Mirghani HM, Hamud OA. The effect of maternal diet restriction on pregnancy outcome. Am J Perinatol. 2006 Jan;23(1):21-4. doi: 10.1055/s-2005-923435. PMID: 16450268.
  • Glazier JD, Hayes DJL, Hussain S, D’Souza SW, Whitcombe J, Heazell AEP, Ashton N. The effect of Ramadan fasting during pregnancy on perinatal outcomes: a systematic review and meta-analysis. BMC Pregnancy Childbirth. 2018 Oct 25;18(1):421. doi: 10.1186/s12884-018-2048-y. PMID: 30359228; PMCID: PMC6202808.
  • Álvarez, N. C. C., Befeler, J. S., Martínez, J. A. R., Rodríguez, A. B., & Restrepo, P. (2011). Estado nutricional en el embarazo y su relación con el peso del recién nacido. An Med (Mex), 56(3), 126-132.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.