Beneficiile postului intermitent pentru sănătate - Doza de Sănătate
 

Beneficiile postului intermitent pentru sănătate

Mulți oameni practică postul intermitent în întreaga lume. Dar este sănătos? În acest articol, vei afla totul despre postul intermitent. Nu rata o serie de informații vitale!
Beneficiile postului intermitent pentru sănătate

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Postul intermitent este la modă în zilele noastre, în special în rândul celor cărora le este greu să urmeze curele de slăbire. Știi ce este și care sunt beneficiile postului intermitent? În acest articol, îți vom spune totul despre postul intermitent.

Înainte de a începe, trebuie să înțelegi faptul că postul intermitent nu este o dietă în sine, ci un protocol alimentar. Pornind de la această premisă, orice dietă poate fi adaptată acestui protocol, urmând o serie de sfaturi pe care le vom discuta mai jos.

Beneficiile postului intermitent pentru slăbire

Poate fi greu să slăbești. Dacă ai pofte sau pur și simplu nu poți rezista unui fel de mâncare sau desert copios, citește mai departe.

Ce este postul intermitent?

După cum sugerează și numele, acest protocol dietetic de scădere în greutate constă în ingerarea de alimente calorice pentru un anumit număr de ore. Iată un exemplu care te poate ajuta să înțelegi despre ce este vorba: Maria a decis să încerce postul intermitent pentru a pierde câteva kilograme în plus. Din acest motiv, a decis să postească de două ori pe săptămână timp de 16 ore, întotdeauna sub supraveghere medicală.

Deși acest protocol nu are legătură cu nicio tulburare alimentară, ar trebui să fie recomandat de un nutriționist.

Cum funcționează?

Potrivit celor care susțin acest protocol dietetic, de fiecare dată când mănânci, produci mai multă energie decât ai nevoie. Astfel, corpul tău o salvează pentru a o folosi mai târziu, atunci când va avea nevoie de ea.

Carbohidrații din zahăr sunt defalcați și pot pătrunde în celule numai cu ajutorul insulinei, hormonul pe care îl produce pancreasul, responsabil de stocarea energiei atunci când este nevoie.

Când produci mai multă energie decât consumi, o parte din aceasta se transformă în grăsime și se distribuie pe tot corpul. Prin post, nivelul insulinei scade (deoarece nu mai este necesară pentru a stoca zaharurile), iar corpul începe să folosească grăsimea stocată pentru energie.

Astfel, acest protocol este ușor de înțeles. Prin intercalarea perioadelor de aport alimentar (insulină ridicată) și stocare a energiei cu perioadele de post (insulină scăzută), corpul arde mai multe grăsimi decât atunci când mănânci în mod constant. De fapt, mai multe studii leagă această practică de scăderea în greutate.

Astfel, persoana care începe acest protocol trebuie să urmeze perioade de post prestabilite care pot avea o durată diferită în funcție de nevoile personale (și de voință).

Tipuri de post intermitent

Poți practica postul intermitent în nenumărate moduri. Cu toate acestea, iată principalele modalități:

  1. Post 12/12. Implică micul dejun și cina, separate de 12 ore de post. De exemplu, servești micul dejun la 7 a.m. și cina la 7 p.m.
  2. Post 8/16. Ideea aici este să postim 16 ore (consumând lichide, desigur) și apoi să mâncăm 8 ore. În acest fel, poți stabili o perioadă de post de la 9 p.m. la 1 p.m. și să mănânci de la 1 p.m. până la 9 p.m.
  3. Post 4/20. Perioada de post durează 20 de ore, urmată de 4 ore în care poți mânca alimente.
  4. Post 24 de ore. În acest caz, perioada de post este o zi întreagă. Poți bea apă, bineînțeles. Vei posti în zile alternative. Potrivit cercetărilor publicate în revista JAMA, acest tip de post poate ajuta la scăderea în greutate și la reducerea rezistenței la insulină.
  5. Post de 48 de ore. Constă în postirea timp de două zile întregi, hidratându-te corespunzător.

Postul este sănătos?

Postești în fiecare zi, chiar și fără să vrei. Postul constă în a nu mânca mâncare pentru o perioadă de timp, exact ceea ce faci în timp ce dormi.

Conform mai multor studii, atunci când postul este controlat în cadrul unei diete echilibrate și nu ai probleme de sănătate, cum ar fi diabetul, te poate ajuta să slăbești. Așadar, poate reduce riscurile cardiovasculare cauzate de acumularea de grăsimi.

Cu toate acestea, unii specialiști subliniază faptul că postul ar putea provoca daune grave femeilor însărcinate și persoanelor cu diabet (deoarece postul ar putea provoca hipoglicemie) sau alte probleme cronice.

Înainte de a începe să ții post intermitent, consultă medicul.

Beneficiile postului intremitent pentru slăbire
Beneficiile postului intermitent sunt similare cu cele ale altor diete.

În 2018, Centrul German de Cercetare a Cancerului (Deutsches Krebsforschungszentrum, DKFZ) a realizat un studiu numit HELENA. Cercetătorii au încercat să stabilească dacă postul intermitent ar putea ajuta la pierderea în greutate și dacă ar putea afecta sănătatea. Cercetătorii au concluzionat că:

  • Este similar cu alte cure de slăbire.
  • Îi poate ajuta în principal pe cei care au probleme în a rămâne disciplinați în fiecare zi a săptămânii.
  • Cei care au postit au pierdut aceeași greutate ca grupul de control care a urmat o dietă convențională.

Postul poate reduce grăsimea corporală

Un alt studiu din 2016 a sugerat faptul că un post de 8 săptămâni 12/8, alături de exerciții fizice, poate contribui la îmbunătățirea markerilor de sănătate și la reducerea grăsimii corporale la bărbați, fără a provoca pierderea masei musculare.

Ajută la modificarea apetitului

Specialiștii au studiat un grup de persoane cu obezitate și prediabet pentru a determina dacă acest protocol este potrivit în cazul lor. Cei care au participat la studiu au mâncat doar într-o fereastră de 8 ore. Rezultatele au arătat că, după 5 săptămâni, apetitul și tensiunea arterială a pacienților scăzuseră. Cu toate acestea, nu au slăbit.

Concluzie în legătură cu postul intermitent

Dacă vrei să practici postul intermitent, consultă medicul. Profesionistul va ști cum să te ghideze și să-ți spună dacă postul poate fi cel mai bun protocol pentru tine.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Santos HO., Macedo RCO., Impact of intermittent fasting on the lipid profile: assessment associated with diet and weight loss. Clin Nutr ESPEN, 2018. 24: 14-21.
  • Trepanowski JF., Kroeger CM., Barnosky A., Klempel MC., et al., Effect of alternate day fasting on weight loss, weight maintenance, and cardioprotection among metabolically healthy obese adults: a randomized clinical trial. JAMA Internal Medicine, 2017. 177 (7): 930-938.
  • Wilson RA., Deasy W., Stathis CG., Hayes A., Cooke MB., Intermittent fasting with or without exercise prevents weight gain and improves lipids in diet induced obese mice. Nutrients, 2018.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.