Beneficiile dietei ketogenice și riscurile asociate
Dieta ketogenică sau dieta keto este o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați, care transformă corpul într-un aparat pentru arderea grăsimilor. Se spune că este utilă pentru pierderea în greutate, sănătate și performanță atletică. În plus, există milioane de oameni care susțin că se bucură de beneficiile dietei ketogenice.
Cu toate acestea, în anumite circumstanțe, acest tip de dietă îți poate pune serios în pericol sănătatea. Continuă să citești pentru a afla mai multe despre acest subiect!
Ce este dieta ketogenică?
Dieta ketogenică este dieta care reduce sau elimină consumul de carbohidrați. Acest lucru forțează corpul să intre în cetoză și determină pierderea în greutate atunci când acesta utilizează grăsimea ca sursă de energie.
Cetoza este o stare metabolică în care organismul este lipsit de carbohidrați ca sursă primară de glucoză pentru producerea de energie. Prin urmare, este forțat să obțină energie din metabolismul grăsimilor.
Când privăm corpul de carbohidrați, acesta folosește glicogenul stocat în ficat ca primă resursă energetică. Când și acesta este consumat, corpul începe să consume acizi grași, transformându-i în corpi cetonici. Cu toate acestea, eliberările masive pot fi periculoase pentru organism.
Beneficiile dietei ketogenice
Proporția de carbohidrați într-o dietă ketogenică este, de obicei, mult sub recomandarea de 50 până la 60% din caloriile totale. În general, furnizează 10% sau mai puțin din energia recomandată a fi obținută din carbohidrați, sub formă de hidrați.
Există diete ketogenice în care persoana poate mânca fructe și legume în cantități strict controlate. Cu toate acestea, alte tipuri de dietă elimină toate sursele de carbohidrați, interzicând aportul de cereale, făină, produse de patiserie și, de asemenea, fructe, legume și leguminoase.
În plus, există diete ketogenice în care postul intermitent este utilizat pentru a promova formarea inițială a corpilor cetonici. Acest lucru trebuie susținut ulterior pentru a obține pierderea în greutate în detrimentul unei ample oxidări a grăsimilor.
După cum poți vedea, există multe tipuri de diete ketogenice și toate au scopul final de a promova arderea grăsimilor în organism pentru a da naștere ulterior corpilor cetonici.
Deși dieta ketogenică este foarte eficientă pentru pierderea în greutate, există și multe riscuri asociate acestui plan alimentar.
Citește mai mult:
Riscurile dietei ketogenice
1. Reduce consumul de fructe și legume sănătoase.
Deoarece majoritatea dietelor ketogenice reduc la minim consumul de fructe și legume, organismul nu primește la fel de multe vitamine, minerale și fibre. Acest lucru ar putea fi rezolvat luând un supliment de vitamine.
2. Induce o scădere a aportului de fibre.
Când mănânci prea puține fibre, o consecință directă este constipația. De aceea, îți recomandăm să bei anumite infuzii care au efecte laxative, cum ar fi cea de trei frați pătați.
3. Poate provoca respirație urât mirositoare.
Printre altele, poți suferi de respirație urât mirositoare sau halitoză, având în vedere producția mare de corpi cetonici. De asemenea, unele studii sugerează faptul că acest tip de dietă poate crește senzația de oboseală din cauza lipsei de carbohidrați.
4. Poate reduce nivelul cognitiv.
Deoarece creierul trebuie să folosească corpi cetonici pentru a înlocui glucoza, performanța sa cognitivă poate fi afectată, așa cum au demonstrat anumiți oameni de știință din SUA.
5. Dieta ketogenică este greu de urmat.
În plus, deși unii oameni spun că această dietă este mai ușor de urmat decât celelalte, studiile arată contrariul. Întrucât persoanele care urmează dieta ketogenică nu pot consuma alimente populare precum cerealele, pâinea, legumele, fructele, leguminoasele, este foarte dificil de respectat pe termen lung.
6. Poate provoca cetoacidoză.
În cazuri extreme, această dietă poate duce la cetoacidoză atunci când cantitatea de corpi cetonici crește masiv în sânge. Acest lucru poate provoca deteriorarea anumitor organe și poate duce chiar la comă.
Prin urmare, pentru a adopta acest tip de dietă, este esențial să ai un istoric de sănătate bun și să mergi regulat la medic. Dacă ai insuficiență renală sau hepatică, poți avea probleme grave dacă urmezi această dietă.
Citește mai mult:
Beneficiile dietei ketogenice sunt importante, dar există și avertismente
În plus față de dezavantajele inerente ale acestei diete, anumite segmente ale populației sunt mai vulnerabile decât altele:
- Persoanele cu probleme hepatice sau cardiace, deoarece în unele cazuri dieta poate provoca dezvoltarea de aritmii.
- Femeile gravide sau care alăptează.
- Persoanele cu insuficiență renală.
Dieta ketogenică nu este o dietă pe care o poți urma pe viață sau una care promovează obiceiuri sănătoase. Nu este o dietă echilibrată, ci mai degrabă propune o alternativă ocazională și temporară pentru a pierde în greutate și a arde grăsimi.
În cele din urmă, nu uita că, în cazul oricărei diete pe care decizi să o adopți, este important să mergi la un specialist care îți va examina starea de sănătate actuală, precum și progresul.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Krilanovich, N. J. (2007). Benefits of ketogenic diets [1]. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.1093/ajcn/85.1.238
- Kanikarla-Marie P, Jain SK. Hyperketonemia and ketosis increase the risk of complications in type 1 diabetes. Free Radic Biol Med. 2016;95:268–77
- Shilpa J, Mohan V. Ketogenic diets: Boon or bane?. Indian J Med Res. 2018;148(3):251–253. doi:10.4103/ijmr.IJMR_1666_18
- Gupta, L., Khandelwal, D., Kalra, S., Gupta, P., Dutta, D., & Aggarwal, S. (2017). Ketogenic diet in endocrine disorders: Current perspectives. Journal of postgraduate medicine, 63(4), 242-251.
- Nutrición clínica y Dietética Hospitalaria. Dietas cetogénicas en el tratamiento del sobrepeso y la obesidad. Nutr. clín. diet. hosp. 2013; 33(2):98-111
DOI: 10.12873/332cetogenicas - Dashti HM, Mathew TC, Hussein T, Asfar SK, Behbahani A, Khoursheed MA, et al. Long-term effects of a ketogenic diet in obese patients. Exp Clin Cardiol. 2004; 9(3): 200–205.
- Ting R, Dugré N, Allan GM, Lindblad AJ. Ketogenic diet for weight loss. Can Fam Physician. 2018;64(12):906.