Flexibilitatea metabolică pentru arderea grăsimii - Doza de Sănătate
 

Flexibilitatea metabolică pentru arderea grăsimii

Persoanele cu rezistență ridicată la insulină slăbesc mai eficient prin restricționarea carbohidraților.
Flexibilitatea metabolică pentru arderea grăsimii
Saúl Sánchez Arias

Scris și verificat de nutriționistul Saúl Sánchez Arias.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Flexibilitatea metabolică este un concept care se referă la capacitatea organismului de a utiliza, într-o măsură mai mare, orice nutrient pe care îl ingerează într-o proporție crescută ca sursă curentă de energie.

Persoanele care sunt capabile să activeze acest mecanism pierd mai eficient grăsimea; în plus, au o masă musculară mai mare, care se menține mai bine în timp. Acest lucru se datorează faptului că organismul lor se adaptează în mod adecvat la tipul de dietă adoptat.

Optimizarea surselor de energie

Atunci când se întocmește un plan alimentar pentru pierderea în greutate, este important de știut cum obține fiecare individ energia de care are nevoie. În acest fel, persoanele cu o bună flexibilitate metabolică se vor putea adapta la substratul nutrițional oferit de dietă.

În cazul acestei clase de oameni, o dietă bogată în carbohidrați implică utilizarea glucozei ca sursă principală de energie. Însă, într-o situație de post, acești oameni sunt capabili să acorde prioritate grăsimilor ca substrat energetic și să-și conserve integritatea țesutului muscular. Dacă urmează o dietă săracă în carbohidrați, folosesc grăsimi pentru energie, economisind în același timp glicogenul muscular și hepatic.

Însă nu toți indivizii au această capacitate, deoarece este legată în principal de sănătatea metabolică. Prin urmare, este important să îți optimizezi metabolismul.

Digestia alimentelor

Flexibilitatea metabolică depinde de rezistența la insulină

Unul dintre factorii care marchează flexibilitatea metabolică a unei persoane este rezistența sa la insulină. Din acest motiv, diabeticii slăbesc mai mult atunci când adoptă o dietă cu conținut scăzut de carbohidrați. Cu toate acestea, persoanele care au o sensibilitate adecvată la acest hormon își pot reduce masa corporală și cu o dietă bogată în zaharuri.

Pentru a reduce rezistența la insulină și pentru a îmbunătăți acest parametru metabolic, poți pune în practică mai multe strategii, printre care merită menționate următoarele:

  • Postul intermitent, potrivit unui articol publicat în revista Aging Research Reviews. Poți crește efectul acestuia dacă îți reduci considerabil aportul de carbohidrați, în special de zaharuri simple.
  • Antrenamentele de intensitate ridicată. Exercițiile fizice sunt capabile să influențeze în mod pozitiv gestionarea bolilor precum diabetul, așa cum s-a menționat într-un studiu publicat în 2015. Din acest motiv, atât persoanele diabetice, cât și cele pre-diabetice le pot folosi pentru a-și reduce rezistența la insulină.

Dieta este mai suportabilă cu flexibilitatea metabolică

Subiecții sănătoși cu flexibilitate metabolică se pot adapta mai bine la schimbările din dietă. Acest tip de oameni poate adopta un protocol de post intermitent cu rezultate satisfăcătoare. Apetitul lor este slab stimulat, iar pierderea masei musculare este neglijabilă.

Însă, dacă nu ai această capacitate, cel mai bun lucru pentru a slăbi este să-ți restricționezi consumul de zaharuri. Rezistența ridicată la insulină poate îngreuna dieta. De fapt, chiar și în cadrul unei diete hipocalorice, este posibil să nu pierzi în greutate dacă cantitatea de carbohidrați consumată este mare.

Carbohidrații influențează sănătatea metabolică

Schimbă-ți dieta pentru a-ți îmbunătăți sănătatea

În cazul persoanelor sedentare care nu practică sport în mod regulat, apar adesea niveluri ridicate de rezistență la insulină. Din acest motiv, este important să implementezi o serie de strategii care îmbunătățesc sănătatea metabolică înainte de a lua în considerare curele de slăbire.

Acest tip de protocol presupune restricționarea carbohidraților și adoptarea strategiei postului intermitent. De asemenea, ar trebui să includă un program de antrenament de forță de intensitate ridicată, atât timp cât acest lucru este posibil.

Odată ce metabolismul este sănătos, vei putea adopta o dietă flexibilă. În această situație, corpul tău va fi capabil să acorde prioritate în mod corect nutrienților atunci când produce energie.

Flexibilitatea metabolică este unul dintre motivele pentru care este mai dificil pentru un individ obez să piardă în greutate decât pentru o persoană obișnuită cu sportul să-și mențină masa musculară. Redu-ți aportul de carbohidrați și fă sport mai des pentru a te bucura de aceste beneficii.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Mattson MP., Longo VD., Harvie M., Impact of intermittent fasting on health and disease processes. Ageing Res Rev, 2017. 39: 46-58.
  • Jelleyman C., Yates T., O’Donovan G., Gray LJ., et al., The effects of high intensity interval training on glucose regulation and insulin resistance: a meta analysis. Obes Rev, 2015. 16 (11): 942-61.
  • León Acuña, A. (2017). Influencia del estado prediabético sobre la flexibilidad metabólica en pacientes con enfermedad cardiovascular establecida.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.