4 smoothie-uri bune pentru ficat din fructe și legume

19 aprilie 2018
Simți o senzație anormală de greutate? Suferi de alergii cutanate? Dacă experimentezi simptomele tocmai menționate sau ai alte motive pentru care bănuiești că ficatul tău nu funcționează corespunzător, nu ezita să încerci următoarele smoothie-uri. Ajută acest organ să se detoxifieze în mod natural!

Ficatul este unul din organele care filtrează sângele și elimină toxinele. Printre altele, el susține digestia grăsimilor, metabolismul și alte procese esențiale pentru o sănătate optimă. Așadar, este important să consumăm diverse smoothie-uri bune pentru ficat, preparate cu fructe și legume.

Deși rolul său este să detoxifice organismul, uneori ficatul se confruntă cu anormalități și probleme care îi inhibă activitatea. În acest caz, deșeurile sunt depozitate în țesuturi, ceea ce mărește riscul de simptome și boli care alterează calitatea vieții.

Astfel, este important să susținem procesul natural de detoxifiere a ficatului, să ne îmbunătățim obiceiurile zilnice și să folosim remedii care ne aprovizionează cu nutrienții de care avem nevoie.

Fructe și legume incluse în smoothie-uri bune pentru ficat

1. Smoothie cu struguri și lămâie

Pahar cu suc de struguri

Această băutură cu struguri și lămâie va aproviziona organismul cu o doză semnificativă de antioxidanți, printre care și resveratrolul, ce protejează țesuturile ficatului împotriva daunelor provocate de toxine.

Sucul de mai jos are proprietăți de curățare și diuretice. Pe lângă faptul că ajută ficatul, acesta stimulează funcția intestinală.

Ingrediente

  • 1/2 cană de struguri
  • Zeama unei lămâi
  • 2 căni de apă

Mod de preparare

  • Spală strugurii.
  • Cu ajutorul unui robot de bucătărie, procesează-i împreună cu apa și zeama de lămâie, până când obții o băutură fină.

Mod de consum

  • Bea o cană din smoothie-ul preparat la micul dejun și încă una după-amiaza.
  • Servește această băutură zilnic, pentru cel puțin două săptămâni.

Citește și:

Vindecă-ți ficatul cu fibre și legume amărui

2. Smoothie cu țelină, lămâie și pătrunjel

Legumele cu frunze verzi incluse în această băutură naturală au abilitatea de a activa ficatul. Totodată, ele sunt ideale pentru a fortifica sistemul imunitar.

Ingrediente

  • 3 tije de țelină
  • Zeama unei lămâi
  • 4 crenguțe de pătrunjel

Mod de preparare

  • Spală legumele bine și pune-le într-un robot de bucătărie. Adaugă apa și zeama de lămâie.
  • Procesează timp de câteva minute, până când obții o băutură fină.

Mod de consum

  • Bea acest smoothie la micul dejun, pentru 2-3 săptămâni consecutive.

3. Smoothie cu merișoare, sfeclă și lămâie

Pahar cu suc de sfeclă

Acest suc delicios iese în evidență datorită conținutului semnificativ de antioxidanți, fibre și minerale esențiale. După ce sunt digerați, nutrienții menționați ajută atât ficatul, cât și sângele.

Sucul de merișoare, sfeclă și lămâie este sărac în calorii și facilitează curățarea ficatului. În plus, efectul său ușor alcalin reduce aciditatea și previne deteriorarea prematură a țesuturilor.

Ingrediente

  • 1/2 cană de merișoare
  • 1 sfeclă mică
  • Zeama unei lămâi
  • 2 căni de apă

Mod de preparare

  • Spală merișoarele bine, decojește sfecla și stoarce zeama lămâii.
  • Pune toate ingredientele într-un robot de bucătărie și procesează-le împreună cu apa.
  • După ce ai obținut un lichid fin, adaugă gheață (dacă vrei) și servește-l.

Mod de consum

  • Bea o cană din acest suc la micul dejun și încă una după-amiaza.
  • Consumă-l de cel puțin trei ori pe săptămână, timp de o lună de zile.

4. Smoothie cu mango, banană și salată verde

Smoothie cu mango și banană

Datorită acestei combinații stranii de ingrediente, următorul smoothie are un gust dulce. Suntem siguri că îl vei adora! Conține antioxidanți, fibre și alți nutrienți importanți, utili pentru a detoxifia ficatul.

Ingrediente

  • 1 mango copt
  • 2 banane
  • 5 frunze de salată verde
  • 3 căni de apă

Mod de preparare

  • Decojește fructul de mango și bananele. Taie-le în mai multe bucăți pentru a facilita procesarea.
  • Pune fructele într-un robot de bucătărie împreună cu frunzele de salată verde și apa, apoi procesează.
  • De îndată ce ai obținut un smoothie fin, servește-l.

Mod de consum

  • Bea acest smoothie înainte de micul dejun și după-amiaza.
  • Consumă-l în fiecare zi, pentru cel puțin o săptămână.

Câteva sfaturi finale

  • Cele 4 smoothie-uri prezentate în acest articol sunt bune pentru ficat. Este însă important să le completezi cu o dietă sănătoasă, săracă în grăsimi, sare și zahăr.
  • Încearcă să-ți mărești aportul de apă. Bea cel puțin 6-8 pahare pe zi.
  • Elimină alimentele de tip „fast food” din dietă. Procedează la fel și cu băuturile alcoolice și toate tipurile de alimente procesate.
  • Urmează un plan de detoxifiere o dată la 2-3 luni, astfel încât starea ficatului tău să fie mereu optimă.

Nu uita să citești:

5 remedii naturale pentru petele hepatice

Senzațiile anormale de greutate și alergiile cutanate îți fac probleme? Dacă experimentezi asemenea simptome, încearcă cu încredere cele 4 smoothie-uri bune pentru ficat prezentate în acest articol. Ele vor ajuta acest organ să se detoxifieze în mod natural!

Sursa imaginii reprezentative: wikiHow.com

  • Fukuchi, Y., Hiramitsu, M., Okada, M., Hayashi, S., Nabeno, Y., Osawa, T., & Naito, M. (2008). Lemon Polyphenols Suppress Diet-induced Obesity by Up-Regulation of mRNA Levels of the Enzymes Involved in β-Oxidation in Mouse White Adipose Tissue. Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition. https://doi.org/10.3164/jcbn.2008066
  • Patel, K. R., Scott, E., Brown, V. A., Gescher, A. J., Steward, W. P., & Brown, K. (2011). Clinical trials of resveratrol. Annals of the New York Academy of Sciences. https://doi.org/10.1111/j.1749-6632.2010.05853.x
  • Chu, Y.-F., Sun, J., Wu, X., & Liu, R. H. (2002). Antioxidant and antiproliferative activities of common vegetables. Journal of Agricultural and Food Chemistry. https://doi.org/10.1021/jf020665f
  • Martín, M. A., Ramos, S., Mateos, R., Marais, J. P. J., Bravo-Clemente, L., Khoo, C., & Goya, L. (2015). Chemical characterization and chemo-protective activity of cranberry phenolic powders in a model cell culture. Response of the antioxidant defenses and regulation of signaling pathways. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2015.02.022
  • Mohd Mokhtar, M. F. (2014). Mango ( Harum Manis ) Quality Grading System. Grading system of Harum Manis. https://doi.org/10.1172/JCI2961
  • Chatuphonprasert, W., & Jarukamjorn, K. (2012). Impact of six fruits-banana, guava, mangosteen, pineapple, ripe mango and ripe papaya-on murine hepatic cytochrome P450 activities. Journal of Applied Toxicology. https://doi.org/10.1002/jat.2740