Cele mai bune fructe pentru slăbire - Doza de Sănătate
 

Cele mai bune fructe pentru slăbire

Există multe informații despre fructe, dar nu toate sunt de calitate. De exemplu, există un mit conform căruia dieta cu fructe ne ajută slăbim. Acest plan alimentar limitează drastic consumul altor alimente. Dar este într-adevăr util?
Cele mai bune fructe pentru slăbire
Carlos Fabián Avila

Scris și verificat de medicul Carlos Fabián Avila.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Adoptarea unei diete sănătoase și practicarea de exerciții fizice sunt factori esențiali atunci când vine vorba de pierderea în greutate. Pentru aceasta, este esențial să urmezi o dietă adecvată și completă, creată de un profesionist în domeniul nutriției și adaptată nevoilor tale individuale. Pentru a pierde în greutate nu este necesar să te înfometezi, ci să fii conștient de ce alimente trebuie să incluzi în mesele tale. În articolul de astăzi, vom discuta despre cele mai bune fructe pentru slăbire.

În cadrul unei diete echilibrate și sănătoase, fructele și legumele sunt alimente fundamentale. Fructele sunt foarte benefice pentru organism, deoarece oferă vitamine și antioxidanți esențiali și reprezintă un produs natural care nu conține multe calorii sau zaharuri rafinate. De aceea, se spune că fructele te ajută să slăbești, deși, în realitate, sunt pur și simplu alimente esențiale pentru a fi sănătos și în formă.

Atunci când îți bazezi dieta pe alimente sănătoase și adopți, de asemenea, obiceiuri corecte de viață, corpul tău va fi automat în formă. Cu toate acestea, auzim adesea că există fructe care te ajută să slăbești mai mult decât altele. Este adevărat? Dacă da, care sunt acestea? Vom dezvolta mai jos acest subiect.

Pepenele pe lista de fructe pentru slăbire

Dietele minune

În zilele noastre și mai ales datorită facilităților oferite de utilizarea internetului, există multe diete și produse disponibile care promit slăbire într-un mod aproape miraculos. Cele mai multe dintre aceste diete și produse tind să fie înșelătoare și, de asemenea, dăunătoare pentru sănătate, așa că trebuie să fii foarte atent ce opțiuni alegi.

În multe ocazii, este ușor să găsești informații confuze și ireale despre fructe. De exemplu, dieta cu fructe pentru slăbire a ajuns la urechile tuturor. Aceasta exclude aportul oricăror alte tipuri de alimente. Aceste tipuri de diete pot provoca un dezechilibru nutrițional puternic. Deficiențele pe care le pot provoca în corp prezintă riscuri ridicate pentru sănătate.

După cum a explicat dieteticianul și nutriționistul Rocío Práxedes, de la Unitatea de Obezitate a Spitalului Quirónsalud din Valencia, „este adevărat că fructele au carbohidrați și un conținut ridicat de fibre, că sunt foarte bogate în vitamine și minerale și că unele conțin chiar și proteine ​​și grăsimi, dar în niciun caz nu sunt suficiente pentru a acoperi necesarul de energie al unui om”.

Indiferent de obiectivul tău, inclusiv de a pierde în greutate, înainte de a începe orice dietă, cel mai bine este să discuți cu medicul sau cu un alt specialist în sănătate. Un nutriționist sau un dietetician te poate sfătui cum să urmezi un plan alimentar sănătos și cum să piezi în greutate fără a-ți pune în pericol sănătatea.

Consumul de fructe te ajută să slăbești?

Práxades explică, de asemenea, că este adevărat că există fructe care au mai puține calorii decât altele. Din acest motiv, poți servi cantități mai mari din aceste tipuri de fructe, aportul caloric total fiind redus.
De asemenea, demonizarea altor tipuri de fructe deoarece au mai multe calorii la 100 de grame este o greșeală gravă. Acesta este cazul bananei, care are mai multe calorii decât mărul. Dacă ai de gând să mănânci o porție de fructe – mai mult sau mai puțin de 150 de grame – nu contează că mănânci banană sau măr, pentru că vorbim despre diferențe minime.

Cel mai important este să ții cont de varietate și de beneficiile tuturor tipurilor de fructe, indiferent de diferențele calorice. Fructele, în general, sunt un aliment sănătos. Alimentele care trebuie eliminate din dietă sunt cele procesate, cum ar fi produsele de patiserie sau mâncarea prăjită.

Fructele oferă a cantitate deosebită de vitamine, minerale, fibre și alte substanțe benefice pentru organism. Cel mai bine este să consumi cel puțin trei fructe pe zi.

Cele mai bune fructe pentru slăbire

Pepenele roșu

Este un aliment cu volum mare, care are o cantitate mare de apă și fibre. De asemenea, este sărac în calorii. Ajută la reducerea poftei de mâncare și la creșterea senzației de sațietate. 1 cană de pepene roșu oferă 12 mg de vitamina C, ceea ce reprezintă 20% din aportul zilnic recomandat.

În plus, așa cum subliniază un studiu publicat în Nutrition Journal, acest fruct conține un aminoacid numit citrulină, care poate ridica nivelul de oxid nitric din organism. Din acest motiv, consumul său ajută la dilatarea vaselor de sânge și la reducerea tensiunii arteriale. Acest aspect este foarte important, mai ales la pacienții supraponderali și obezi, care prezintă un risc mai mare de boli de inimă.

Lămâia

Acest fruct excelent pentru slăbire conține proteine, carbohidrați și fibre, pe lângă potasiu, acid folic, vitamina C și vitamina A.

Merele

Un stil de viață bazat pe obiceiuri sănătoase și o dietă echilibrată ajută la pierderea în greutate și la prevenirea bolilor cardiovasculare și degenerative, pe lângă îmbunătățirea tensiunii arteriale și reducerea nivelului de colesterol și trigliceride.

Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Collins J. K, Wu G, et al. Watermelon consumption increases plasma arginine concentrations in adults. Nutrition. Marzo 2007. 23 (3): 261-6
  • de Oliveira MC, Sichieri R, Venturim Mozzer R. A low-energy-dense diet adding fruit reduces weight and energy intake in women. Appetite. Septiembre 2008. 51(2):291-5.
   ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/18439712
  • Dreher M, Ford N. A, et al. A comprehensive critical assessment of increased fruit and vegetable intake on weight loss in women. Nutrients. Julio 2020. 12 (7): 1919.
  • Fulgoni V, Dreher M, Davenport A. J. Avocado consumption is associated with better diet quality and nutrient intake, and lower metabolic syndrome risk in US adults: results from the National Health and Nutrition Examination Survey. Nutritional Journal. Enero 2013. 12: 1.
  • James L. J, Funnell M. P, Milner S. An afternoon snack of berries reduces subsequent energy intake compared to an Isoenergetic confectionary snack. Appetite. Diciembre 2015. 95: 132-7.
  • Lutgarda Bozzetto, Giuseppina Costabile, Giuseppe Della Pepa, Paola Ciciola, Claudia Vetrani, Marilena Vitale, Angela A. Rivellese, Giovanni Annuzzi. Dietary Fibre as a Unifying Remedy for the Whole Spectrum of Obesity-Associated Cardiovascular Risk. Nutrients. Julio 2018. 10 (7): 943. ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5707667/
  • Mattes R. D, Campbell W. W. Effects of food form and timing of ingestion on appetite and energy intake in lean and obese young adults. Journal of the American Dietetic Association. Marzo 2009. 109 (3): 430-437.
  • National Center for Chronic Disease Prevention and Health Promotion Division of Nutrition and Physical Activity. Can eating fruits and vegetables help people to manage their weight?  cdc.gov/nccdphp/dnpa/nutrition/pdf/rtp_practitioner_10_07.pdf
  • Pieterse Z, Jerling J. C, et al. Substitution of high monounsaturated fatty acid avocado for mixed dietary fats during an energy-restricted diet: effects on weight loss, serum lipids, fibrinogen and vascular function. Nutrition. Enero 2005. 21 (1): 67-75.
  • Schroder KE. Effects of fruit consumption on body mass index and weight loss in a sample of overweight and obese dieters enrolled in a weight-loss intervention trial. Nutrition. Julio- Agosto 2010. 26 (7-8):727-34. www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/20022464
  • Sharma S. P, Chung H. G, et al. Paradoxical effects of fruit on obesity. Nutrients. Octubre 2016. 8 (10): 633.
  • Thornton S. Increased hydration can be associated with weight loss. Frontiers in Nutrition. Junio 2016. 3: 18.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.