Flebita în sarcină: simptome și tratament
 

Flebita în sarcină: simptome și tratament

Cel mai bun mod de a face față flebitei în timpul sarcinii este prevenirea apariției acesteia. Acest lucru se realizează prin efectuarea exercițiilor fizice și evitarea sedentarismului.
Flebita în sarcină: simptome și tratament
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 01 octombrie, 2022

Flebita în sarcină este o problemă comună. De multe ori, femeile care au între 20 și 25 de ani, fără a fi însărcinate, prezintă modificări ale venelor. Dar, deoarece nu există întotdeauna simptome vizibile, flebita este detectată abia în timpul sarcinii.

Flebita poate avea consecințe importante. Flebita în sarcină trebuie tratată la timp pentru a evita complicațiile, precum tromboza sau chiar embolia pulmonară.

Ce este flebita?

Flebita este inflamația venelor. Uneori, este asociată cu formarea unui cheag în aceeași zonă. În acest caz, vorbim de tromboflebită.

Această problemă apare adesea la nivelul picioarelor, deoarece circulația are loc de la picioare la inimă. Imobilitatea prelungită este un factor declanșator.

Principalii factori de risc pentru dezvoltarea acestei boli sunt sarcina, vârsta înaintată, utilizarea de contraceptive și supraponderalitatea. Cel mai mare risc este apariția unui tromb. Acest lucru va duce la embolie pulmonară.

Flebita în sarcină

Flebita în timpul sarcinii este frecventă, deoarece sarcina induce o coagulabilitate mai mare a sângelui. În plus, corpul gravidei produce mai multe trombocite. Acest lucru duce la un risc crescut de cheaguri de sânge.

Pe de altă parte, mărirea uterului este un factor care comprimă întoarcerea venoasă și împiedică circulația normală. Riscul de flebită în sarcină este mai mare la acele mame care au nevoie de repaus.

Tulburarea poate fi de două tipuri:

  • Superficială: dacă apare chiar sub piele. Rareori este periculoasă.
  • Adâncă: dacă apare în vene mai adânci și cu diametru mai mare. Aceasta este considerată o urgență medicală din cauza pericolului implicat. Este cunoscută și sub numele de tromboză venoasă profundă.
Cheag de sânge
Cheagurile care circulă prin fluxul sanguin se numesc embolii. Atunci când afectează organele vitale, generează o urgență medicală.

Simptome

Simptomele flebitei în sarcină variază. În cazul flebitei superficiale, principalele semne sunt următoarele:

  • Volum crescut al venei, detectabil la palpare
  • Înroșirea pielii (eritem)
  • Durere și căldură în zonă
  • Febră

Dacă flebita în timpul sarcinii este profundă, simptomele sunt următoarele:

  • Piele palidă sau cianotică (albăstruie) în zona afectată
  • Umflarea picioarelor (edem)
  • Tahicardie
  • Durere surdă
  • Febră

De multe ori, flebita în timpul sarcinii nu provoacă simptome. De asemenea, intensitatea lor nu ne permite întotdeauna să prevedem rezultatul situației.

Tratamentul flebitei în sarcină

Obiectivul central al tratamentului flebitei în timpul sarcinii este dizolvarea cheagului care s-a format și prevenirea formării altora noi. De obicei, se injectează heparină cu greutate moleculară mică (LMWH). Alte medicamente, cum ar fi warfarina, trebuie evitate la femeile gravide.

Dacă flebita este superficială, o injecție zilnică de HPBM este indicată timp de 6 săptămâni. Dacă este profundă, tratamentul se extinde până la 12 săptămâni sau mai mult.

Antiinflamatoarele nesteroidiene, cum ar fi aspirina, sunt contraindicate. Acestea generează risc de hemoragie sau malformații la făt.

Este indicată efectuarea mai multor ecografii Doppler. Ele sunt aproape întotdeauna efectuate la fiecare 15 zile pentru a monitoriza evoluția. În plus, medicul poate prescrie ciorapi compresivi de tip 3.

Dacă după aplicarea acestor măsuri, apar noi cheaguri, se recurge la intervenția chirurgicală. Aceasta constă în plasarea unui filtru în vena cavă inferioară, dincolo de vasele renale. Măsura împiedică cheagurile să ajungă la organele vitale.

Flebita în sacină la ecografie
Ecografia Doppler permite vizualizarea fluxului sanguin în diferite zone ale corpului.

Sfaturi și recomandări pentru flebita în sarcină

Există câteva măsuri simple care ajută la prevenirea flebitei în timpul sarcinii. Prima dintre acestea este mișcarea în timpul sarcinii.

Faceți o plimbare zilnică de 20 de minute sau mergeți la înot.

Alte măsuri adecvate sunt următoarele:

  • Nu purtați pantofi plați sau tocuri înalte. Se recomandă ca pantofii sa aibă toc de 4 centimetri, pentru a favoriza circulația la nivelul gambei.
  • Dormiți pe partea stângă. Acest lucru ajută la decomprimarea venei cave inferioare, care afectează toate venele din pelvis și picioare.
  • Purtați ciorapi compresivi în timpul călătoriilor lungi. De asemenea, ridicați-vă la fiecare 2 ore pentru a activa circulația.

Flebita în sarcină nu trebuie lăsată să se agraveze. Majoritatea trombilor se dezvoltă postpartum și riscul este cel mai mare la 6 săptămâni.

Cezariana crește pericolul de formare a trombilor.

Dacă o femeie însărcinată simte o durere asemănătoare unei crampe la nivelul picioarelor și aceasta nu dispare, mai ales dacă există și roșeață, inflamație sau căldură, este indicat să se prezinte imediat la medic. Flebita în timpul sarcinii este o afecțiune gravă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ortiz, P., Javier, J. J., & Carvalho, R. (2013). Patología del sistema venoso superficial. Tromboflebitis, cuando anticoagular. Revisión del tema. Revisión de protocolos de tratamientos. Biomedicina, 8(3), 16-23.
  • Gil, D. (2007). Embolia pulmonar. Rev. Méd. Clín. Condes, 103-109.
  • Minetti, A., Haberstich, R., Feugeas, O., & Langer, B. (2007). Accidentes tromboembólicos venosos y embarazo. EMC-Ginecología-Obstetricia, 43(4), 1-13.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.