Tratamentul tromboembolismului pulmonar - Doza de Sănătate
 

Tratamentul tromboembolismului pulmonar

Tromboembolismul pulmonar este o boală gravă care poate duce la moartea pacientului. Prin urmare, este important să ai o viață sănătoasă și să eviți fumatul.
Tratamentul tromboembolismului pulmonar
Diego Pereira

Verificat și aprobat de medicul Diego Pereira.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Tromboembolismul pulmonar sau embolia pulmonară este o boală potențial fatală. Apare atunci când părți ale unui tromb se desprind din zona venoasă, migrează și se depun pe arterele pulmonare. În majoritatea cazurilor, embolii apar din cauza trombozei venoase profunde a extremităților. Care este tratamentul tromboembolismului pulmonar?

Embolia provoacă o lipsă de oxigen în plămâni și este una dintre principalele urgențe medicale. În plus, diagnosticul nu este simplu, deoarece există puține semne care pot ghida medicul către acesta.

Experții estimează faptul că incidența tromboembolismului pulmonar este de 1 caz la 1000 de locuitori pe an. Cu toate acestea, cifra adevărată este probabil mai mare. Potrivit datelor oferite de Ministerului Sănătății din Spania, în 2010, 22.250 de cazuri au fost diagnosticate cu o rată a mortalității de 8-9%.

Cauzele tromboembolismului pulmonar

Nevoia de a folosi tratamentul tromboembolismului pulmonar

În majoritatea cazurilor, aproximativ 95% dintre ele, trombul sau cheagul se formează în venele membrelor inferioare. Apoi, migrează în artera pulmonară.

Trombul poate fi, de asemenea, pe bază de aer sau pe bază de grăsimi. În primul caz, avem de-a face cu un embol gazos și, în al doilea caz, cu un embol gras. Această ocluzie afectează în principal plămânii și inima:

  • O zonă a plămânilor nu primește sânge venos, care este sărac în oxigen și, prin urmare, nu îl poate oxigena. Acest fapt va avea un impact negativ asupra oxigenului care va ajunge ulterior la restul organelor și țesuturilor pacientului.
  • Inima va continua să pompeze sânge în plămâni, dar odată cu ocluzia va întâlni un obstacol. Presiunea va crește în interiorul arterei pulmonare. Acest lucru slăbește ventriculul drept al inimii, care trimite sânge fără oxigen în plămâni.

Factori de risc

Există mai mulți factori de risc care favorizează apariția tromboembolismului pulmonar. Cei mai importanți sunt:

  • Fracturi ale extremităților inferioare sau intervenții chirurgicale recente
  • Repaus prelungit la pat sau imobilizare
  • Călătorii lungi (mai mult de 8 ore)
  • Stări de hipercoagulabilitate
  • Tratamentul cancerului (mai ales chimioterapia)
  • Obezitatea
  • Fumatul

Simptomele tromboembolismului pulmonar

Femeie care primește tratamentul tromboembolismului pulmonar

Manifestările clinice ale tromboembolismului pulmonar sunt nespecifice. Acesta este motivul pentru care diagnosticul precoce este dificil. Simptomele care ar putea apărea sunt următoarele:

  • Senzație de sufocare: Embolii mici care nu cauzează simptome pot produce această senzație. Acesta poate fi singurul simptom atunci când nu există un infarct pulmonar.
  • Respirație accelerată: Este însoțită de anxietate și agitație.
  • Durere toracică acută: Mai ales atunci când persoana respiră adânc.
  • Amețeli și leșin sau convulsii.
  • Cianoză sau moarte subită: Aceste simptome pot apărea în cazul în care pacientul are mai mult de un vas pulmonar afectat.
  • Tuse, spută cu sânge și febră.

Persoanele cu tromboembolism pulmonar recurent dezvoltă progresiv anumite simptome în săptămâni, luni sau ani. Acestea includ o senzație cronică de sufocare, umflarea gleznelor sau a picioarelor și slăbiciune.

Tratamentul tromboembolismului pulmonar

Tratamentul în faza acută a tromboembolismului pulmonar are ca scop stabilizarea pacientului, ameliorarea simptomelor, îndepărtarea obstrucției vasculare și prevenirea episoadelor ulterioare.

În mod normal, medicii ating aceste obiective prin administrarea de medicamente anticoagulante intravenoase. Ei administrează acest tratament în primele 5-10 zile. Medicamentul ales pentru tratamentul tromboembolismului pulmonar este heparina.

Tratamentul diferă în cazul pacienților în stare critică sau a celor care, dintr-un anumit motiv, nu pot primi medicamente anticoagulante. Aceste cazuri necesită alte tratamente, cum ar fi fibrinoliza, pentru a accelera dizolvarea cheagului. De asemenea, în vena cavă poate fi plasat un filtru pentru a preveni migrarea de noi trombi în plămâni.

După ce pacientul ajunge acasă, i se vor administra medicamente anticoagulante orale. Cel mai utilizat medicament este cunoscut sub numele de Sintrom. În general, administrarea sa este indicată pentru o perioadă minimă de 3 luni. La pacienții care prezintă un risc mai mare de tromboembolism pulmonar, tratamentul trebuie administrat tot restul vieții.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Aguilar, M. P., Muñoz, M. P., & Gama, C. F. (2003). Tromboembolia pulmonar. Medicina Interna de Mexico. https://doi.org/10.1016/j.recesp.2014.12.002
  • Pulido, T., Reyes-Fuentes, L. F., Beltrán-Gámez, M., Rodríguez, A., Rosado, C., del Valle-Zamora, K., … Sandoval, J. (2012). Tratamiento de tromboembolia pulmonar aguda. Archivos de Cardiologia de Mexico.
  • Bautista-Bautista, E. G., Gutiérrez-Fajardo, P., Ramírez, A., & Hernández-Hernández, J. (2007). Diagnóstico de la tromboembolia pulmonar. Gaceta Medica de Mexico. https://doi.org/10.1080/00220388.2016.1205735

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.