5 tratamente pentru picioare și glezne umflate - Doza de Sănătate
 

5 tratamente pentru picioare și glezne umflate

Gleznele și picioarele umflate pot avea diferite cauze. Deși anumite situații necesită tratament medical, problema se poate îmbunătăți cu ajutorul unor remedii simple utilizate la domiciliu. Astăzi, am dori să-ți împărtășim câteva sfaturi care te vor ajută să scapi de picioarele și gleznele umflate.
5 tratamente pentru picioare și glezne umflate
Sergio Alonso Castrillejo

Verificat și aprobat de farmacistul Sergio Alonso Castrillejo.

Ultima actualizare: 22 decembrie, 2022

Înainte de a selecta cele mai potrivite tratamente pentru picioare și glezne umflate, este important să stabilești cauza apariției problemei.

Are legătură cu ligamentele? Nu poți să te deplasezi corect? Dacă da, atunci trebuie să mergi imediat la medic. În schimb, dacă este doar o problemă ușoară sau o retenție de lichide, atunci încearcă unul dintre remediile prezentate mai jos.

Umflarea gleznelor și a picioarelor apare frecvente la adulții în vârstă și la femeile însărcinate. Cu toate acestea, problema apare și la sportivi sau persoane ale căror locuri de muncă implică un efort fizic intens. Deși poate avea drept cauză o circulație deficitară, traume și infecții, inflamația este aproape întotdeauna ușoară și poată fi ameliorată dacă adopți câteva măsuri de bază.

Ești pregătit/ă să iei notițe?

5 tratamente pentru picioare și glezne umflate

În primul rând, trebuie să determini cât de grave sunt simptomele tale înainte de a pune în aplicare unul dintre aceste sfaturi pentru a trata gleznele și picioarele umflate. Dacă este un tip specific de inflamație, precum cea care apare după ce ai menținut aceeași postură mult timp, atunci anumite exerciții simple și îngrijirea de bază vor fi suficiente.

În schimb, dacă simptomele sunt persistente sau ai dureri mari, vânătăi și dificultăți la mers, printre altele, trebuie să consulți un medic pentru a primi un tratament medicamentos adecvat. Medicul va stabili afecțiunea cu care te confrunți în urma unui examen fizic și radiologic.

Acestea fiind spuse, iată câteva remedii simple pentru a trata circulația deficitară, inflamația și retenția de apă la domiciliu.

1. Ridică picioarele

Femeie care folosește tratamente pentru picioare și glezne umflate
Dacă meseria ta te ține în picioare perioade lungi de timp, atunci ridică-ți picioarele pe perete imediat ce ajungi acasă. Acest lucru va reduce inflamația și disconfortul.

Cel mai bun exercițiu pentru a trata gleznele și picioarele umflate este să-ți ridici picioarele deasupra inimii. Această mișcare simplă îmbunătățește circulația de la extremitățile inferioare către inimă și reduce inflamația. Este o modalitate excelentă de a obține alinare rapidă dacă simți amorțeală sau ai dureri de picioare.

Ce trebuie să faci

  • Întinde-te pe o suprafață confortabilă, cum ar fi un pat sau o saltea de yoga și ridică picioarele în direcția tavanului.
  • Ține-le ridicate timp de 10 până la 15 minute, apoi coboară-le.

2. Fă exerciții fizice moderate

Exercițiile fizice moderate au efecte terapeutice asupra leziunilor care duc la umflarea gleznelor. De fapt, acestea reprezintă cea mai bună modalitate de a reactiva circulația sângelui. Mișcarea ajută și la prevenirea retenției de lichide.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) ne recomandă să facem mișcare cel puțin câteva ore în fiecare săptămână.

Ce trebuie să faci

  • Consultă un medic sau un kinetoterapeut cu privire la exercițiile pe care le poți efectua în cazul în care ai o leziune la gleznă.
  • Evită antrenamentele de mare intensitate până când te vindeci complet.
  • Alege o activitate moderată, cum ar fi mersul pe jos și înotul. De asemenea, poți efectua întinderi folosind o bandă elastică.

3. Odihnește-te suficient

Fată care face sport pe saltea
Dacă inflamația provine dintr-o activitate fizică cu impact ridicat, atunci tot ce trebuie să faci este să te odihnești.

Cu toate că exercițiul fizic moderat ajută la ameliorarea gleznelor umflate, trebuie să te și odihnești câteva zile. Odihna scade presiunea pe care greutatea corpului tău o pune pe glezne. De asemenea, odihna contribuie la relaxarea musculară și susține recuperarea țesuturilor afectate.

Ce trebuie să faci

  • Dacă ai suferit recent o accidentare sau ai o gleznă luxată, odihnește-te timp de 2 sau 3 zile.
  • Dacă simți durere când te sprijini pe un picior, folosește cârje.

4. Aplică gheață

Aplicarea pachetelor de gheață poate fi foarte utilă pentru tratarea gleznelor și a picioarelor umflate. Temperatura rece are un efect terapeutic, deoarece reduce nivelul inflamațiilor. Aplicarea gheții prin masaj va accelera ameliorarea durerii și va reduce, de asemenea, vânătăile și spasmele musculare.

Ce trebuie să faci

  • Pune mai multe cuburi de gheață într-o pungă sau înfășoară-le într-o cârpă curată.
  • Apoi, masează-ți ușor gleznele și picioarele cu ele.
  • Fă acest lucru până simți că amorțești. Apoi, odihnește-te două-patru ore și repetă procedeul.
  • Fă acest tratament timp de trei sau patru zile până când inflamația dispare.

5. Folosește un bandaj pentru gleznele umflate

Tratamente pentru picioare și glezne umflate cu bandaje elastice
Medicul poate recomanda aplicarea unui bandaj pentru a reduce inflamația și pentru a limita mișcarea articulațiilor pentru un timp.

Bandajarea gleznei afectate este un tratament complementar pentru a reduce inflamația și vânătăile. Înainte de a face acest lucru, poți masa zona afectată cu unguente sau uleiuri antiinflamatoare. Păstrează bandajul timp de două sau mai multe zile, în funcție de gravitatea umflăturii.

Ce trebuie să faci

  • Pentru început, taie un tampon în formă de potcoavă dintr-o bucată de pâslă. Poți achiziționa, de asemenea, un bandaj special din magazine sau farmacii.
  • Apoi, pune-l în jurul gleznei umflate.
  • După aceea, înfășoară glezna într-un bandaj elastic, asigurându-te că acesta nu este prea strâns. Bandajul nu trebuie să oprească fluxul de sânge, deoarece va înrăutăți inflamația.

În plus, fă un efort pentru a-ți îmbunătăți dieta și pentru a evita aportul excesiv de sare. Acesta din urmă va încetini orice tratament, deoarece crește retenția de lichide. De asemenea, bea multă apă și evită alcoolul și tutunul cât de mult poți.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Singh, D. P., Lonbani, Z. B., Woodruff, M. A., Parker, T. J., Steck, R., & Peake, J. M. (2017). Effects of topical icing on inflammation, angiogenesis, revascularization, and myofiber regeneration in skeletal muscle following contusion injury. Frontiers in Physiology. https://doi.org/10.3389/fphys.2017.00093
  • Doherty, C., Bleakley, C., Delahunt, E., & Holden, S. (2017). Treatment and prevention of acute and recurrent ankle sprain: An overview of systematic reviews with meta-analysis. British Journal of Sports Medicine. https://doi.org/10.1136/bjsports-2016-096178
  • Ha, S.-Y., Han, J.-H., & Sung, Y.-H. (2018). Effects of ankle strengthening exercise program on an unstable supporting surface on proprioception and balance in adults with functional ankle instability. Journal of Exercise Rehabilitation. https://doi.org/10.12965/jer.1836082.041
  • Block, J. (2010). Cold and compression in the management of musculoskeletal injuries and orthopedic operative procedures: a narrative review. Open Access Journal of Sports Medicine. https://doi.org/10.2147/oajsm.s11102
  • Van Den Bekerom, M. P. J., Struijs, P. A. A., Blankevoort, L., Welling, L., Van Welling, C. N., & Kerkhoffs, G. M. M. J. (2012). What is the evidence for rest, ice, compression, and elevation therapy in the treatment of ankle sprains in adults? Journal of Athletic Training. https://doi.org/10.4085/1062-6050-47.4.14
  • Hansrani, V., Khanbhai, M., Bhandari, S., Pillai, A., & McCollum, C. N. (2015). The role of compression in the management of soft tissue ankle injuries: a systematic review. European Journal of Orthopaedic Surgery and Traumatology. https://doi.org/10.1007/s00590-015-1607-4

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.