Cum recunoști simptomele unui infarct? - Doza de Sănătate
 

Cum recunoști simptomele unui infarct?

Simptomele unui atac de cord pot fi diferite la bărbați și femei. De asemenea, oamenii confundă aceste simptome cu alte afecțiuni. Prin urmare, este foarte important să le acorzi atenția cuvenită.
Cum recunoști simptomele unui infarct?

Ultima actualizare: 19 decembrie, 2020

Chiar dacă este una dintre principalele cauze de deces în lume, mulți oameni nu cunosc simptomele unui infarct. Din acest motiv, bolnavii nu primesc întotdeauna tratament în timp util. Este important să știi cum să identifici simptomele și să consulți un medic cât mai curând posibil pentru a preveni complicațiile grave sau chiar decesul.

Atacurile de cord sunt una dintre principalele cauze de deces care pot fi prevenite, deoarece sunt legate de stilul de viață. Prin urmare, îți vom prezenta câțiva factori de risc legați de bolile cardiovasculare.

Cum recunoști simptomele unui infarct?

Infarctele miocardice sau atacurile de cord au loc atunci când arterele sunt blocate. Acest lucru provoacă o lipsă de aport de sânge, iar oxigenul nu poate ajunge la celulele miocardice.

Rapiditatea administrării unui tratament și numărul de celule deteriorate va determina consecințele asupra sănătății. Prin urmare, unul dintre secretele supraviețuirii unui atac de cord este recunoașterea corectă și rapidă a simptomelor.

1. Durere în piept

Simptomele unui infarct la femei și bărbați

Simptomul principal este durerea toracică. Pacienții descriu această durere ca pe o strânsoare, ca și cum ar avea o greutate mare pe piept. Cu toate acestea, uneori durerea nu este intensă. Alteori, oamenii cred că durerea apare din cauza stresului sau anxietății.

Durerile toracice sunt cel mai frecvent simptom al atacului de cord la bărbați. La femei, sunt mai frecvente durerile acute la nivelul superior al corpului (gât, spate sau maxilar). Acesta este unul dintre motivele pentru care femeile nu recunosc atacurile de cord la fel de repede ca bărbații.

Suntem obișnuiți să ne gândim la durerea în piept sau la nivelul brațului stâng ca simptome ale unui infarct. Cu toate acestea, durerile de spate sau gât pot fi, de asemenea, foarte frecvente.

2. Respirație intensă

Uneori, durerile toracice sunt însoțite de dificultăți severe de respirație. Oboseala bruscă și inexplicabilă este frecventă femei. Din păcate, mulți oameni o ignoră, deoarece este ușoară și durează câteva zile.

3. Greață

Femeie căreia îi este greață

Greața și vărsăturile sunt alte simptome ale atacului de cord. Acestea apar mai des la femei decât la bărbați. Nu uita faptul că, dacă cineva manifestă greață și vărsături alături de alte simptome, cel mai probabil are nevoie de asistență medicală imediată. Poate fi vorba despre un infarct sau o altă problemă gravă.

După cum poți vedea, simptomele unui infarct pot varia în funcție de sex, precum și de fiecare persoană în parte. De obicei, acestea nu apar niciodată în același timp.

În multe cazuri, la debutul unui atac de cord, persoana se poate simți amețită și poate cere să se așeze. Simptomele apar și dispar după câteva minute. Acesta este încă un motiv pentru care mulți oameni ignoră aceste semne.

Factori de risc ai atacului de cord

Cântar corporal

În afară de durerea toracică intensă, există și alte simptome care nu sunt întotdeauna asociate cu atacurile de cord:

  • Oboseală
  • Durere de maxilar
  • Respirație dificilă
  • Disconfort sau durere la nivelul brațelor
  • Durere la nivelul gâtului sau al spatelui

De asemenea, este important să știm dacă persoana în cauză prezintă factori de risc. Factorii de risc asociați infarctului sunt bolile de inimă, obezitatea și fumatul. În plus, trebuie să știi dacă persoana afectată este stresată.

Un alt factor ce trebuie luat în considerare este vârsta. Riscul de a face un atac de cord crește după vârsta de 40 de ani la bărbați și 50 de ani la femei. Prin urmare, pentru a preveni bolile de inimă, poți face anumite modificări ale stilului de viață. De exemplu, poți face mai multă mișcare, poți urma o dietă echilibrată săracă în săruri și grăsimi și poți renunța la fumat.

Simptomele unui infarct: concluzie

Dacă ai fost diagnosticat cu boli de inimă sau o afecțiune care reprezintă un factor de risc pentru atacul de cord, urmează instrucțiunile medicului cardiolog. De asemenea, adoptă cât mai repede un stil de viață sănătos. Sperăm că ghidul nostru privind recunoașterea simptomelor atacului de cord îți va fi de folos.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.