Relația dintre cafea și infarct: pozitivă sau negativă? - Doza de Sănătate
 

Relația dintre cafea și infarct: pozitivă sau negativă?

Există o relație între consumul de cafea și atacurile de cord, dar nu s-a stabilit exact dacă aceasta este pozitivă sau negativă. Aparent, modul în care o pregătim și o consumăm este esențial atunci când vine vorba de efectul său cardiovascular.
Relația dintre cafea și infarct: pozitivă sau negativă?

Ultima actualizare: 28 iulie, 2022

Există o legătură între cafea și infarct, dar studiile științifice pe acest subiect diferă. Pentru unii cercetători, consumul de cafea ameliorează funcția cardiovasculară, iar pentru alții o înrăutățește.

Cafeaua ocupă un loc important printre băuturile consumate la nivel mondial. Oamenii o consumă aproape peste tot pe planetă și, pentru unii, este un obicei care depășește masa de dimineață. De multe ori, cafeaua are ca scop socializarea. Este o scuză pentru întâlniri și conversații.

Așadar, efectul său asupra sănătății ne interesează pe toți. Există foarte mulți consumatori care ar trebui să-și îmbunătățească obiceiurile de a bea cafea atunci când există un risc real pentru bunăstarea lor.

În general, cafeaua are o reputație proastă din cauza legăturii dintre cafeină și riscul cardiovascular. În plus, pacienții care au avut atacuri de cord renunță adesea la consumul de cafea pe cont propriu și nu urmează întotdeauna instrucțiunile medicale.

Cofeina, substanța activă din cafea, a fost mult timp considerată vinovată de anumite cazuri de atac de cord. Însă, oamenii de știință au realizat că și alte băuturi conțin cofeină, cum ar fi anumite energizante sau ceaiuri. Un studiu științific suedez a arătat faptul că modul în care consumăm cafeaua este asociat cu riscul cardiovascular și nu neapărat conținutul său de cofeină.

Relația dintre cafea și infarct

Un grup de oameni de știință de la Universitatea Göteborgs (Universitatea din Göteborg) a cercetat deosebirile dintre efectele cardiace ale diferitelor forme de preparare a cafelei. Este interesant modul în care fiecare modalitate afectează mortalitatea grupurilor studiate.

Conform acestui studiu, filtrul este principalul factor determinant al relației dintre prepararea cafelei și atacurile de cord. Filtrarea cafelei reține substanțele care produc efecte nedorite în corp.

Aceste substanțe sunt capabile să mărească nivelul colesterolului LDL, crescând și modificând ritmul cardiac. Acestea sunt dăunătoare pentru inimă și artere. Este și mai rău dacă persoana în cauză are și alte probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea sau o patologie cu risc mai ridicat de complicații, cum ar fi diabetul.

Potrivit cercetătorilor din Suedia, cafeaua nefiltrată conține de 30 de ori mai multe substanțe toxice decât cea filtrată. Această diferență poate fi semnificativă din punct de vedere al sănătății.

Fată cu durere de inimă

Studii cu rezultate opuse

Contrar rezultatelor cercetătorilor suedezi, anumite meta-analize susțin utilizarea cafelei ca protector cardiac. De fapt, aceasta a făcut parte din recomandările de sănătate cardiacă din ultimul deceniu.

O meta-analiză publicată în Jurnalul Colegiului American de Cardiologie nu a descoperit nicio relație între consumul de cafea și infarct. Dimpotrivă, efectele observate au relevat beneficii pentru sănătatea cardiovasculară.

Subiecții analizați care au băut până la 4 cești de cafea zilnic au avut un risc cu 18% mai mic de a muri mai devreme. În concluzie, băutorii obișnuiți de cafea au șanse mai mari să ducă o viață mai sănătoasă (dacă o consumă cu moderație).

Explicația ar putea sta în antioxidanții conținuți de cafea, cei pe care îi ingerăm împreună cu cofeina. Aceste substanțe sunt importante pentru îmbătrânirea celulară, deoarece blochează toxinele interne pe care le produc ființele umane prin simplul fapt de a fi în viață.

Problema cortizolului – legătura dintre cafea și infarct

Persoană care cunoaște legătura dintre cafea și infarct

Cofeina crește producția de cortizol (hormonul stresului) în organism. Oamenii eliberează cortizol pentru a-și crește răspunsul de apărare și a rămâne în stare alertă.

Ritmul cardiac crește atunci când există un exces de cortizol. Astfel, tensiunea arterială crește ușor. O asemenea situație nu este de dorit la un pacient cu probleme de inimă sau la cineva cu risc cardiovascular ridicat.

Consumatorii de cafea se obișnuiesc cu aceste niveluri ușor crescute de cortizol. Creșterea tensiunii arteriale nu este semnificativă și nu pare să afecteze pomparea cardiacă. Oamenii care cred că această băutură este rea pentru sănătate evită să o bea din acest motiv.

Nu este clar dacă aportul de cafea duce la atacuri de cord din cauza cortizolului, dar cercetările sunt în curs de desfășurare. De exemplu, menținerea sub control a nivelurilor acestui hormon este una dintre abordările terapeutice împotriva hipertensiunii arteriale.

Ar trebui să consumăm cafea?

În concluzie, putem bea cafea dacă ne place. Moderația este esențială pentru a evita posibilele efecte adverse.

Este important să înțelegem faptul că aportul de cafea nu duce la atac de cord pe cont propriu. Alți factori, precum dieta și activitatea fizică, joacă un rol important în sănătatea cardiovasculară. Obiceiurile sănătoase sunt cele care ne mențin într-o formă generală optimă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Ding, Ming, et al. “Long-term coffee consumption and risk of cardiovascular disease: a systematic review and a dose–response meta-analysis of prospective cohort studies.” Circulation 129.6 (2014): 643-659.
  • Tverdal, Aage, et al. “Coffee consumption and mortality from cardiovascular diseases and total mortality: Does the brewing method matter?.” European Journal of Preventive Cardiology (2020): 2047487320914443.
  • Medina, Jaime Bonilla. “Los beneficios del consumo de café.” Revista de la Facultad de Ciencias de la Salud de la Universidad del Cauca 19.2 (2017): 47-48.
  • Krittanawong, Chayakrit, et al. “ASSOCIATION BETWEEN COFFEE CONSUMPTION AND RISK OF HEART FAILURE: A SYSTEMATIC REVIEW AND META-ANALYSIS.” Journal of the American College of Cardiology 71.11 Supplement (2018): A865.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.