Legătura dintre cafea și senzația de foame
Un grup de cercetători s-a întrebat dacă băutul cafelei te face sau nu mai flămând. Află care este legătura dintre cafea și senzația de foame din articolul următor. Rezultatele sunt surprinzătoare!
Cafeaua: cea mai populară băutură
Există dovezi care atestă că apetitul este controlat de sisteme complexe care depind și de ceea ce mâncăm sau bem (inclusiv cafea). Un grup de oameni de știință a vrut să afle dacă cea mai populară băutură din lume are vreo influență asupra senzației de foame.
Multe persoane beau cafea pentru a-și controla pofta de mâncare. Este adevărat, cafeaua te ajută să fii mai energic și mai vigilent. Mai mult, îmbunătățește capacitățile fizice și scade apetitul. Totuși, există studii care arată că dacă vrei să slăbești, este mai bine să o bei decofeinizată.
Dar ai grijă, nu-ți poți petrece întreaga zi cu ceașca de cafea în mână, întrucât vei fi prea „treaz” pentru a te mai putea odihni în mod corespunzător. Mai mult, specialiștii susțin că, atunci când vrei să slăbești, este mai indicat să bei ceai verde.
Deci, este cafeaua un aliment sănătos? Depinde. Nu toate persoanele metabolizează cafeaua în același fel. Această băutură modifică neurotransmițătorii și hormonii (mai ales cortizolul și insulina). Așa se explică de ce cafeaua îi „trezește” pe unii, iar pe alții îi „adoarme”. Acest efect depinde și de alți factori: cantitatea de cafea băută, momentul zilei în care o consumi, vârsta și constituția ta fizică etc.
Te-ar putea interesa și:
Îți face foame cafeaua sau nu?
Hormonii influențează pofta de mâncare și senzația de sațietate. Din acest motiv, îți este foame în anumite momente ale zilei, iar în altele nu prea. Femeile, de exemplu, mănâncă mai mult atunci când le este foame sau în timpul menstruației. Bărbații au tendința să mănânce mai mult în perioadele stresante sau tensionate.
Există trei hormoni care controlează senzația de foame: grelina, leptina și peptida YY. Primul este secretat în stomac, al doilea este sintetizat în celulele grase, iar al treilea se găsește în intestin.
În ceea ce privește cafeaua, este posibil ca aceasta să te ajute să slăbești, dar e posibil să nu. Cum? Prin modificarea producției fiecărui hormon. Același lucru este valabil și în cazul stării de spirit. Ai observat că atunci când îți este foame, ești supărat și irascibil, iar după ce mănânci, ești mai fericit?
Cercetătorii au luat în considerare două ipoteze cu privire la legătura dintre cafea și senzația de foame:
- Ipoteza nr. 1: cafeaua (cu sau fără cofeină) reduce senzația de foame, nivelul de leptină și grelină și mărește senzația de sațietate și nivelul de peptidă YY.
- Ipoteza nr. 2. Sunt valabile aceleași efecte ca în prima ipoteză, numai că acestea durează timp de doar 60 de minute după masă sau pentru 120 de minute, cât îi ia organismului să digere mâncarea.
Studii efectuate
Un grup de voluntari a băut cafea, iar apoi a explicat efectele acesteia în următoarele trei ore după consum. Concluziile sunt următoarele:
- Cofeina scade pofta de mâncare, iar cafeaua decofeinizată reduce la maxim senzația de foame (precum și nivelul celor doi hormoni asociați ei) și crește nivelul de peptidă.
- O cantitate mai mare de peptidă YY este echivalentă cu o senzație de foame mai redusă. Persoanele care s-au supus experimentului au susținut că nu le-a fost foame în primele trei ore după ce au băut cafea. Cu toate acestea, nivelul de peptidă a început să scadă după o oră și jumătate.
- Un alt fapt interesant este că reducerea apetitului și creșterea nivelului de peptidă s-au menținut la fel până după un consum de glucoză. Astfel, înțelegem că anumite componente ale cafelei nu modifică procesul de digestie.
Probabil că motivul pentru care cafeaua astâmpără foamea se datorează faptului că modifică hormonul sațietății.
Cafeaua și senzația de foame
Cafeaua conține o cantitate mare de antioxidanți, foarte benefici pentru sănătatea ta. Cu toate acestea, unele componente au un efect negativ asupra anumitor persoane, mai alea dacă acestea consumă o cantitate mare de cafea. Nu trebuie să te lași în baza cafelei pentru a-ți reduce apetitul, ci ar fi bine să apelezi la alte strategii.
În primul rând, alege să bei cafea decofeinizată și mănâncă alimente mai sănătoase care au același efect asupra organismului: un măr, un baton de cereale, o banană sau chiar o roșie.
Te-ar putea interesa și:
Pe de cealaltă parte, trebuie să ții cont de faptul că există mai mulți factori care induc foamea. De exemplu un mic dejun deficitar care nu include fructe, produse lactate și cereale; obișnuința de a mânca în orice moment (așa zisele „gustări”), starea de plictiseală sau lipsa motivației; anxietatea sau stresul; schimbările hormonale sau la nivelul glandelor (sarcină, ciclu menstrual, probleme cu tiroida) etc.
Nu te poți aștepta de la cafea să devină o soluție magică pentru controlarea apetitului. Dacă nu te hrănești corespunzător în fiecare zi, stomacul tău va cere din ce în ce mai multă mâncare.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Boozer, C. N., Daly, P. A., Homel, P., Solomon, J. L., Blanchard, D., Nasser, J. A., … & Meredith, T. (2002). Herbal ephedra/caffeine for weight loss: a 6-month randomized safety and efficacy trial. International Journal of Obesity, 26(5), 593
- Changes in caffeine intake and long-term weight change in men and women. The American Journal of Clinical Nutrition, Volume 83, Issue 3, 1 March 2006, Pages 674–680, https://doi.org/10.1093/ajcn.83.3.674
- Lopez-Garcia, E., van Dam, R.M., Raipathak, S., Willett, W.C., Manson, J.E., Hu, F.B. Changes in caffeine intake and long-term weight change in men and women. Am J Clin Nutr. 2006;83:674–680