Beneficiile consumului de cafea la micul dejun - Doza de Sănătate
 

Beneficiile consumului de cafea la micul dejun

Ești una dintre acele persoane care își încep mereu ziua cu o ceașcă de cafea? Nu numai că ne ajută să ne deșteptăm și să fim mai energici, dar este eficientă și în ameliorarea durerilor de cap. 
Beneficiile consumului de cafea la micul dejun

Ultima actualizare: 31 ianuarie, 2019

Ești una dintre acele persoane care nu-și pot începe ziua fără o ceașcă de cafea? Te anunțăm că aportul de cafea la micul dejun este un obicei sănătos, dacă știi cu ce alimente să o combini.

Cafeaua este cea mai consumată băutură din lume, după apă. În acest articol îți vom explica pe larg care sunt beneficiile aduse de cafeaua băută la primele ore ale dimineții

Care sunt beneficiile consumului de cafea la micul dejun?

Sunt multe persoane care nu consumă la micul dejun decât o ceașcă de cafea. Acesta este un obicei prost care ne afectează sănătatea. Dacă dimineața nu oferim organismului toți nutrienții necesari, acesta va avea de suferit.

Trebuie să privim micul dejun drept unul dintre cele mai importante momente ale zilei pentru organismul nostru. Dacă sărim peste această masă, vom fi lihniți de foame până la ora prânzului, iar pe termen lung câștigăm tot mai mult în greutate.

Bineînțeles, este nevoie să mâncăm suficient la orice masă, dar trebuie să acordăm o importanță deosebită celei de dimineață.

Să vedem care sunt beneficiile consumului de cafea la micul dejun.

1. Ne ajută să ne trezim, îmbunătățește atenția și memoria

dimineata

Dimineața avem nevoie de un mic stimulent. Cafeaua este perfectă pentru orele dimineții, pentru că ne ajută să ne deșteptăm și ne oferă doza necesară de cofeină.

Cafeaua este eficientă și în ameliorarea durerilor de cap, deși în anumite cazuri ea este cea care provoacă astfel de neplăceri. Prin urmare, trebuie să știm când trebuie s-o bem pentru a ne bucura de beneficiile pe care le oferă.

Cafeaua stimulează sistemul nervos central, așa că ai grijă la cantitatea consumată. Nu bea niciodată mai mult de două cești pe zi. Și când spunem „ceașcă”, nu ne referim la o cană mare.

2. Conține foarte mulți antioxidanți

boabe-de-cafea-crude

Cafeaua este bogată în antioxidanți care întăresc celulele și protejează împotriva radicalilor liberi. Ne apără de stresul oxidativ, motiv pentru care consumul cafelei în fiecare dimineață este un obicei medicinal care merită încercat.

În mod surprinzător, cafeaua verde este chiar mai bogată în antioxidanți și mai eficientă în arderea grăsimilor. Nu uita, vorbim despre cafeaua verde.

3. Protejează bacteriile bune din intestine

flora-intestinala

Așa este. O ceașcă de cafea acționează ca un probiotic care protejează flora intestinală. Astfel, reglează motilitatea intestinală și ne apără de multe boli.

4. Cafeaua ajută digestia

cafea

Probabil nu știai, dar cafeaua stimulează producția de sucuri gastrice, ajutând la digerarea alimentelor și la absorbția nutrienților.

Este bine să bei două cești pe zi pentru a îmbunătăți funcționarea stomacului și a sistemului digestiv în general.

5. Protejează ficatul

cafea-ficat

S-au realizat multe studii privind efectele cafelei asupra sănătății ficatului, iar rezultatele sunt foarte interesante. Cafeaua ajută la îngrijirea celulelor ficatului, prevenind boli precum ciroza sau ficatul gras. Nu uita că nu trebuie să consumi mai mult de 2-3 cești pe zi.

6. Ai grijă ce alimente combini cu cafeaua

mic-dejun

Trebuie să fim atenți la acest aspect. Micul dejun trebuie să fie una dintre cele mai sănătoase mese ale zilei. Toți suntem obișnuiți cu această formulă: o cană de cafea, un suc de portocale și niște pâine prăjită.

Te-ar putea interesa și:

Rețete cu cafea de care nu ai auzit

Specialiștii susțin că această opțiune nu este acceptabilă. Dacă alegem să combinăm cafeaua cu sucul de portocale, obținem un mic dejun prea acid. Iar dacă sucul de portocale este cumpărat de la magazin, nu va oferi aceeași cantitate de vitamina C și antioxidanți. Cel mai bun este sucul natural și proaspăt preparat.

Deci, ce ar trebui să servim pe lângă cafea? În primul rând, începe-ți ziua cu un pahar de apă caldă cu lămâie. După o oră, poți să iei  și micul dejun. Nu mânca pâine prăjită și unt; acestea conțin grăsimi și făină rafinată care fac micul dejun mai puțin sănătos.

Cea mai bună idee este să combini cafeaua cu un mic dejun care constă într-o porție de fulgi de ovăz cu puțin lapte de soia, niște nuci și un fruct, un măr sau o pară.

Asigură-te că fructul este proaspăt. Gemurile și jeleurile nu sunt recomandate, întrucât conțin prea mult zahăr. Dacă vrei, poți să servești cafeaua cu un sandviș făcut din pâine din făină integrală de ovăz, o felie de piept de curcan și niște avocado. Va fi o masă gustoasă care îți va oferi toți nutrienții necesari pentru a te menține sătul și în formă până la ora prânzului.

Nu uita, cafeaua servită la micul dejun este sănătoasă, dar nu face abuz de această băutură în restul zilei.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Esquivel, P., & Jiménez, V. M. (2012). Functional properties of coffee and coffee by-products. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.05.028
  • George, S. E., Ramalakshmi, K., & Rao, L. J. M. (2008). A perception on health benefits of coffee. Critical Reviews in Food Science and Nutrition. https://doi.org/10.1080/10408390701522445
  • Dórea, J. G., & da Costa, T. H. M. (2005). Is coffee a functional food? British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1079/bjn20051370
  • Hindmarch, I., Rigney, U., Stanley, N., Quinlan, P., Rycroft, J., & Lane, J. (2000). A naturalistic investigation of the effects of day-long consumption of tea, coffee and water on alertness, sleep onset and sleep quality. Psychopharmacology, 149(3), 203-216.
  • Nehlig, A., Daval, J. L., & Debry, G. (1992). Caffeine and the central nervous system: mechanisms of action, biochemical, metabolic and psychostimulant effects. Brain Research Reviews, 17(2), 139-170.
  • Svilaas, A., Sakhi, A. K., Andersen, L. F., Svilaas, T., Strom, E. C., Jacobs Jr, D. R., … & Blomhoff, R. (2004). Intakes of antioxidants in coffee, wine, and vegetables are correlated with plasma carotenoids in humans. The Journal of nutrition, 134(3), 562-567.
  • Asano, I., Umemura, M., Fujii, S., HOSHINO, H., & IINO, H. (2004). Effects of mannooligosaccharides from coffee mannan on fecal microflora and defecation in healthy volunteers. Food science and technology research, 10(1), 93-97.
  • Klatsky, A. L., Morton, C., Udaltsova, N., & Friedman, G. D. (2006). Coffee, cirrhosis, and transaminase enzymes. Archives of internal medicine, 166(11), 1190-1195.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.