Motive pentru care să mănânci mai mult avocado

· 16 august 2015

În mod paradoxal, avocado are numeroase proprietăți, dar nu este la fel de popular ca merele sau portocalele. Întrucât are un conținut mare de grăsimi, mulți oameni consideră că nu este bun pentru slăbit sau pentru a fi inclus în dietele sportivilor. Din articolul următor vei afla și tu care sunt beneficiile fructului de avocado și vei ajunge să-ți dorești să mănâci mai mult avocado de acum înainte.

Un singur fruct, o mulțime de proprietăți

În primul rând, trebuie să menționăm faptul că grăsimea conținută de avocado nu este dăunătoare, așa cum cred unele persoane. Avocado este unul dintre cele mai bune fructe pe care le poate consuma un sportiv, deoarece oferă multă energie și ajută la antrenamente.

Dar aceste fructe sunt bune pentru mult mai mult decât atât. Sunt bune și pentru cei care lucrează la un birou, pentru copii, persoane în vârstă, femei însărcinate și pentru orice persoană, de altfel. Ajută la reglarea nivelului de colesterol, stabilizând în același timp și ritmul cardiac (motiv pentru care se consideră că sunt bune pentru sportivi). Un singur fruct de avocado conține grăsimi mononesaturate, acid oleic și acid alfa-linolenic (cunoscut sub numele de acizi grași Omega 3).

avocado2

Fructele de avocado ajută la creșterea și la refacerea masei musculare, întrucât conțin o cantitate considerabilă de proteine, potasiu și zinc, chiar mai mult decât bananele. Grăsimile lor „bune” îmbunătățesc în mod natural nivelul de testosteron. 

Reduc, de asemenea, și inflamația articulațiilor, fiind recomandate celor ce suferă de artrită, și ajută la repararea cartilajelor, datorită acizilor grași esențiali și a grupului de vitamina E din conținutul lor. Te vor ajuta să te simți sătul pentru mai mult timp, datorită fibrelor solubile și insolubile. Încetinesc descompunerea carbohidraților. Conținutul ridicat de acid oleic activează zonele creierului care produc senzația de „satisfacție”.

Și dacă asta nu ar fi de ajuns, fructele de avocado îmbunătățesc sistemul imunitar, datorită conținutului ridicat de betacaroten. Luteina, o altă componentă a fructului de avocado, acționează ca un antioxidant și te protejează împotriva bolilor de ochi. Partea bună la acest fruct este că poate fi mâncat în stare crudă, de unul singur sau cu legume, în salate, cu pâine prăjită etc.

Avocado3

Așa cum am spus mai devreme, fructul de avocado este bun pentru femeile gravide, întrucât previne bolile mamei și ale fătului, mai ales în cazul în care există antecedente în familie. Întrucât este bogat în acid folic, reprezintă un supliment esențial în această perioadă din viața unei femei, ajutând la evitarea consumului de medicamente și a altor substanțe chimice. Dacă vrei să rămâi însărcinată, nu ezita să mănânci avocado, pentru a-ți pregăti organismul pentru această experiență.

Pacienții care suferă de colesterol mărit se pot bucura de beneficiile acestui fruct delicios, care reduce nivelul de colesterol LDL (rău) și îl mărește pe cel HDL (bun). Acest lucru este important pentru prevenirea problemelor cardiovasculare, cum ar fi atacul cerebral, care este din ce în ce mai frecvent.
Avocado

Fructele de avocado au efecte pozitive și pentru frumusețe, întrucât previn îmbătrânirea pielii și protejează firul de păr. Deci, poți să le adaugi pe lista ta de aliați care te ajută să arăți mai tânără și mai frumoasă. Aplică o mască cu avocado pe față și îți va vindeca arsurile provocate de soare, acționând și împotriva ridurilor.

Datorită consistenței cremoase, pot fi folosite ca înlocuitor pentru unt sau maioneză. Poți să prepari torturi, chec cu banane, negrese, sandvișuri, dressinguri pentru salate etc.

În medicina tradițională, fructele de avocado sunt înzestrate cu multe proprietăți, dar sunt recunoscute în special pentru cele afrodiziace și antidiareice. În aceste scopuri, poți folosi sâmburii, frunzele și chiar și coaja. Dar acestea nu sunt singurele întrebuințări. Mai pot contribui la tratarea dizenteriei și pot preveni calviția.

Și sâmburele?

Pe lângă pulpă, mai poți mânca și alte părți ale fructului de avocado, cum ar fi sâmburele. Deși ar putea părea un pic ciudat, pentru că e atât de tare, poți să-l macini și să-l adaugi în diverse preparate, fie în formă crudă, fie gătit. Poate fi valorificat în multe feluri.

Avocado5

Majoritatea aminoacizilor din acest fruct se găsesc în sâmbure. Uleiul reduce colesterolul, protejează organismul împotriva bolilor cardiovasculare și previne infarctul. Studiile au arătat că sâmburele de avocado conține mai multe fibre solubile decât orice alt aliment de pe planetă. Este un aliat excelent și în lupta împotriva diareei sau a inflamațiilor la nivelul tractului intestinal. În multe țări este folosit pentru tratarea infecțiilor și a altor probleme digestive.

Sâmburii de avocado conțin compuși fenolici care ajută la prevenirea ulcerului intestinal și a altor infecții bacteriene sau virale. Datorită conținutului de flavonoizi, împiedică dezvoltarea tumorilor. Mai pot fi folosiți pentru întărirea sistemului imunitar și pentru prevenirea bolilor debilitante, cum ar fi îmbătrânirea prematură. Persoanele care suferă de artrită sau de afecțiuni similare au constatat că sâmburii de avocado le ameliorează durerile. Uleiul de avocado oferă cea mai intensă strălucire părului și ajută la tratarea mătreții. Are și un efect de întinerire, stimulând producția de colagen și oferind pielii un aspect mai ferm, cu mai puține riduri. 

Dați prin răzătoare, prăjiți sau băuți sub formă de ceai, sâmburii de avocado te ajută să ții sub control crizele de astm, iar potrivit medicinii chinezești QiGong, te fac să te simți plin de energie și armonie. Sâmburii de avocado pot fi consumați uscați, dați prin răzătoare sau copți în salate, infuzii, shake-uri, smothie-uri sau individual (au un gust ușor amărui).

Deci, nu-i așa că acum vrei să mănânci mai mult avocado?

Sursa fotografiilor: Javier Lastra, Joselu Blanco, Jaanus Silla, Luca Nebuloni și Harmony Rae.