Cum se previne oxidarea fructelor de avocado? - Doza de Sănătate
 

Cum se previne oxidarea fructelor de avocado?

Pentru a preveni oxidarea fructele de avocado neconsumate, primul pas este să nu îndepărtezi sâmburele din porțiunile respective. Ideal este să tai fructul în două jumătăți, lăsând sâmburele intact.
Cum se previne oxidarea fructelor de avocado?

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Este bine să știm cum să prevenim oxidarea fructelor de avocado. În general, pentru a profita la maxim de beneficiile oferite de avocado, trebuie să îl consumăm proaspăt. 

Însă deseori se întâmplă să nu reușim să mâncăm tot fructul deodată. Astfel, porțiunea de fruct rămasă trebuie în cele din urmă aruncată la gunoi.

Din fericire, avem la dispoziție diverse trucuri pentru a preveni oxidarea fructelor de avocado, astfel încât acestea să se mențină verzi și proaspete pentru o perioadă mai lungă de timp. Aplicând aceste trucuri vom putea pune deoparte bucăți de avocado neconsumate fără să ne facem griji că se vor strica.

7 trucuri pentru a preveni oxidarea fructelor de avocado

Nu îndepărta sâmburele

Împiedică oxidarea fructelor de avocado păstrând sâmburele intact

Pentru a preveni oxidarea fructele de avocado neconsumate, primul pas este să nu îndepărtezi sâmburele din porțiunile respective. Ideal este să tai fructul în două jumătăți, lăsând sâmburele intact.

Reține că doar partea care are contact direct cu sâmburele nu se va oxida. Părțile expuse la aer se vor oxida rapid și își vor pierde prospețimea. Din acest motiv, te sfătuim să cauți o alternativă pentru sâmbure care să îndeplinească aceeași funcție, însă să acopere întreaga bucată rămasă.

Truc pe bază de ceapă

Următorul truc constă în tăierea în felii mari a unui sfert de ceapă roșie și introducerea acestor felii într-un recipient închis etanș. Pune bucata de avocado neconsumată pe care vrei s-o protejezi împotriva oxidării deasupra feliilor de ceapă, cu sâmburele îndreptat în sus. Sigilează recipientul și pune-l în frigider.

Acest truc este foarte util deoarece vaporii emiși de ceapă pot conserva culoarea verde și prospețimea fructului. Fructul va intra în contact doar cu feliile de ceapă, ceea ce înseamnă că gustul său nu va fi alterat. Dacă dorești, poți reutiliza ceapa mai târziu pentru a găti un preparat.

Îți recomandăm să citești și:

4 rețete sănătoase cu avocado

Truc pe bază de ulei de măsline

Uleiul de avocado previne oxidarea fructelor de avocado

Uleiul de măsline este un ingredient natural care nu va altera aroma bucății de avocado pe care vrei să o protejezi împotriva oxidării.

Pentru a încerca acest truc, pur și simplu unge fructul cu ulei de măsline, apoi pune-l într-un recipient cu închidere etanș. Uleiul împiedică contactul pulpei cu aerul, prevenind astfel oxidarea acestuia.

Truc pe bază de zeamă de lămâie

Un alt ingredient care poate poate preveni oxidarea fructelor de avocado este zeama de lămâie. Știm cu toții că lămâile pot oferi o aromă cu totul specială, aceste două fructe fiind minunate împreună.

Mai mult, acidul citric din componența lămâilor are abilitatea de a reduce semnificativ procesul de oxidare. Pentru a profita de acest beneficiu, nu trebuie decât să aplici puțină zeamă de lămâie pe bucata de avocado rămasă.

Dacă bucata de avocado nu are sâmbure, poți să o acoperi cu o felie mare de lămâie. Indiferent ce truc pe bază de lămâie încerci, pentru a menține prospețimea avocadoului, acest fruct trebuie ținut într-un recipient închis ermetic, la o temperatură de 4ºC, însă nu mai mult de 2-4 zile.

Truc pe bază de apă rece

Poți preveni oxidarea fructelor de avocado cu apă rece

Un truc popular pentru a preveni oxidarea fructelor de avocado—folosit atât în casă, cât și în restaurante—este să le ții scufundate în apă rece, astfel încât să reduci contactul acestora cu oxigenul din aer. Te sfătuim să folosești acest truc numai dacă ai de gând să consumi bucata de avocado în scurt timp.

Folosește o folie alimentară

Foliile de plastic sunt o altă metodă excepțională de a conserva avocado. Nu trebuie decât să înfășori fructul cu o folie de plastic și să-l pui în frigider.

Deși este posibil ca suprafața sa să se înnegrească după o zi sau două, interiorul fructului va rămâne verde și proaspăt. Atunci când vrei să-l consumi, pur și simplu îndepărtează partea de la suprafață.

Prepară un piure

Prepară guacamole pentru a preveni oxidarea fructelor de avocado

Dacă nu vrei să irosești nicio bucată din porțiunea de avocado neconsumată, te sfătuim să prepari guacamole din ea. În acest fel, o poți proteja împotriva oxidării pentru o perioadă de timp mai îndelungată.

Transformă fructul în piure și amestecă-l cu o lingură de zeamă de limetă. Acidul din componența lămâii previne oxidarea. Pentru a te asigura că trucul funcționează, pune piureul de avocado obținut într-un recipient cu închidere etanș. Înfășoară recipientul cu o folie alimentară și abia apoi pune-i capacul.

Folia alimentară și capacul vor proteja suprafața piureului împotriva contactului cu oxigenul din aer, prevenind astfel oxidarea acestuia. Poți folosi piureul de avocado pentru a prepara un guacamole special sau chiar o salată.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.