Beneficiile cafelei pentru organism

31 Decembrie, 2018
Consumul de cafea îți poate îmbunătăți dispoziția și poate ajuta la combaterea depresiei, dar și la întârzierea dezvoltării anumitor boli degenerative. 
 

Cafeaua este pe locul doi, după apă, în topul celor mai populare băuturi din lume, fiind preferată de milioane de oameni datorită gustului deosebit și a efectelor sale energizante. Pentru a lămuri toate neclaritățile cu privire la această băutură, îți prezentăm în articolul de azi beneficiile cafelei și de ce ar trebui să îi faci loc în dieta ta.

Până acum câteva decenii, se credea că această licoare poate avea efecte secundare grave ca urmare a conținutului său ridicat de cofeină.

Din fericire, cercetările recente au dovedit că un consum moderat de cafea are numeroase beneficii pentru organism, aceasta fiind o băutură surprinzător de bogată în nutrienți.

Pentru majoritatea oamenilor cafeaua face parte din rutina zilnică. Mulți însă nu știu cât de benefică este ea pentru organism. Mai mult, unele persoane evită să o consume, crezând că este dăunătoare.

1. Beneficiile cafelei – sursă de antioxidanți

Printre beneficiile cafelei se numără faptul că este bogată în antioxidanți

Unul dintre principalele beneficii ale cafelei este conținutul său ridicat de antioxidanți. Aceștia sunt asimilați în organism mult mai ușor decât cei din fructe și legume.

Antioxidanții sunt niște molecule puternice a căror principală funcție este lupta împotriva radicalilor liberi. Aceștia sunt responsabili de apariția bolilor cronice și a semnelor îmbătrânirii premature.

 

2. Este energizantă

Acesta este probabil cel mai cunoscut beneficiu al cafelei. Această băutură este deseori consumată pentru acea doză de energie pe care o oferă atunci când trebuie să lucrezi până târziu sau să înveți pentru un examen.

Te-ar putea interesa și:

E sănătos să bem 3 cești de cafea pe zi?

Cofeina, unul dintre principalele sale ingrediente, are un efect stimulent asupra creierului. Ea ajută la îmbunătățirea performanțelor mentale și a capacității de concentrare.

3. Beneficiile cafelei – reduce riscul de diabet de tip 2

Reducerea riscului de diabet de tip doi este unul dintre beneficiile cafelei

Aproape 300 de milioane de oameni din întreaga lume se confruntă cu problemele asociate diabetului de tip 2.

Această boală cronică ce se caracterizează prin niveluri ridicate ale glicemiei poate fi prevenită printr-un consum moderat de cafea.

Un studiu publicat de Societatea Chimică Americană (American Chemical Society) a dezvăluit că în cazul persoanelor care beau până la patru cești de cafea pe zi, riscul de a dezvolta diabet de tip 2 este cu 23-50% mai scăzut.

4. Beneficiile cafelei pentru organism – protejează ficatul

Ficatul îndeplinește foarte multe funcții importante pentru sănătatea organismului. Uneori însă activitatea sa încetinește sau poate dezvolta boli cronice precum hepatita sau steatoza hepatică (ficatul gras).

 

Un studiu realizat de Facultatea de Medicină Duke din Singapore a arătat că, dacă bei patru cești de cafea slabă pe zi, îți reduci riscul de a suferi de steatoză hepatică.

Un alt studiu publicat în 2006 a dezvăluit că persoanele care consumă cel puțin o ceașcă de cafea pe zi sunt mai puțin predispuse la îmbolnăvirea de ciroză.

5. Îți îmbunătățește starea de spirit

Îmbunătățirea stării de spirit este unul dintre beneficiile cafelei

Institutul Național de Sănătate din Statele Unite a descoperit că persoanele care consumă cafea cu moderație sunt supuse unui risc cu 10% mai mic de a suferi de depresie sau emoții negative.

Potrivit autorului studiului, Honglei Chen, acest efect se datorează conținutului de antioxidanți al cafelei.

6. Beneficiile cafelei pentru creier

Antioxidanții și alți nutrienți esențiali din compoziția cafelei reduc riscul de boli degenerative precum Alzheimer sau demență.

Un studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din Florida de Sud și Universitatea din Miami a dezvăluit că persoanele cu vârste de peste 65 de ani cu un nivel ridicat de cofeină în sânge au dezvoltat boala Alzheimer cu doi-patru ani mai târziu decât pacienții care nu au consumat cafea.

 

Te-ar putea interesa și:

Cafeaua – beneficii pentru frumusețe

Deși nu poate opri dezvoltarea bolii instalate în corp, cafeaua poate să întârzie semnificativ manifestarea simptomelor maladiei Alzheimer.

7. Beneficiile cafelei pentru frumusețe

Beneficiile cafelei pentru frumusețe sunt multiple

Atât consumul de cafea, cât și aplicarea sa pe piele oferă multiple beneficii pentru frumusețe.

După ce au descoperit că ajută la combaterea celulitei și la eliminarea celulelor moarte, mai multe companii din industria cosmetică au decis să utilizeze cafeaua ca ingredient de bază în numeroase produse.

Cofeina aplicată pe piele stimulează circulația și previne apariția prematură a ridurilor și a petelor. 

Ai nevoie de mai multe motive pentru a începe să bei cafea chiar de azi? Această băutură naturală este benefică pentru frumusețea și sănătatea corpului tău. Cel mai important este să o consumi în cantități corespunzătoare și numai dacă nu ai o reacție negativă la cofeină.

 
  • Esquivel, P., & Jiménez, V. M. (2012). Functional properties of coffee and coffee by-products. Food Research International. https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.05.028
  • Farah, A. (2012). Coffee Constituents. In Coffee: Emerging Health Effects and Disease Prevention. https://doi.org/10.1002/9781119949893.ch2
  • de Mejia, E. G., & Ramirez-Mares, M. V. (2014). Impact of caffeine and coffee on our health. Trends in Endocrinology and Metabolism. https://doi.org/10.1016/j.tem.2014.07.003