Masajul perineal: ce este și cum se face
 

Masajul perineal: ce este și cum se face?

Datele disponibile indică faptul că masajul perineal este un factor care reduce riscul de rupturi în timpul nașterii. Cel mai bine este să consultați mai întâi medicul și să vă asigurați că îl executați corect.
Masajul perineal: ce este și cum se face?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Ultima actualizare: 13 octombrie, 2022

Masajul perineal este o tehnică folosită pentru a proteja perineul de traumele din timpul nașterii. Perineul este ultimul obstacol pe care capul bebelușului trebuie să-l depășească înainte de a părăsi corpul mamei.

Rupturile sau alte traumatisme ale perineului apar adesea în timpul nașterii. Acest lucru are consecințe de severitate diferită pentru mamă, în funcție de caracteristicile leziunii. Masajul perineal este o modalitate de a preveni leziunile.

Există dovezi ce arată că masajul perineal este o tehnică eficientă pentru a preveni epiziotomia sau rupturile în timpul nașterii. Nu este greu de executat și are multe beneficii. Cum se execută corect?

Ce este masajul perineal?

Medic care explică ce este masajul perineal
Este important să vă cunoașteți corpul și să înțelegeți cum să efectuați masajul perineal pentru a preveni ruperea țesuturilor în timpul nașterii.

Masajul perineal este o tehnică preventivă care constă în stimularea țesuturilor și pielii perineului. Scopul este de a înmuia și tonifica pielea și țesuturile. Se urmărește creșterea elasticității și a circulației sanguine a zonei și, în consecință, reducerea riscului de rupturi în timpul nașterii.

Perineul este podeaua pelvisului, motiv pentru care este cunoscut și sub numele de „planșeu pelvin”. Este alcătuit dintr-un set de structuri care sunt atașate de oasele pelvine, formând un fel de hamac. Acesta susține întregul abdomen inferior.

Perineul se comporta ca un arc flexibil care protejează și susține diverse organe, precum vezica urinară, uterul și rectul. Atunci când mușchii din această zonă sunt slăbiți, apar probleme precum incontinența urinară și fecală, prolapsul urogenital sau senzația de greutate în vagin.

Pentru ce se folosește această tehnică?

Nașterea poate compromite integritatea anatomică și funcțională a perineului. În timpul acestui proces, se poate apela la epiziotomie, care este o tăietură chirurgicală efectuată în perineu pentru a facilita nașterea. De asemenea, pot apărea și rupturi.

Masajul perineal este o tehnică de prevenire a acestui tip de leziune. Un perineu cu tonus muscular bun și elasticitate suficientă facilitează ieșirea capului bebelușului, cu mai puține leziuni în zonă. De asemenea, rezistența musculară scade.

Datele disponibile indică faptul că masajul perineal este eficient și în prevenirea unor probleme postpartum, cum ar fi incontinența gazoasă și durerea în zonă în următoarele trei luni. De asemenea, ajută femeia să se familiarizeze cu întinderea țesuturilor, ceea ce face travaliul mai suportabil.

Preparatele pentru masaj

Cel mai indicat este să începeți aplicarea masajului perineal în săptămâna 32, adică la șapte luni și jumătate de sarcină. Aplicați masajul de cel puțin două ori pe săptămână. Puteți face acest lucru chiar și zilnic.

Este indicat să folosiți o cremă sau un ulei pentru a efectua masajul perineal. Întrebați medicul sau moașa care este cel mai potrivit produs. Cele mai utilizate produse sunt uleiurile naturale de măceșe, migdale și măsline sau un lubrifiant apos.

De asemenea, veți avea nevoie de o oglindă. Analizați zona perineului în oglindă cu câteva zile înainte de a începe masajul perineal. Acest lucru vă ajută să vă familiarizați cu corpul. Puteți cere ajutorul partenerului.

Cum se efectuează masajul perineal

Persoana care face masajul perineal trebuie să aibă mâinile curate și unghiile scurte. Cel mai bine este să aveți vezica goală și să aplicați comprese cu apă caldă în zonă înainte de a începe. Funcționează și un duș fierbinte.

Adoptați o poziție confortabilă. Cel mai bine este să vă ghemuiți. Degetele trebuie lubrifiate și introduse în vagin, aproximativ 3 sau 4 centimetri. Apoi, efectuați următoarele acțiuni:

  • Împingeți perineul, mai întâi în jos, apoi spre rect și la final spre părțile laterale ale vaginului. Mișcarea trebuie să fie fermă, dar delicată.
  • Continuați mișcarea până când observați o ușoară senzație de disconfort sau arsură.
  • Mențineți o presiune constantă la intrarea în vagin spre zona anusului, până când apare disconfortul. Acest lucru ajută la perceperea unei senzații similare cu cea experimentată atunci când capul copilului iese în exterior.
  • Plasați două sau trei degete în afara zonei perineului, ca și cum zona este ținută cu o clemă.
  • Efectuați o mișcare oscilantă, înainte și înapoi, timp de câteva minute.

Este important să nu exercitați presiune asupra deschiderii uretrei, care se află deasupra vaginului. Acest lucru, în unele cazuri, poate duce la o infecție a tractului urinar. La început, masajul perineal poate fi incomod, dar pe măsură ce este practicat, elasticitatea crește.

Contraindicații

Specialist în masajul perineal
Înainte de a începe masajul perineal, consultați medicul.

Există foarte puține cazuri în care masajul perineal nu poate fi efectuat. Cu toate acestea, consultați medicul înainte de a începe această practică. În general, este contraindicat în următoarele cazuri:

  • Infecții vaginale active sau recurente
  • Placenta previa cu risc de sângerare
  • Prezența leziunilor în vagin
  • Risc de naștere prematură.
  • Ruperea prematură a membranelor
  • Cezariană programată
  • Vene varicoase vulvare
  • Complicații în sarcină
  • Interdicție medicală

Masajul perineal poate preveni leziunile la naștere

Este important de reținut că masajul perineal poate provoca un oarecare disconfort, dar nu și durere. Dacă se întâmplă acest lucru, este indicată oprirea masajului și consultarea medicului pentru a explora cauzele.

Masajul perineal oferă beneficii evidente doar atunci când este practicat în mod constant. S-a dovedit faptul că reduce nevoia de epiziotomie sau apariția rupturilor, dar nu în totalitate. Cu toate acestea, dacă apare o ruptură, aceasta va fi mult mai puțin gravă.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gabriel, R., Bonneau, S., & Raimond, E. (2020). Protección del periné durante el parto. EMC-Ginecología-Obstetricia, 56(1), 1-16.
  • Berzaín Rodríguez, M. C., & Camacho Terceros, L. A. (2014). Episiotomía: Procedimiento a elección y no de rutina. Revista científica ciencia médica, 17(2), 53-57.
  • Córdoba, L. I. G., Cubells, A. A., Moya, P. C., & Coloma, C. L. (2016). Efecto del masaje perineal en el traumatismo perineal y la morbilidad postparto. Enfermería integral: Revista científica del Colegio Oficial de Enfermería de Valencia, (111), 35-40.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.