Bebelușul se mișcă prea mult în pântec: este îngrijorător?
 

Bebelușul se mișcă prea mult în pântec: este îngrijorător?

Mișcările bebelușului în pântec îngrijorează mereu mama. Indiferent dacă se mișcă mult sau puțin, întotdeauna mama va dori să știe de ce.
Bebelușul se mișcă prea mult în pântec: este îngrijorător?
Leidy Mora Molina

Verificat și aprobat de asistenta Leidy Mora Molina.

Scris de Ana Núñez

Ultima actualizare: 02 noiembrie, 2022

După ce aflăm vestea sarcinii, așteptăm cu nerăbdare să simțim copilul. Așteptarea este lungă. Când acest lucru se întâmplă, ajungem să ne întrebăm dacă nu cumva bebelușul se mișcă prea mult în pântec.

Este important să cunoaștem etapele dezvoltării fătului. Un articol publicat de Journal of Surgical Medical Specialties despre importanța profilului biofizic pentru monitorizarea bunăstării fetale, precizează faptul că primele mișcări apar în săptămâna a șasea. În acest moment, dimensiunea fătului este foarte mică și mișcarea este insesizabilă.

La începutul sarcinii, simptomele obișnuite sunt oboseala sau greața, care sunt uneori confundate cu disconfortul cauzat de procesele virale. În primele două luni, organele principale ale bebelușului sunt în proces de formare.

De ce se mișcă bebelușul în pântec?

Femeie gravidă alături de familie
Mișcările bebelușului în uter apar începând cu luna a patra de sarcină.

Mișcarea face parte din neurodezvoltarea sa și interacțiunea cu mediul uterin, după cum arată un studiu publicat în Pediatric Primary Care Journal cu tema „Fetal behavior: a window to neurodevelopment and early diagnostic”.

Studiul prezintă un tabel care detaliază ordinea de apariție a mișcărilor în primul trimestru. La început, între săptămâna a șaptea și a opta, apar reflexele automate. După o lună, apar mișcări ca urmare a stimulilor. Mamele la a doua sarcină le pot deosebi.

Brațele și picioarele, care au apărut în jurul săptămânii a șasea, încep să se miște în jurul săptămânii zece. Mișcările vor deveni mai complexe pe măsură ce bebelușul se maturizează și mai evidente între 18 și 20 de săptămâni, pe măsură ce oasele copilului cresc și dezvoltă mușchi. Prin urmare, este normal să nu simțim mișcările înainte, mai ales la prima sarcină.

Mișcarea indică faptul că totul merge bine și ne va provoca, fără îndoială, o mare emoție care va întări legătura emoțională dintre noi și copil.

Bebelușul se mișcă prea mult în pântec: este îngrijorător?

Faptul că bebelușul este neliniștit și nu este deloc periculos. Dimpotrivă, este sinonim cu a fi activ și în creștere și, prin urmare, sănătos. Bebelușul se poate mișca de până la 10 ori pe oră, deși acest lucru poate varia în funcție de sarcină.

Un studiu recent publicat în revista BMC Pregnancy and Childbirth a asociat mișcările fetale crescute cu diverși parametri la naștere. Copiii care se mișcă mai mult au șanse mai mari să fie mari pentru vârsta gestațională.

O mișcare foarte comună este sughițul. O vom putea distinge pentru că este repetitivă, mai ales în jurul săptămânii 25.  De asemenea, vom simți intens întoarcerea fătului în uter.

Ce înseamnă scăderea activității în uter?

În al doilea trimestru, bebelușul se mișcă foarte mult în burtică. Are deja suficientă forță pentru a-și mișca extremitățile, acelea pe care le vom vedea prin piele: un picior, un genunchi, un cot sau o mână. Pe măsură ce crește, spațiul din uter devine mai îngust și mișcările devin mai rare.

Acest lucru este normal în ultima lună. Nu este mereu un semn negativ, deoarece fătul se poate odihni. Cu toate acestea, dacă schimbările sunt foarte evidente, trebuie să mergem la medic.

Dacă bebelușul stă de mult timp nemișcat, vom folosi muzica la nivel mediu. Putem masa ușor burta sau putem aprinde o lanternă pe care să o mișcăm în diferite direcții.

Pentru a vedea dacă mișcările sunt în limite normale, vom număra loviturile timp de 10 până la 15 minute (sau până la o jumătate de oră). Pentru ca metoda să fie eficientă, este bine să facem acest lucru mai multe zile la aceeași oră pentru a putea compara rezultatele. Sarcinile nu sunt la fel și că fiecare bebeluș își stabilește propriul ritm.

Dacă după efectuarea acestei evaluări, observăm că variația intensității mișcărilor este considerabilă, trebuie să sunăm imediat medicul sau să mergem la camera de urgență. Va urma o ecografie pentru a ne asigura că fătul este sănătos.

Bebelușul se mișcă prea mult în pântec

Când există o problemă?

După luna a patra, este firesc să ne familiarizam treptat cu orele în care bebelușul este mai mult sau mai puțin activ. De asemenea, învățăm să folosim anumite poziții ca stimuli pentru mișcarea sa sau chiar anumite alimente dulci care funcționează ca factori declanșatori.

Acest studiu arată faptul că o scădere a mișcărilor fetale poate însemna o deteriorare sau un risc pentru sănătatea copilului. Se recomandă evaluarea medicală de urgență. Prin urmare, dacă mișcările se opresc neașteptat fără nicio explicație, trebuie să mergem la specialist pentru a exclude:

  • Scăderea lichidului amniotic. Dacă începe să curgă sau dacă scade sub nivelul corespunzător, mișcările bebelușului sunt reduse.
  • Lipsa de oxigen sau nutrienți cauzată de o problemă cu placenta, situație care necesită intervenție imediată.
  • Moartea fetală. Cauzele pot fi foarte variate.

Dacă bebelușul se mișcă prea mult în pântec, este bine!

Mișcările bebelușului în uter înseamnă sănătate, bunăstare și neurodezvoltare. Sunt momente magice de care ne vom aminti cu mare afecțiune. Trebuie să monitorizăm zilnic mișcările bebelușului și să notăm rezultatele pentru a le putea compara ulterior.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.



Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.