Te chinui să formezi legătura emoțională cu bebelușul? - Doza de Sănătate
 

Te chinui să formezi legătura emoțională cu bebelușul?

Nu te alarma dacă nu poți forma încă legătura emoțională cu bebelușul. Acest lucru este mai frecvent decât crezi și este ceva ce trebuie să construiești pe măsură ce interacționați și vă cunoașteți reciproc. Citește mai departe pentru a afla mai multe informații utile!
Te chinui să formezi legătura emoțională cu bebelușul?

Scris de Ana Núñez

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Lupta pentru a forma legătura emoțională cu bebelușul este normală și obișnuită, așa că nu-ți face prea multe griji dacă acest lucru nu se întâmplă imediat după naștere. Atașamentul puternic despre care ai auzit are nevoie de timp pentru a se dezvolta.

După cum poți vedea, nu trebuie să te simți vinovată, mai ales dacă ești proaspătă mămică sau dacă problemele sarcinii au fost multiple. Probabil că ai fost obosită după naștere. Este similar cu sentimentul pe care îl ai după exerciții fizice intense. Pe lângă schimbările hormonale, corpul tău este epuizat din cauza efortului fizic și mintea ta se află într-o stare similară.

În același timp, există incertitudinea care vine odată cu nașterea și nedumerirea cu privire la ceea ce reprezintă maternitatea. Așadar, nu dispera și nu te simți ca o mamă rea dacă pur și simplu nu ai un instinct matern așa cum te așteptai.

Ai răbdare și încredere că legătura emoțională cu bebelușul va apărea. Citește mai departe pentru câteva sfaturi despre cum să consolidezi această legătură!

Așteptări înainte de naștere

Viitoarele mame au anumite așteptări și idei despre nașterea bebelușului pe măsură ce se apropie ultimul trimestru. Obstetricianul prezintă scenariile și este posibil să știi deja dacă poți naște vaginal sau poți planifica o cezariană.

Toată această viziune care începe să apară creează anumite așteptări. Probabil că te vezi în poziția romantică a unei mame îndrăgostite. Acest lucru este răspândit în cultura noastră prin intermediul mass-media. Desigur, nu te vezi niciodată ca fiind o mamă epuizată, plină de întrebări.

Adaugă aceste așteptări nerealiste la sfaturile bine intenționate, dar nesolicitate, care vor veni adesea de la familie și prieteni și vei fi copleșită de situație, mai ales că nu toți copiii se nasc în condiții optime. Ei bine, se pare că nu este nerezonabil să te întrebi de ce nu poți stabili legătura emoțională cu bebelușul.

Legătura emoțională a mamei cu bebelușul

Unii spun că începe de îndată ce devii conștientă de noua ființă din tine. În ciuda acestui fapt, trebuie să știi că, la fel ca în orice relație umană, poți construi această legătură dacă nu apare în mod natural.

Nicio rețetă sau manual nu explică pe deplin cum să fii mamă sau cum să te apropii de bebeluș. Totul indică faptul că se va întâmpla într-un mod special.

De fapt, legătura începe să se manifeste la unele mame imediat ce își dau seama că sunt însărcinate. La alte femei, acest lucru nu se întâmplă. După primele săptămâni dificile și obositoare, pare că nu se va întâmpla niciodată. Multe femei nu experimentează această legătură timp îndelungat. Oricum, în cele din urmă, vă veți adapta unul la celălalt.

Legătura emoțională cu bebelușul
Legătura mamă-copil nu are loc întotdeauna la fel. Acest lucru se datorează faptului că fiecare persoană este unică și funcționează diferit.

Sfaturi pentru a-ți îmbunătăți sentimentele dacă nu poți stabili legătura emoțională cu bebelușul

Așa cum am spus mai sus, nu există nici un ghid pentru mamă și copil. Cu toate acestea, există câteva lucruri utile la care poți recurge pentru a crea o legătură cu cel mic.

1. Stabilește contactul fizic

Ține bebelușul pe piept, direct pe piele. Unii numesc acest lucru metoda cangurului. Este deosebit de important pentru copiii prematuri, deoarece le permite să-și regleze temperatura. Având copilul atât de aproape, simțindu-i respirația și mirosul vei avea senzații plăcute care induc atașamentul.

2. Uită-te în ochii bebelușului tău

Profită de timpul de alăptare pentru a te uita în ochii bebelușului. S-ar putea ca acesta să nu se concentreze asupra ta la început, dar, cu timpul acest lucru se va schimba.

Acest contact vizual completează timpul de hrănire și îi arată că ești acolo. Mai târziu, poți alege o melodie specifică pentru a o asocia cu timpul petrecut împreună.

3. Dormiți împreună

Dormitul împreună creează un climat de intimitate care vă permite să vă conectați. Lasă-l să doarmă mai des cu tine dacă acest lucru te calmează. Mângâie-l cu drag, masează-l. Stimulează-i dezvoltarea și întărește relația dintre voi.

4. Odihnește-te corespunzător

Sosirea unui nou-născut implică o cerere mare de îngrijire, atât ziua cât și noaptea. Nu încerca să-ți îngrijești singură copilul, deoarece vei ajunge să fii extenuată. Atât timp cât acest lucru este posibil, nu refuza oferta unui membru al familiei de a te ajuta. Odihna îți va permite să ai o dispoziție mai bună pentru a petrece timpul cu bebelușul.

5. Vorbește despre emoțiile tale

Te străduiești să creezi legătura emoțională cu bebelușul, dar nu reușești. Ei bine, ar putea fi o idee bună să vorbești cu cineva despre asta. Alege pe cineva care nu te va judeca. Vorbitul cu o altă mamă o va determina să mărturisească că a trecut prin același lucru. Important este să spui ceea ce simți și să-ți dezvălui sentimentele.

6. Regăsește-te ca mamă

S-ar putea să te întrebi de ce nu te simți atașată de bebeluș, așa cum a spus toată lumea că se va întâmpla imediat după naștere. Această idee romantică a maternității armonioase și perfecte este o simplă construcție socială despre atașamentul timpuriu. Nu se întâmplă întotdeauna. A ști acest lucru nu te face să te simți mai bine?

Nu ești singura mamă care a avut această experiență. Nu te învinovăți și pregătește-te pentru toate imperfecțiunile și realitățile pe care societatea tinde să le ascundă. Filosoful francez Simone de Beauvoir a declarat în 1949 că „maternitatea este naturală, deoarece cultura patriarhală a naturalizat-o”.

Femeie care nu simte legătura emoțională cu bebelușul
Ideile culturale despre maternitate nu ar trebui să ducă la stres. Sunt construcții sociale și nu se aplică tuturor.

7. Acordă-ți timp dacă te lupți să stabilești legătura emoțională cu bebelușul

Maternitatea este o stare de spirit și fiecare femeie are propriul drum. Fii atentă la al tău și nu te compara cu nimeni. Așteaptă dacă nu ești pregătită să faci acest pas. Va veni timpul când te vei simți bine cu bebelușul tău. Legătura nu trebuie să apară imediat și acest lucru nu te face o mamă rea.

Bucură-te de fiecare zi, fii independentă. Nimeni în afară de voi doi nu va face parte din această călătorie. Consultă literatura de specialitate dacă ești îngrijorată și vrei să afli mai multe despre acest subiect.

Consultă medicul dacă te lupți să te atașezi de bebeluș

Deci… săptămânile au trecut și, în ciuda eforturilor depuse, încă te străduiești să te atașezi de copilul tău. Poate că este timpul să soliciți ajutor profesional, mai ales dacă această stare emoțională este inconfortabilă și te face să te simți inadecvat.

Totuși, se întâmplă mai des decât ai putea crede. Multe studii o leagă de depresia postpartum, deci este important să mergi la medic. Fă un exercițiu de introspecție pentru a vedea dacă există un element declanșator al respingerii.

În cele din urmă, înveselește-te. Este doar o chestiune de timp și conștientizare. Vei vedea că legătura puternică pe care o construiți va crește și va deveni mai puternică peste câțiva ani!


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.