Copiii care dorm cu părinții în același pat
Mulți copii își doresc să doarmă în același pat cu părinții lor. Acest lucru reprezintă o practică des întâlnită în multe familii și are atât avantaje, cât și dezavantaje. Copiii care dorm cu părinții se tem adesea de întuneric, le este frică să fie lăsați singuri sau pur și simplu sunt prea atașați de adulți.
Atunci când erai copil, cel mai probabil cereai multe lucruri. Poate era vorba de jucării, bomboane sau compania îndelungată a mamei sau a tatălui tău. Nu este nimic ciudat sau deplasat când vine vorba de acest aspect! La urma urmei, ce persoană este mai potrivită pentru a-i oferi copilului dragoste și protecție decât propriul său părinte?
Un lucru care se întâmplă frecvent în aproape toate familiile este ca cei mici să ceară să doarmă în același pat cu părinții lor. Există mai multe explicații pentru acest tip de comportament. Însă cea mai importantă este faptul că ființelor umane le face plăcere să fie aproape de semenii lor. Nu contează dacă este zi sau noapte.
A le permite sau nu copiilor tăi să doarmă cu tine este o problemă ce stârnește numeroase controverse. Există anumiți părinți cărora le place să doarmă cu copiii lor. Aceștia susțin că dormitul împreună îi ajută să stabilească legături mai solide.
Alți părinți nu sunt la fel de dispuși să îi lase pe cei mici să doarmă în același pat cu ei. Aceștia consideră că dormitul în acest mod va distruge somnul tuturor.
În opinia multor oameni, a dormi în același pat cu copiii tăi este un aspect problematic. Copilul tău se trezește la mijlocul nopții? Are dificultăți în a adormi dacă nu se află în același pat cu tine?
Dacă răspunsul tău la aceste întrebări este da, nu-l lăsa pe cel mic să-și facă de cap! În articolul de astăzi, îți vom explica pe larg ce este de făcut cu copiii care dorm cu părinții în același pat.
Copiii care dorm cu părinții în același pat: De ce?
Există copii care vor să doarmă în același pat cu părinții lor din mai multe motive. Desigur, aceste motive pot varia în funcție de vârsta și personalitatea copilului în cauză. De asemenea, această cerință a copilului este corelată și cu dinamica familiei și relația dintre părinte și copil.
Spre exemplu, bebelușii cu vârste cuprinse între 0 și 2 ani vor de obicei să doarmă în același pat cu părinții lor. Este foarte dificil să-i convingi să doarmă singuri la această vârstă. Comunicarea lor verbală este minimă și vei depune ceva efort pentru a înțelege de ce protestează atunci când li se ceară să doarmă în propriul lor pat.
De asemenea, bebelușii sunt copiii cei mai atașați de părinții lor. Prin urmare, mulți părinți le permit să doarmă în patul lor.
În ciuda acestui fapt, există specialiști care recomandă (pe cât posibil) ca cei mici să doarmă în propria lor cameră începând cu vârsta de patru sau cinci luni. Totuși, acest lucru este relativ. În anumite culturi, acolo unde dormitul împreună este ceva normal, copiii dorm împreună cu părinții lor până la vârsta de 6 sau 7 ani. Spre, exemplu, acest lucru se întâmplă în Japonia.
Când vine vorba despre copiii mai mari, este mult mai ușor să îi faci să înțeleagă că este necesar să doarmă în propriul lor pat. Unii copii se vor atașa chiar în mod treptat de dormitorul lor și vor dori să îl personalizeze.
Haideți să descoperim care sunt motivele pentru care copiii cer să doarmă în același pat cu părinții lor!
Frica de întuneric
Copiii care dorm cu părinții lor se tem de întuneric și nu vor să fie lăsați singuri după căderea nopții. Dacă cei mici au adesea vise urâte, problema se poate înrăutăți. Aceștia vor căuta permanent protecția părinților și le vor invada dormitorul.
În general, copiii care se tem de întuneric arată acest lucru în mod evident. Așadar, nu-ți va fi greu să descoperi o soluție. Nu va trebui să ghicești care este motivul pentru care micuțul nu vrea să meargă în camera lui la lăsarea întunericului. Discută cu el și încearcă să îi arăți că tu îl vei proteja întotdeauna.
Fii atent la această teamă inexplicabilă a copilului de întuneric. Aceasta poate fi atât de puternică, încât copilul poate ajunge uneori să sufere de nictofobie. Este posibil să nu cunoști caracteristicile acestei fobii sau să crezi că acest tip de comportament este normal și trecător.
Dacă motivul pentru care apare această teamă este unul profund, îți recomandăm să consulți în specialist în comportament infantil.
Teama de a fi singur
Este normal ca celor mici să le fie teamă de cineva sau de ceva. Trebuie să accepți acest lucru deoarece copiii sunt tineri și lipsiți de apărare. Prin urmare, teama a rămâne singur în dormitorul său îl va îndemna pe copil să dea buzna în camera ta și să insiste să fie lăsat să doarmă cu tine.
Însă meseria de părinte nu înseamnă doar să-l înțelegi pe cel mic. Trebuie, de asemenea, să-l înveți să-și depășească temerile. În acest mod, cel mic va înceta să mai fie speriat fără motiv și va putea să doarmă în patul său. Acest lucru îl va ajuta pe copil să dobândească o forță interioară puternică.
Te-ar putea interesa:
Copiii care dorm cu părinții: atașament profund
Știm cu toții că cei mici simt un atașament aparte față de părinții lor. Vor să petreacă mult timp alături de ei, chiar fiecare moment dacă este posibil. Chiar dacă acest lucru este mai vizibil la anumiți copii și mai puțin la alții, toți vor să rămână atașați de părinți. De aceea, atunci când un copil simte absența părintelui său, acesta nu va dori să doarmă în propriul pat.
Copiii văd în adulți o sursă de protecție. Acest lucru se întâmplă deoarece aceștia au o vârstă la care coșmarurile și crezurile ciudate îi copleșesc. Misiunea ta ca părinte este să îți încurajezi copilul să aibă propriul spațiu în locuință. În caz contrar, atașamentul său față de tine poate deveni dependență și obsesie și te vei confrunta cu probleme mai grave decât dorința de a dormi în același pat.
Beneficiile dormitului cu copiii tăi
Nu există o regulă generală în ceea ce privește beneficiile dormitului împreună cu cei mici. Pentru anumite persoane, acesta este un avantaj atât din perspectiva copiilor, cât și a părinților. Câteva dintre beneficiile dormitului împreună cu copilul tău sunt:
- Atât tu, cât și cel mic veți fi mai calmi.
- Va fi mult mai ușor să ai grijă de cel mic și să-l protejezi.
- Îi vei putea monitoriza somnul.
- Vei putea alăpta mai ușor bebelușul pe timpul nopții.
- Vei putea corecta din timp episoadele de apnee în somn ale celui mic.
- Între voi dori se va crea o legătură emoțională mai puternică.
- Va ajuta la sincronizarea obiceiurilor de somn ale părinților și ale copiilor.
Copiii care dorm cu părinții în același pat: Dezavantaje
A-i da voie copilului tău să doarmă cu tine în pat poate părea a fi o practică inofensivă. Însă acest obicei aparent banal poate avea numeroase dezavantaje.
Iată câteva exemple:
- Părinții nu se vor odihni niciodată suficient.
- Poate apărea dependența dintre copil și părinte, un aspect demn de luat în considerare și care va provoca probleme majore pe măsură ce copilul crește.
- Părinții își vor pierde intimitatea și se vor distanța treptat unul de celălalt.
- Părinții își pot sufoca sau răni copilul în timpul somnului, lucru valabil mai ales pentru bebeluși.
- Va fi din ce în ce mai greu pentru copil să învețe să doarmă singur în viitor.
Concluzii
Dormitul cu copiii este o decizie personală și este opțiunea fiecăruia cum alege să procedeze. Probabil ți se va părea dificil să ignori avantajele sau dezavantajele dormitului în același pat cu copilul și vei fi din ce în ce mai confuz.
Dacă ești unul dintre cei cărora nu li se pare o idee bună să doarmă alături de cel mic, există pentru tine numeroase sfaturi de care să ții cont. Poți să-l înveți de mic să doarmă în camera sa și, de asemenea, poți lăsa o lumină de veghe aprinsă atunci când acestuia îi este teamă de întuneric sau singurătate.
Îți recomandăm să citești:
O idee bună este să-i creezi celui mic o rutina înainte de culcare de la care să nu vă abateți niciodată. Acest lucru îl va face să înțeleagă mai ușor că este vremea să meargă la culcare.
Însă, dacă ești unul dintre părinții cărora le place să doarmă în același pat cu copilul lor, fă în continuare acest lucru. Dezvoltarea armonioasă a celui mic este responsabilitatea fiecărui părinte. Dacă tu consideri că acest lucru este benefic pentru copilul tău, nu ezita să-l primești în patul tău la sosirea nopții.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Ruiz, K. (2019). Qué considerar al colechar. https://www.colibri.udelar.edu.uy/jspui/bitstream/20.500.12008/22806/1/Ruiz%2c%20Katheryn.pdf
- Cámara, A. (2014). Tratamiento de un caso de miedo a la oscuridad mediante entrenamiento a padres. Revista de Psicología Clínica con Niños y Adolescentes, 1(2), 125-132. https://www.redalyc.org/pdf/4771/477147184003.pdf
- Landa Rivera, L., Díaz-Gómez, M., Gómez Papi, A., Paricio Talayero, J. M., Pallás Alonso, C., Hernández Aguilar, M. T., … & Lasarte Velillas, J. J. (2012). El colecho favorece la práctica de la lactancia materna y no aumenta el riesgo de muerte súbita del lactante: Dormir con los padres. Pediatría Atención Primaria, 14(53), 53-60. http://scielo.isciii.es/pdf/pap/v14n53/revision1.pdf
- Rodríguez Villar, V., Moreno, M., & Navío, C. PRACTICANDO EL COLECHO. ASESORAMIENTO DE LA MATRONA http://www.trances.es/papers/TCS%2005_3_6.pdf
- del Carmen, P., & Milagros, V. (2016). Colecho y muerte súbita, opinión de las familias. development, 110(1), 16-26. http://www.index-f.com/para/n25/pdf/048.pdf
- Convertini, G., Krupitzky, S., Tripodi, M. R., & Carusso, L. (2003). Trastornos del sueño en niños sanos. Arch argent pediatr, 101(2), 99-105. https://www.sap.org.ar/docs/archivos/2003/arch03_2/99.pdf