Logo image
Logo image

Copil care se pierde: cum trebuie să procedeze?

5 minute
Fiecare părinte ar trebui să-și învețe copiii ce să facă dacă se pierd, deoarece nu va fi întotdeauna acolo ca să-i protejeze. În acest fel, dacă un copil se pierde de părinte, va putea urma niște reguli de bază.
Copil care se pierde: cum trebuie să procedeze?
Ultima actualizare: 15 ianuarie, 2019

Unul dintre cele mai mari coșmaruri ale părinților este atunci când copiii se pierd de ei. Fie este vorba de faptul că se pierd într-un loc public, fie se pierd în zona casei. Nicio familie nu ar trebui să treacă prin această situație. Cu toate acestea, din păcate, se întâmplă destul de frecvent. În cele ce urmează, îți oferim câteva sfaturi despre cum ar trebui să procedeze un copil care se pierde. Astfel, în calitate de părinți, îi putem învăța pe cei mici despre acest lucru.

Este esențial să stabilești un plan sau o strategie despre care să știe toți membrii familiei. Astfel, nu vei mai avea probleme atunci când copilul se pierde. Nu este vorba despre suprasolicitarea copiilor tăi, nici de faptul că trebuie să-ți faci griji continuu. Trebuie numai să te asiguri ca micuțul tău să știe cum să reacționeze în aceste situații și să ajungă la loc sigur.

Cine trebuie să-l învețe pe copil ce se facă dacă se pierde?

În primul rând, este important să comunici foarte mult cu membrii familiei și cu alte persoane care au grijă de copilul tău. Măsurile preventive trebuie discutate și cu ceilalți membri ai familiei sau cu prietenii apropiați ai copilului. Educatorii, învățătorii, profesorii, bona și alții care au copilul în grija lor ar trebui să aibă un plan pentru situații de urgență. Acest plan trebuie să aibă în vedere acel copil care se pierde și să reducă riscurile asociate.

Atunci când îi explici aceste lucruri unui copil, este esențial să ții cont de vârsta lui și să îi vorbești într-un limbaj pe care îl poate înțelege cu ușurință. Așadar, regulile sau strategiile de urmat trebuie să fie clare și simple.

Some figure

Copil care se pierde: ce trebuie să îi înveți pe cei mici?

Dacă ajungi în această situație, este normal să te îngrijorezi și să fii neliniștit. În ciuda faptului că există mii de măsuri de precauție pe care le putem lua, riscul pierderii unui copil este întotdeauna prezent. Riscul este și mai mare dacă micuțul tău are 3-5 ani sau dacă vă aflați într-un loc aglomerat. Cu toate acestea, există unele ghiduri utile care te pot ajuta în această situație.

Discută despre cum ar trebui să procedeze

Inițiază conversația acasă. Cu toate că, mai ales la grădiniță sau la școală, copilul se află în grija altora, este foarte important să știe cum trebuie să procedeze dacă se pierde. Conversația nu are rolul de a-i stârni teama. Are scopul a-i atrage atenția într-o manieră calmă și pozitivă despre posibilele măsuri preventive.

Îi poți spune că este posibil să fie distras uneori pentru câteva secunde și să se despartă de persoana care are grijă de el. Copilul ar trebui să înțeleagă că, dacă face ceea ce îi recomandă părinții, îi va fi mult mai ușor să revină la persoana care are grijă de el în caz că se pierde.

Îți recomandăm și:

Fata singură la părinți: aspecte pozitive și negative

Învață-l cui poate să ceară ajutor

Deși cei mici nu ar trebui să intre în discuții cu străinii, un copil care se pierde trebuie să știe să identifice pe ce tip de persoană se poate baza în aceste situații.

Spune-i că poate să-i ceară ajutor unei persoane care este cu un alt copil. Dacă nu găsește o astfel de persoană, să caute o femeie singură, un paznic sau un polițist. Copilul va trebui să îi spună adultului că s-a pierdut de părinți. Va trebui să-i dea numele complet, numele părinților și numărul lor de telefon. Pentru aceasta, va trebui să memoreze aceste date.

Copil care se pierde, dar știe cui să-i ceară ajutorInstruiește-l să rămână pe loc dacă se pierde

Uneori, ceea ce agravează situația unui copil care pierde este faptul că pleacă să-și caute părinții și se mută din loc. Trebuie să-l înveți pe copil că este mai bine să nu plece din locul în care ți-a scăpat din ochi. Este important să-i reamintești de acest lucru de fiecare dată când ieșiți în oraș.

Asigură-l că tu îl vei căuta în zona în care s-a pierdut și că nu renunți până nu îl găsești. De asemenea, așa cum mulți părinți fac, ai putea efectua un mic test în această privință. Atunci când te plimbi cu copilul pe stradă, întreabă-l ce ar face dacă te-ar scăpa din ochi în acea clipă.

De asemenea, îi poți pune următoarele întrebări:

  • La cine ai apela dacă nu găsești o femeie cu copii?
  • Ce ai face dacă un bărbat ți-ar spune să mergi cu el pentru că știe unde îți sunt părinții?
  • La care dintre adulții de pe stradă ai apela dacă te-ai pierde de noi?

Te-ar putea interesa și:

Cum îți înveți copilul să doarmă noaptea

Copil care se pierde: câteva sfaturi suplimentare

Pe lângă ghidurile descrise mai sus, este important să îndemnăm copilul să se țină de mână cu părinții. Este indicat să marchezi etichetele de pe hainele lui cu anumite informații, cum ar fi numele tău și numărul de telefon.

Copiii mai mici nu pot să memoreze numerele de telefon sau numele de familie al părinților. Ar fi ideal ca aceste date să fie scrise pe o bucată de hârtie și introduse, de exemplu, într-un colier. În acest caz, copilul trebuie instruit în așa fel încât să știe ce să îi arate unui adult în caz că se pierde.

Some figure

În plus, este bine să știm cum să reacționăm atunci când găsim copilul. Ar fi nedrept să ne vărsăm nervii pe el, să țipăm și să-l învinovățim. Un copil care se pierde nu face acest lucru în mod intenționat.

În cele din urmă, momentul reuniunii este un prilej ideal pentru a-i arăta copilului afecțiune. Trebuie să exprimi cât de fericit ești că l-ai găsit. Mai târziu, discută cu el despre cele petrecute pentru a te asigura că nu se va mai întâmpla.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Vallet, M. (2007). Educar a niños y niñas de 0 a 6 años. WK Educación.
  • Enguita, M. F. (2007). Educar es cosa de todos: escuela, familia y comunidad. La relación familia-escuela, 13.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.