Cum să îți găsești echilibrul emoțional în 5 pași
Echilibrul emoțional are drept fundament o atmosferă calmă și este reglată de armonia noastră internă. Nu este ușor să atingem acest echilibru, dar avem la dispoziție mai multe strategii care ne ajută în acest scop.
Cu toții știm că stabilitatea emoțională este sinonimă cu o bunăstare ridicată și este strâns legată de sănătatea fizică. Când reușim să ne echilibrăm emoțiile, ceva uimitor se întâmplă. Reușim în sfârșit să fim prezenți în momentul actual și simțim că nimic nu ne poate distruge stima de sine și că avem control asupra propriei noastre vieți.
Dacă stăm să ne gândim, viața de zi cu zi ne oferă multe surprize. Societatea contemporană este plină de zgomot și ne obligă să ne mișcăm repede. Prin zgomot, ne referim la cerințele pe care mediul nostru le impune. Ni se spune că trebuie să excelăm ca angajați, ca fii sau fiice, ca mame sau tați, ca frați sau surori, ca vecini.
Te-ar putea interesa și:
Presiunea venită din afară ne poate face să uităm cine suntem cu adevărat. Aceasta ne îndepărtează de lucrurile care ne definesc și ne epuizează. La un moment dat, însuși echilibrul nostru emoțional poate fi zguduit.
Trebuie să încercăm să avem o viață liniștită, să găsim un echilibru între nevoile și responsabilitățile noastre. Echilibrul emoțional reprezintă o necesitate subtilă care nu trebuie neglijată. În fond, acesta ne permite să fim fericiți și liberi. În articolul de azi te invităm să reflectezi asupra acestui subiect.
Filozofia samuraiului te ajută să îți găsești echilibrul emoțional
Cu siguranță subtitlul de mai sus ți-a atras atenția. La prima vedere, samuraii și psihologia sunt doi termeni care par să nu aibă nicio legătură unul cu celălalt. Însă filozofia Bushido oferă mai multă inspirație decât abordările de coaching tradiționale. Merită să afli mai multe informații despre aceasta.
O carte foarte interesantă este Training the Samurai Mind: A Bushido Sourcebook (Antrenarea minții samuraiului. Un manual Bushido) de Thomas Cleary. În această carte autorul prezintă diversele moduri în care samuraii își calmau mintea, astfel încât să obțină echilibrul emoțional necesar pentru a-și înfrânge adversarii.
Bushido este o filozofie care prezintă strategii pentru a promova dezvoltarea personală. Aspectele acesteia au atras numeroși mentori spirituali care promovează auto-ajutorul. Citește în continuare pentru a descoperi cinci strategii de bază care te ajută să îți găsești echilibrul emoțional.
1. Trebuie să îți depășești grijile
Nu permite fricilor să te copleșească. Ca să îți găsești echilibrul emoțional, trebuie să devii conștient de realitatea ta.
- Este foarte simplu să îți depășești grijile. Caută să percepi clar lumea înconjurătoare și să controlezi situația în care te regăsești.
- De îndată ce permiți grijilor să te copleșească, acestea te trag în jos.
De pildă, închipuie-ți că ți-ai pierdut locul de muncă. Pentru majoritatea persoanelor, această situație este cumplită. Este foarte ușor să pierdem controlul asupra vieții noastre în asemenea momente, să începem să ne spunem „Nu am cum să ies din această încurcătură” sau „Am rămas pe loc pentru totdeauna”.
Trebuie să ai mare grijă când te simți asaltat de frici. Nu uita, ai puterea necesară pentru a le înfrânge. Doar dacă reușești să faci asta vei putea scăpa de influența lor nocivă.
2. Acceptă adversitatea
Samuraii adevărați sunt capabili să își accepte propria moarte. Aceștia înțeleg că, mai devreme sau mai târziu, vor trebui să își sacrifice viața pentru a-și îndeplini datoria. Sacrificiul de sine este o parte integrantă a filozofiei Bushido.
- Nu trebuie să recurgem la asemenea extreme, dar trebuie totuși să fim capabili să înfruntăm adversitatea. În fond, viața nu este simplă. Deseori pierdem anumite lucruri sau persoane sau suntem nevoiți să renunțăm de bună voie la acestea.
- Înfruntând direct această latură negativă a vieții, devenim mai realiști și avem o minte mai calmă. Astfel, ne apropiem de echilibrul emoțional mult visat.
3. Fii mai hotărât
Trebuie să învățăm să fim participanți activi în jocul vieții, nu doar niște simpli spectatori. Nu putem să obținem un echilibru emoțional dacă nu suntem capabili să luăm decizii pe cont propriu.
Te-ar putea interesa și:
Nehotărârea ne afectează stima de sine și demnitatea și ne zguduie sistemul valoric. Încearcă să fii mai asertiv, să joci rolul generalului în bătăliile care se dau în mintea ta, nu să fii doar un simplu soldat.
4. Mintea este cel mai prețios aliat pe care îl ai
Cel mai de seamă aliat al unui samurai este mintea sa. Având o minte calmă, ne găsim echilibrul emoțional și putem învinge orice dușman.
- Mulți factori ne amenință echilibrul emoțional. Dintre aceștia, stresul, îndoielile și frica sunt cei mai importanți, împiedicându-ne să ne îndreptăm atenția acolo unde este nevoie.
- Ca să ne antrenăm mintea, trebuie să ne rezervăm puțin timp pentru noi înșine în fiecare zi.
- Liniștea, meditația și îngrijirea nevoilor personale sunt esențiale. Pune-ți deoparte o oră din zi pentru aceste activități. Cu ajutorul lor, îți calmezi mintea.
5. Trebuie să ai valori, principii și obiective clare
Încearcă să te dai jos din pat în fiecare dimineață cu un proiect sau obiectiv clar în minte. Deseori chiar și „Vreau și merit să fiu fericit” este suficient. La fel cum samuraii aveau codul lor propriu, și noi trebuie să avem un set de valori personale.
- Dacă ai un obiectiv anume și știi de ce ți l-ai stabilit, nimeni și nimic nu îți va putea sta în cale. Vei știi unde vrei să ajungi și care îți sunt principiile. Echilibrul emoțional și psihologic de care te vei bucura va fi semnificativ.
Nu ezita să pui în aplicare sfaturile prezentate în acest articol!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Michel, A., Bosch, C., & Rexroth, M. (2014). Mindfulness as a cognitive-emotional segmentation strategy: An intervention promoting work-life balance. Journal of Occupational and Organizational Psychology. https://doi.org/10.1111/joop.12072
- Velasco, C., Fernández, I., Páez, D., & Campos, M. (2006). Perceived emotional intelligence, alexithymia, coping and emotional regulation. Psicothema.
Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.