Criza de cuplu după primul copil: de ce se întâmplă și ce putem face?
Nu se întâmplă mereu, dar există un procent mare de cupluri care se confruntă cu o criză puternică după nașterea primului copil. Uneori, acest lucru este experimentat sub forma unor certuri constante. Alteori, duce la distanțare emoțională. Prin urmare, dacă treceți prin această situație, descoperiți cum se rezolvă criza de cuplu după primul copil!
Pentru multe cupluri, recuperarea este dificilă. Durează ani de zile și implică mari suferințe. Alți părinți nu se pot adapta la schimbare și ajung să se despartă. Înțelegând stadiul vieții și făcând unele ajustări, cuplul poate deveni mai puternic.
Criza de cuplu după primul copil: de ce apare?
Nu este o coincidență faptul că atât de multe relații se destramă tocmai în acest moment. A avea un copil înseamnă transformări mari și profunde, greu de gestionat.
În momentul nașterii, prioritățile, programul și rutina se schimbă. Bebelușul devine centrul vieții de zi cu zi. Timpul petrecut în cuplu scade drastic. Nu mai există momente intime, distracție sau timp liber. Atât intimitatea emoțională, cât și cea sexuală sunt reduse.
Partenerii experimentează emoții intense la nivel individual care, dacă nu sunt împărtășite, pot duce la neînțelegeri și conflicte. Mama se poate simți singură și copleșită atunci când se confruntă cu responsabilitatea de a avea grijă de micuțul ei, în timp ce trece prin schimbări emoționale și corporale puternice.
Tatăl se poate simți dat deoparte. Partenera lui își concentrează acum toată atenția asupra bebelușului, lăsând cuplul în plan secund.
La toți acești factori se adaugă lipsa semnificativă de somn. În primele luni de viață ale copilului, părinții se confruntă cu un somn insuficient și fragmentat (în special mama), care le poate afecta profund starea de spirit. Epuizarea fizică și mintală și iritabilitatea pot duce la o deteriorare a legăturii romantice.
Cum să facem față crizei de cuplu după primul copil?
Mai jos, vă oferim câteva sfaturi care vă pot ajuta să faceți față acestui moment complex și să preveniți deteriorarea relației!
Preveniți criza
Pe cât posibil, este important să preveniți apariția crizei. Stabiliți câteva puncte de bază înainte de sosirea bebelușului. Vorbiți despre ce se poate întâmpla, cum vă puteți simți amândoi și cum ați putea gestiona lucrurile.
Este esențial să fiți pregătiți pentru schimbări emoționale complexe. În acest fel, veți putea să le interpretați corect și să luați decizii bune.
Exprimați-vă clar și deschideți-vă emoțional
Comunicarea este mai necesară ca niciodată. Trebuie să fie regulată și sinceră. Alocați timp zilnic pentru a discuta despre cum vă simțiți în noua postură.
Dacă există stres, frică, angoasă, tristețe sau resentimente, a le pune pe masă este cea mai bună opțiune. Uneori este jenant să aveți aceste sentimente într-un moment aparent idilic, dar trebuie să dați dovadă de curaj și vă exprimați liber. Exprimați-vă nevoile cu respect.
Fiți empatici și toleranți
Încercați să nu vă concentrați doar asupra propriei persoane. Înțelegeți și provocările cu care se confruntă partenerul și oferiți-i empatie și sprijin.
Lucrați în echipă
Sunteți părinți, dar sunteți în continuare un cuplu și formați aceeași echipă. Stresul poate duce la perceperea celuilalt ca pe un dușman, dar trebuie să vă amintiți că sunteți aliați. Evitați certurile și reproșurile și optați pentru cooperare și negociere.
Sprijiniți-vă partenerul atunci când cade și cereți sprijin atunci când aveți nevoie. Discutați deschis despre organizarea sarcinilor și ajungeți la acorduri clare.
Cereți ajutor
Creșterea unui copil este o sarcină complexă și obositoare. Este normal să cereți ajutor de la membrii familiei sau prietenii apropiați. Având acest sprijin extern, veți găsi momente de relaxare și intimitate. A lăsa copilul în grija altcuiva pentru câteva ore poate fi o decizie excelentă.
Descoperiți: Cum să rămâi însărcinată mai repede?
Criza de cuplu după primul copil nu va dura la nesfârșit
În primul rând, este esențial să vă amintiți că aceasta este doar o etapă de tranziție și că nu va dura pentru totdeauna. În câteva luni, obiceiurile de somn ale bebelușului se vor regla și veți putea dormi mai bine. Vă veți adapta la noile rutine și veți găsi o modalitate de a funcționa ca familie.
Pe măsură ce micuțul crește, vă veți putea bucura din nou de momente în cuplu. Aceste conflicte, care acum par de nedepășit, vor dispărea. Schimbările fizice, emoționale și sociale abrupte nu sunt simple pentru nimeni. Aveți răbdare și empatie și nu uitați de dragostea care vă unește.
Dacă situația vă provoacă un mare disconfort și nu puteți ajunge la acorduri și soluții, este important să cereți ajutor profesional. Terapia de cuplu poate fi foarte utilă în acest moment pentru a învăța să comunicați, să vă organizați și să lucrați împreună. Prin urmare, nu ezitați să cereți sprijin!
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Valencia, D. L., & Ospina, M. (2016). Crisis en el ciclo vital de la pareja y sus principales implicaciones en los niños y adolescentes. Revista Páginas, 145-156.
- Richter, D., Krämer, M. D., Tang, N. K., Montgomery-Downs, H. E., & Lemola, S. (2019). Long-term effects of pregnancy and childbirth on sleep satisfaction and duration of first-time and experienced mothers and fathers. Sleep, 42(4).