6 mirosuri care nu pot fi tolerate în timpul sarcinii și de ce
Sensibilizarea mirosului este unul dintre primele simptome ce arată că o femeie este însărcinată. Există mirosuri care nu pot fi tolerate în timpul sarcinii și care pot afecta calitatea vieții mamei.
Cel mai curios lucru este faptul că, de cele mai multe ori, mirosurile care nu pot fi tolerate în timpul sarcinii sunt cele care au fost cândva plăcute. De fapt, există parfumuri minunate pe care viitoarele mămici le consideră intolerabile.
Se estimează că mai mult de jumătate dintre femei experimentează acest tip de intoleranță în timpul sarcinii. Nu există doar respingere, ci și greață și vărsături. De ce?
Mirosuri neplăcute în timpul sarcinii
Este normal ca simțul mirosului să prezinte unele modificări în timpul sarcinii. Mai exact, se ascute și se intensifică. Aceasta înseamnă că unele mirosuri care nu erau percepute înainte sunt acum resimțite foarte clar.
La fel, aromele intense sunt amplificate. De aceea există mirosuri care nu pot fi tolerate în timpul sarcinii. Un studiu realizat de Universitatea din Umea (Suedia) indică faptul că această situație afectează 67,5% dintre femeile însărcinate.
Un simț al mirosului crescut este cunoscut sub numele de hiperosmie. Este o situație foarte frecventă în timpul sarcinii, mai ales în primul trimestru. Nu afectează toate femeile în mod egal. Dar este ceva foarte deranjant, declanșând adesea greață și vărsături.
Cele 6 mirosuri care nu pot fi tolerate in timpul sarcinii
Așa cum există pofte de neînțeles, există și mirosuri care nu pot fi tolerate în timpul sarcinii. O femeie însărcinată poate, de exemplu, să aibă o aversiune față de parfumul pe care l-a folosit toată viața.
Cel mai adesea, însă, următoarele arome sunt intolerabile:
1. Mâncare
O femeie însărcinată poate simți o aversiune față de aroma alimentelor de care se bucura anterior. Orice aliment se încadrează în această clasificare.
Alimentele care au un miros puternic, cum ar fi cafeaua, ceapa sau usturoiul, sunt respinse. Aversiunea față de alimentele picante și aromate, cum ar fi curry, este, de asemenea, comună.
2. Natură
Alte mirosuri care nu pot fi tolerate în timpul sarcinii au legătură cu natura. Aroma florilor sau a ierbii proaspăt tăiate devine dezgustătoare pentru unele gravide. De asemenea, altele mirosuri care tind să treacă neobservate, precum mirosul mării, devin deranjante.
3. Persoane
Oamenii produc rareori aversiune la viitoarele mame. Ceea ce poate provoca o respingere reală sunt unele dintre produsele pe care oamenii le folosesc, în special parfumurile, deodorantele, gelurile și produsele cosmetice. Adevărul este că acest lucru duce direct la vărsături.
4. Animale de companie
Printre alte mirosuri care nu pot fi tolerate în timpul sarcinii se numără și cele care provin de la animalele de companie. Urina de câine sau pisică devine uneori intolerabilă. De asemenea, este posibil ca simpla apropiere a animalului să provoace greață.
5. Produse chimice
Există multe substanțe chimice care au mirosuri puternice și insuportabile pentru gravide. De exemplu, vopseaua, oja sau dizolvantul de unghii, benzina, anumite produse de curățare… Pentru mule femei este imposibil să se expună la aceste arome fără a ajunge la vărsături.
6. Deșeuri
Dacă aromele plăcute provoacă disconfort, cum rămâne cu cele neplăcute? Evident, printre mirosurile care nu sunt suportate în sarcină se numără și cele de gunoi, deșeuri, urină și excremente. Puține sunt mămicile însărcinate care rămân calme în fața acestor mirosuri.
De ce se schimbă mirosul în timpul sarcinii?
Faptul că există mirosuri care nu pot fi tolerate în timpul sarcinii nu este un capriciu sau o eroare a naturii. Mulți experți susțin că este un mecanism de autoprotecție al mamei împotriva substanțelor care au un anumit potențial toxic.
Este o apărare naturală împotriva a ceva care poate dăuna mamei sau copilului. Această creștere a acuității mirosului este un avertisment automat pentru a sta departe de substanțele nocive.
Pe de altă parte, modificările hormonale ar putea fi și ele responsabile de mirosurile insuportabile din timpul sarcinii. Creșterea gonadotropinei corionice, precum și a estrogenului și a progesteronului provoacă mai multă irigare a mucoasei nazale. Acest lucru accentuează simțul mirosului.
Citiți și: Secrețiile maro în sarcină: ce înseamnă?
Cum să abordați problema mirosurilor în sarcină?
Mai ales în primul trimestru de sarcină, este posibil ca viața mamei să devină foarte complicată. Această intoleranță deranjează și limitează dezvoltarea unei rutine normale.
Ce se poate face pentru a face față acestei situații? Cel mai indicat este să adoptați măsuri precum următoarele:
- Identificați mirosurile deranjante. Uneori nu este clar dacă este săpunul sau șamponul sau dacă este parfumul sau crema. De aceea, este important să identificați ce declanșează intoleranța.
- Evitați alimentele care sunt neplăcute la miros. Nu există niciun motiv să le consumați.
- Gătiți întotdeauna cu hota pornită. Acest lucru va ajuta la disiparea mirosurilor.
- Reduceți sau eliminați utilizarea parfumurilor, deodorantelor sau cosmeticelor cu arome puternice.
- Ventilați camerele acasă sau la locul de muncă.
- Utilizarea lumânărilor absoarbe mirosurile în diferite părți ale casei sau biroului.
- Evitați odorizantele pentru locuință din comerț.
- Purtați în geantă ceva care degajă un miros plăcut. Dacă percepeți o aromă intolerabilă, risipiți senzația prin inhalarea celuilalt parfum.
O problemă care tinde să dispară
Vestea bună este că senzația tinde să dispară după primul trimestru de sarcină. Hiperosmia este temporară. Acest lucru se întâmplă deoarece hormonii se stabilizează și mirosul încetează să mai fie atât de ascuțit. Unele arome foarte specifice pot continua să fie respinse până la sfârșitul sarcinii, dar nu la fel de intens ca la început.
Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.
- Nordin S, Broman DA, Olofsson JK, Wulff M. A longitudinal descriptive study of self-reported abnormal smell and taste perception in pregnant women. Chem Senses. 2004 Jun; 29(5):391-402. doi: 10.1093/chemse/bjh040. PMID: 15201206.
- Intan, T., & Adji, M. (2019). Hiperosmia dan Kekuasaan Perempuan dalam Novel Aroma Karsa Karya Dee Lestari. SALINGKA, 16(1), 11-23.
- Lee, R. V. (2002). Nausea and vomiting of pregnancy: An evolutionary hypothesis. Revista médica de Chile, 130(5), 580-584.
- Francés Ribera, L. (2010). Náuseas y vómitos en el embarazo. Matronas Profesión, 2010, vol. 11, num. 1, p. 26-28.