Schimbările emoționale și psihologice în sarcină
 

Schimbările emoționale și psihologice în sarcină

Deși nu toate femeile însărcinate experimentează aceleași schimbări emoționale și psihologice, există unele care par să fie prezente în majoritatea cazurilor.
Schimbările emoționale și psihologice în sarcină
Elena Sanz

Verificat și aprobat de psihologul Elena Sanz.

Ultima actualizare: 21 decembrie, 2022

Așteptarea unui copil este o experiență foarte frumoasă. Vor apărea numeroase schimbări. Dar, înainte de a lua decizia de a avea un copil, este esențial să cunoaștem schimbările emoționale și psihologice care apar în sarcină.

Grijile, fricile și chiar anxietatea pot umbri fericire.

Pe tot parcursul procesului, este important ca partenerul și familia să susțină mama, astfel încât aceasta să poată gestiona adecvat schimbările emoționale și psihologice în sarcină. Ajutorul unui profesionist în sănătate mintală este uneori foarte important.

Vinovat este dezechilibrul hormonal

Federația Moașelor (FAME) explică faptul că nivelurile ridicate de estrogen și progesteron declanșează dezechilibre hormonale. Acest lucru poate modifica starea de spirit, poate face ca mama să fie furioasă fără niciun motiv aparent sau să fie tristă.

Accentuarea semnelor în timpul celui de-al treilea trimestru este normală. Schimbările emoționale și psihologice apar din cauza unei serii de transformări în organism care sunt inevitabile.

Schimbările emoționale și psihologice în fiecare trimestru de sarcină

Deși fiecare femeie poate avea simptome diferite, este normal ca toate gravidele să experimenteze unele dintre schimbările emoționale și psihologice pe care le vom prezenta acum. Le-am organizat pe trimestre, deoarece dezechilibrul hormonal nu este la fel la începutul gestației și înainte de naștere.

Schimbările emoționale și psihologice în sarcină

Primul trimestru: temeri

Primul trimestru este foarte delicat. Colegiul American de Obstetrică și Ginecologie afirmă că pierderea copilului este frecventă și că se înregistrează în 10% dintre sarcinile confirmate. Această posibilitate poate genera multe temeri.

În acest trimestru, sunt efectuate teste importante pentru a detecta dacă bebelușul are vreo boală genetică sau modificări care dau naștere unui sindrom. Este încă un motiv de îngrijorare.

Al doilea trimestru: modificări în organism

În al doilea trimestru, burta începe să se vadă și corpul se schimbă. Șoldurile se lățesc, femeia se îngrașă și oboseala devine omniprezentă.

Deși acest trimestru este destul de stabil, deoarece greața a dispărut deja, este posibil să existe o anumită dragoste-ură față de propriul corp.

Mama este îngrijorată de felul în care arată corpul ei, nu se simte confortabil făcând sex și își face griji cu privire la vergeturi. Totul îi va afecta starea de spirit.

Femeie care resimte schimbările emoționale și psihologice în sarcină

Al treilea trimestru: predomină ambivalența

În al treilea trimestru, au loc cele mai mari schimbări emoționale din întreaga sarcină. Mama simte o ambivalență în care bucuria pentru apropierea nașterii se amestecă cu teama de aceasta. Oboseala, retenția de lichide și insomnia pot avea un efect semnificativ asupra stării de spirit.

În plus, anxietatea poate fi declanșată de îngrijorarea pe care o provoacă iminența ruperii apei. Este normal să existe frici și ca acestea să fie amestecate cu bucuria. A cere ajutor nu strică niciodată.

Terapie psihologică în timpul sarcinii

Este important sa mergi la psiholog în timpul sarcinii pentru a te putea bucura cât mai mult de aceasta experiență, fără ca schimbările emoționale și psihologice să te copleșească.

Nu trebuie să se întâmple nimic rău pentru a alege un terapeut care este specializat în schimbările emoționale și psihologice în sarcină. Trebuie să fii pregătită pentru transformările care vor veni și să te asiguri că relația de cuplu este puternică și solidă.

De la început până la sfârșit, sarcina poate fi magică. Unele femei se simt mai bine (cu foarte puține simptome) decât altele. Sosirea acelei persoane mici pe lume care te ia de mână și se agață de tine pentru protecție este ceva inexplicabil. Este o experiență care face ca toate acele frici și griji să se risipească.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Gavilán-Rodríguez, L., & García-Gavilán, E. A. (2019). Embarazo, parto y puerperio sin la matrona de atención primaria. Relato biográfico de una madre. Archivos de la Memoria.
  • Morales, D. M., Bullones, M. A., Monge, F. J. C., Abellán, I. C., Moure, M. A. M., & Puente, C. P. (2008). Influencia de los factores psicológicos en el embarazo, parto y puerperio. Un estudio longitudinal. NURE investigación: Revista Científica de enfermería, (37), 5.
  • Ramírez, D. L. C., Acosta, M. E. H., Figueroa, R. I. A., Estrada, I. H., & Pérez, J. A. F. (2019). Prevalencia de obesidad y ganancia de peso en mujeres embarazadas. Atención Familiar26(2), 43-47.
  • López, M. E. G., & Calva, E. A. (2007). Alteraciones psicológicas en la mujer con embarazo de alto riesgo. Psicología y Salud17(1), 53-61.
  • Ruiz Chamorro, T. (2017). Impacto psicológico en la mujer durante el embarazo, parto y puerperio. Una revisión de la literatura (Bachelor’s thesis).

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.