Sfaturi pentru a face corect un test de sarcină
 

Sfaturi pentru a face corect un test de sarcină

Testul de sarcină este foarte fiabil. Dacă oferă un rezultat incorect, nu a fost folosit corect. Cum se folosește pentru a da rezultate reale?
Sfaturi pentru a face corect un test de sarcină

Ultima actualizare: 09 august, 2022

Testul de sarcină este un instrument simplu și practic, la îndemâna majorității femeilor. Fără îndoială, este cel mai simplu mod de a ști dacă ești însărcinată sau nu. Descoperă cum se face corect un test de sarcină!

Testul de sarcină dă ocazional rezultate fals pozitive. De obicei, nu a fost făcut corect. Prin urmare, este important să știi cum să-l folosești.

Puțin mai frecvent este un test de sarcină fals negativ. Acesta nu a fost făcut la momentul potrivit sau nu a fost folosit conform indicațiilor. Află cum să eviți aceste greșeli!

Testul de sarcină

Tânără care face corect un test de sarcină

Un test de sarcină este un instrument util pentru a stabili dacă o femeie este însărcinată sau nu. Testele la domiciliu folosesc un dispozitiv cu o bandă chimică. Pe aceasta se aplica puțină urină. Rezultatul apare în 1 sau 2 minute.

Acest test măsoară nivelul de gonadotropină corionică umană (hCG), un hormon care este produs în cantități mari la începutul sarcinii. Este detectabil de la 12 – 14 zile după concepție. Dacă nivelul hormonului este crescut, rezultatul va fi pozitiv.

Cu toate acestea, există factori care duc la eșecul acestor teste. În primul rând, nu toate sunt la fel de sensibile. În al doilea rând, nu sunt întotdeauna folosite în mod optim.

Sfaturi pentru a face corect un test de sarcină

Pentru a face corect un test de sarcină, trebuie urmate câteva instrucțiuni. Cele mai importante sunt cele de mai jos.

Fă-l la momentul potrivit

Nivelul hCG începe să crească din momentul concepției, dar durează ceva timp pentru a deveni detectabil. Așteaptă până în prima zi de întârziere a menstruației. De fapt, testul ar trebui repetat o săptămână mai târziu. În acest fel, eviți erorile.

Verifică dacă nu este expirat

Mulți oameni nu știu asta, dar un test de sarcină poate expira. Când se întâmplă acest lucru, rezultatele pe care le returnează nu sunt de încredere. Prin urmare, trebuie să verifici data de expirare. Dacă a expirat deja, aruncă testul. Este mai bine să cumperi unul nou.

Nu bea multă apă înainte de a face testul de sarcină

Nu trebuie să bei apă înainte de a face testul. Uneori, acest lucru duce la diluarea urinei și, prin urmare, la diluarea nivelului de HCG. Astfel, rezultatul ar putea fi fals negativ. Dacă urina este transparentă, înseamnă că este diluată și nu este potrivită pentru efectuarea testului.

Folosește prima urină a zilei

Cea mai sigură probă de urină este cea pe care o iei după ce trezire. Prima urină a zilei va avea niveluri mai concentrate ale hormonului HCG dacă ești însărcinată. Din acest motiv, constituie baza ideală pentru a evita rezultatele înșelătoare.

Urmează instrucțiunile testului de sarcină

Deși utilizarea testului de sarcină nu este foarte complexă, este important să citești cu atenție instrucțiunile și să le respecți. Nu contează că ai mai fost folosit: este foarte ușor să uiți un detaliu important. De asemenea, este posibil să existe o oarecare modificare a recomandărilor față de testele anterioare.

Utilizează un cronometru

Testul de sarcină acționează într-un interval de timp. Cel mai bine este să nu te bazezi pe capacitatea ta de calcul, ci să folosești un cronometru sau un ceas. Uneori, diferența de câteva secunde duce la un rezultat variabil.

Folosește o ceașcă

De obicei, se recomandă plasarea benzii sub jetul de urină. Acest lucru poate fi foarte greoi. Pentru a evita accidentele, cel mai bine este colectezi urina într-o ceașcă sau un pahar și apoi să înmoi banda de testare în ea.

Citește rezultatul la timp

Un test de sarcină are o limită de timp pentru a fi citit. Instrucțiunile trebuie urmate cu strictețe. Dacă scrie că timpul maxim este de 10 minute, nu lăsa să treacă mai mult. Câteva secunde se pot transforma într-un rezultat diferit.

Cere sfaturi la nevoie

Aproape toate testele vin în pachete care au un număr de telefon. Dacă există ceva neclar, sună la producător pentru a-ți răspunde la întrebări.

Nu te baza doar pe testul de sarcină

Medic care face corect un test de sarcină

Dacă trebuie să obții un rezultat rapid, cel mai bine este să faci un test de sânge. Acesta detectează sarcina chiar și la o săptămână după concepție. De asemenea, poate fi o opțiune atunci când un test de sarcină la domiciliu nu este concludent. Analizele de sânge sunt mai scumpe și nu pot fi făcute acasă, dar sunt mai fiabile.

Testul de sarcină este de încredere dacă este efectuat corect

Dacă folosești testul de sarcină în mod corect, rezultatul este sigur. Secretul este să desfășori procesul pas cu pas, fără a sări peste nimic și urmând toate instrucțiunile.

Este recomandat să repeți testul dacă rezultatul este negativ, dar există suspiciunea de sarcină. Rezultatele fals pozitive nu sunt foarte frecvente. Dar, dacă ți se întâmplă, consultă medicul în acest sens.


Toate sursele citate au fost revizuite în profunzime de către echipa noastră pentru a asigura calitatea, fiabilitatea, actualitatea și valabilitatea lor. Bibliografia acestui articol a fost considerată fiabilă și precisă din punct de vedere academic sau ştiinţific.


  • Cases, G. G., Uicich, R. E., Kandel Gambarte, P., Vazquez, M. L., Moix, C. F., Ferloni, A., … & Gimenez, M. I. (2020). Bisfenol-A: cuantificación en orina de mujeres embarazadas por cromatografía gaseosa-espectrometría de masa. Acta bioquímica clínica latinoamericana, 54(1), 61-68.
  • Velázquez, N. (2014). La hormona gonadotrofina coriónica humana: Una molécula ubícua y versátil. Parte I. Revista de Obstetricia y Ginecología de Venezuela, 74(2), 122-133.
  • Velásquez, N. (2009). Pruebas para diagnóstico de embarazo. Revista de Obstetricia y Ginecología de Venezuela, 69(3), 186-192.

Acest text este oferit numai în scop informativ și nu înlocuiește consultarea cu un profesionist. În caz de îndoieli, consultați-vă cu specialistul dvs.